Aylık Ekoloji Haberleri Bülteni
Aralık 2020 | Sayı: 9
3-5 ağaç meselesi…
Özet
Yılın son ayı, yılın geri kalanı gibi tüm ekoloji gündemlerinin giderek daha yoğunlaştığı, doğaya ve emeğe yönelik saldırıların yılın bakiyesinden geçirildiği zor bir ay oldu. İki başlık öne çıktı: mecliste geçirilen çevre gündemleriyle ilgili yasa değişiklikleri ve son 5 yılın en kurak yılının sonucu olarak her gün bir yenisi eklenen göl, baraj ve nehirlerdeki kuruma haberleri.
Önceki ay mecliste ve sokakta güçlü bir direnç gösterilerek bazı maddelerinde geri adım attırılan enerji kanununda düzenlemeler içeren torba yasanın hemen ardından, adeta demokratik toplumsal güçler nefeslerini toparlayamadan paralel bir bakanlık işlevi görecek ve denetimden kaçacak Çevre Ajansı gündeme sokuldu ve hızla kabul edildi. Üstüne hukuksuzca STK’lere kayyum atamanın önünü açan yasa değişikliği yine güçlü bir direniş sergilemeye fırsat bulamadan meclisten geçti.
Ankara-Nallıhan’da termik santrali iptal oldu, Maraş-Afşin’de kirlilik düzeyi normalin 10 katı çıktı. Artvin-Yusufeli’deki HES saldırısında jandarma şirketin koruyuculuğunu üstlenerek köylülere saldırdı. Manisa-Salihli’de Gümüş Çayı, İstanbul’da Melen Çayı, Siirt’te Zorava Çayı, Batman-Sason’da Zorê Çayı üzerine kurulacak HES’lere ve Artvin-Şavşat ile Ardanuç’ta 28 köyü tehdit eden eski kaymakamın şirketinin Hanlı HES’ine karşı halkın tepkileri sürdü. Ege de ise JES salgını bu yıl zeytin rekoltesinin dibe vurmasına neden oldu. Aydın-Beyköy’de köylülere JES direnişi nedeniyle dava açıldı, Seferihisar JES ve Karaburun RES’e karşı hukuki mücadeleler ise sürdü. Sinop nükleer santrali için ise 41 bin liralık bilirkişi masrafı ile alanda inceleme kararı alındı.
Madencilik furyasında ise Kazdağları savunucuları Cengiz’in videosunu “dislike” yağmuruna tuttu, kendi hazırladıkları video ile cevap verdi. Bu ay Rize Güneysu ve İkizdere, Antalya-Korkuteli, Muğla-Dalaman, Eskişehir’in 3 ilçesi, Çanakkale Atikhisar barajı, Nevşehir-Hacıbektaş ve Avanos, Erzincan-İliç, Maraş-Nurhak, İstanbul Arnavutköy ve Istranca ormanları, İzmir-Menderes, Kırklareli-Pınarhisar, Niğde-Ulukışla, Denizli-Acıpayam, Konya-Çavaşçugöl, Aydın-Efeler, İzmir-Bergama ve Balıkesir-İvrindi’deki maden süreçlerinde gelişmeler yaşandı. Erdoğan, Eskişehir lityum karbonat madeni fabrikasının açılışında çevrecilere bir kez daha hakaret ederken Nevşehir’de şirket yetkilisi halka “bunlar cahil insanlar” dedi. Geçen ay kuş ölümleriyle gündeme gelen İliç’te bilirkişi inceleme dahi yapmadan şirket lehine karar verdi.
EGEÇEP’in başlattığı çevre davalarının masrafları kamu bütçesinden karşılansın, Teşvikiye mahallesi sakinleri tek deprem toplanma alanları olan Marmara Üniversitesi arazisinin özel mülkiyete geçirilmesine karşı, Trakya’da yaşayan yaşam savunucuları, “Ergene Nehri’ni Temizleyin, Kirlenmesine İzin Vermeyin!” diyerek, Gökpınar Gölü Korunmalıdır Hem de Tüm Doğallığıyla İnisiyatifi inşaat faaliyetlerinin durdurulması ve imar planı değişikliklerinin iptal edilmesi için imza kampanyaları başlattılar. MUÇEP ise “Türkiye’nin doğasını sit alanlarını birlikte koruyalım” çağrısı yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nün hazırlattığı 22 bölgede Doğal Sit Alanları Ekolojik Temelli Bilimsel raporların kamuoyuna açılmasını talep etti.
Aralık ayı ayrıca Türk devletinin AB ve ABD yaptırımlarıyla yüzleştiği bir ay oldu. Oysa tam da AB zirvesi öncesi reform söylemleri ve Oruç Reis gemisinin Antalya körfezine çekilmesi hamleleriyle yaptırımlardan kaçınmak isteyen iktidar Doğu Akdeniz’deki askeri hamlelerinin sonucuyla yüzleşmiş oldu. Türkiye’nin Karadeniz’deki faaliyetleri ile Akdeniz’deki tüm ülkelerin tüm fosil gazı arama faaliyetlerinin durdurulması için başlatılan Kazma Bırak kampanyasına katılan aktivistler ve örgütler uluslararası koordinasyon toplantısında kampanyanın ortak mücadele açısından önemini tartıştılar ve Ocak ayı için planlamalar yaptılar.
2020 her açıdan en sıcak yıllardan biri oldu. Bu sıcaklığı sokaklara taşıma zamanı. Korona salgını bahanesiyle meşrulaştırılmaya çalışılan sıkı yönetim uygulamalarının yarattığı şok darbeleri ve yalnızlaştırıcılığı karşısında korku ve paniğe kapılmaksızın, tek tek yasaları, tek tek projeleri durduramamanın yılgınlığı ve bezdiriciliğine yüz vermeksizin, topyekün saldırıya topyekün bir karşı koyuş ve hücuma geçmeye, biriken öfkeleri taşan bir sele çevirmeye odaklanmamız gereken bir yıla giriyoruz. Hedefimize iktidarı koymalıyız, yoksa korumaya çalıştığımız yuvamız, doğamız iktidarın uzantılarının, pençelerinin hedefi olmaya devam edecek. “Bireysel öfkelerimizi örgütlü direnişe” çevireceğimiz bir 2021 dileğiyle.
Çevre Ajansı ve Yasal Değişiklikler
HDP Milletvekili Çepni: Çevre Ajansı paralel bir bakanlık olarak kuruluyor – 3 Aralık
TBMM Genel Kurulu’nda Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sürüyor. Görüşmeler sırasında konuşma yapan HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, “Çevre Ajansı paralel bir bakanlık olarak kuruluyor. Yine devrede her şeyi kendine bağlayan Erdoğan var” dedi.
Kenanoğlu: Kurulacak Çevre Ajansı kurullarında çevre örgütleri de yer almalı – 4 Aralık
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Türkiye Çevre Ajansı‘nın kurulmasına ilişkin kanun teklifi hakkında değerlendirmede bulundu. Kenanoğlu, kanun teklifi çerçevesinde Çevre Ajansı’nın 7 kişilik yönetim kurulu ve 11 kişilik danışma kurulu üyelerinin Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından belirlenmesi ve danışma kurulu üyelerinin de üniversiteler, özel sektör ve kamu kurumlarından seçilmesine tepki gösterdi.
Türkiye Çevre Ajansı’nın kurulması Meclis’te kabul edildi – 4 Aralık
Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 35 maddelik kanun teklifinin birinci bölümünde yer alan ilk 12 madde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak Türkiye Çevre Ajansı kurulması için sunulan teklif de yer aldı. Teklif Meclis’e 12 Ekim 2020 tarihinde sunulmuştu.
Trans yağ yoktur ibaresi kaldırılmayacak – 17 Aralık
Tarım ve Orman Bakanlığı çikolata, bisküvi, cips gibi pek çok gıda maddesinin ambalajında yer alan “trans yağ yoktur” ibaresini etiketlerden çıkarma teklifinde gelen tepkilerin ardından geri adım attı. Bakanlık tarafından “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hazırlanmış ve sektör görüşüne açılmıştı.
‘Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’nın yüzde 66’sını tarım alanları oluşturuyor’ – 24 Aralık
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle yürürlüğe giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Balıkesir-Çanakkale İlleri 1/50.000 ölçekli Bütünleşik Kıyı Alanları Planı’nı Meclis gündemine taşıdı. Ceylan açıklamasında “Kanal İstanbul’dan sonra şimdi de Çanakkale – Balıkesir sahil bandına göz dikmiş durumdalar. Hazırlanan bütünleşik plan, yerel yönetimleri by-pass ederek yağmanın önünü açan bir plandır. Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözünün yazıldığı toprakların, birilerinin batırdığı ekonomiyi kurtarmak için Katar’a ya da Londra’daki tefecilere peşkeş çekmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.
600 STK’den yeni yasa teklifine karşı ortak bildiri – 25 Aralık
Türkiye’deki 600 sivil toplum kuruluşu, STK’lere kayyım atanmasının önünü açan Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi’ne ilişkin ortak bir açıklama yayınladı. TBMM Genel Kurulu‘nda dün görüşülmeye başlanan yasa teklifinin iki tur yapılan oylama sonucunda yeter sayı alamadığı için görüşülmesi bugün de devam edecek. Aralarında Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü, KaosGL gibi hak örgütlerinin yanı sıra çok sayıda hemşeri derneği ve spor kulüplerinin de bulunduğu imzacılar, söz konusu kanun teklifindeki dernekler, vakıflar ve yardım toplama ile ilgili maddelerin geri çekilmesini talep etti.
‘Çevre davaları kamu davası sayılsın, giderler hazineden karşılansın’ – 29 Aralık
Ege Çevre ve Kültür Platformu‘nun (EGEÇEP) çağrısıyla bir araya gelen 70 kurum çevre davalarının kamu davalarından sayılması ve giderlerinin hazineden karşılanması için bir imza kampanyası başlattı. Yapılan açıklamada Anayasa’nın 17 ve 56’ncı maddelerinin sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkını güvence altına aldığı, ve bu hakkın korunması için devletin yanı sıra yurttaşa da ödev yüklediği belirtildi. Açıklamada “Sağlıklı çevrede yaşama hakkının olmazsa olmaz unsurları; bilgi edinme, karar süreçlerine halkın katılımı ve adalete erişim hakkıdır” ifadeleri yer aldı.
İklim Krizi
Balıkesir’deki Çayören Barajı kurudu – 1 Aralık
Balıkesir ve çevresinde yağışların bu yıl az olması sebebiyle Çaygören Barajı kurudu. Su seviyesi yıllar sonra ilk defa yüzde 20 seviyelerine kadar düştü. Su seviyesindeki düşüş ve barajdaki kuraklık çiftçiyi olumsuz etkiledi. Sındırgı ilçesi sınırlarında kalan Çaygören Barajı’ndaki suların Sındırgı bölgesinde oldukça azaldığı; yaklaşık 20 kilometre ileride bulunan Hisaralan mevkiinde ise suyun hiç kalmadığı görüldü.
‘Kuş Cenneti’ Marmara Gölü’nde Kuraklık Tehlikeli Boyutlara Ulaştı – 2 Aralık
Manisa’nın ‘kuş cenneti’ olarak bilinen ve balıkçılıkla geçimini sağlayan birçok vatandaşın can damarı olan Marmara Gölü, kuraklık sebebiyle yok oluyor. Salihli ile Saruhanlı ve Gölmarmara ilçeleri sınırları içinde yer alan ve ‘kuş cenneti’ olarak adlandırılan Marmara Gölü’nde doluluk oranı yüzde 0’a, Demirköprü Barajı’nda ise yüzde eksi 6’ya düştü.
İzmir’de yaşanan kuraklık köy kalıntılarını gün yüzüne çıkardı – 4 Aralık
İzmir‘de yaşanan kuraklık sebebiyle şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’nda sular geri çekildi, baraj suları altında kalan eski köy kalıntıları orataya çıktı. Barajda su seviyesi geçen yıl yüzde 65,29 iken bu yıl 36,04’e düştü. Uzmanlara göre yağış rejimindeki düzensizlikler yer üstü ve yer altı sularını besleyemediği için bu sorunlar yaşanıyor.
Orta Karadeniz olağanüstü ve çok şiddetli kuraklık riskinde – 5 Aralık
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Standart Yağış İndeksi (SPI – Standardized Precipitation Index) metoduna göre 2020 Eylül-Ekim-Kasım ayları meteorolojik kuraklık analizi ve Normalin Yüzdesi (PNI – Percent of Normal Index) metoduna göre, son üç aylık ve 2020 Kasım ayı meteorolojik kuraklık durumuna ilişkin haritalar yayımlandı. Küresel ısınma, tarımda yüzde 75-80’in üzerinde vahşi tarımsal sulama kullanımı, baraj-göletler, zirai ilaç kalıntıları, evsel ve sanayi atıklar nedeniyle kirletilmesi gibi nedenlerle tatlı su kaynakları ve göllerin hızla yok olduğu, son yıllardaki yağışların giderek azalmasıyla da büyük bir kuraklık tehdidi yaşandığı kaydedildi.
Küresel iklim değişimi flamingoları etkiledi, son 10 yıldır gitmiyorlar – 5 Aralık
Van’da yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Van Gölü Havzası, doğaseverlerin ve fotoğraf tutkunlarının ilgi odağı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, “Flamingoların, Kasım ayının başlangıcında geldikleri üs bölgelere veya Afrika’ya doğru gitmesi gerekiyordu. Fakat az sayıda da olsa yaklaşık 10 yıldır flamingoların bir kısmı gitmiyor; burada kalıyor. Toplam sayıları 8 ile 10 bin civarında olan flamingolardan 500’ü burayı terk etmiyor. Bunu da küresel ısınmaya bağlıyoruz” diye konuştu.
Eğirdir Gölü ikiye bölünüyor – 5 Aralık
Kirlilik ve su kaybının yaşandığı Eğirdir Gölü’nün en dar kısmı olan Kemer boğazının 1.8 kilometre olan genişliği, kuraklık nedeniyle 1.2 kilometreye düştü. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, “Böyle giderse gölün bu kısmı tamamıyla kuruyacak ve Eğirdir iki göl haline dönüşecek” uyarısında bulundu. Dr. Kesici, Eğirdir Gölü’nün, kimyasal ve sanayi atıklar ile aşırı su alımı, gölü besleyen kaynakların engellenmesi gibi nedenlerden dolayı hızla kirlendiğini ve su kaybı yaşadığını söyledi.
İklim Değişikliği Performans Endeksi 2021: Türkiye Zayıf, AB Yol Ayrımında – 7 Aralık
Endeks, en yüksek emisyona sahip 57 ülke ve AB’nin iklim değişikliği performanslarını değerlendiriyor. Rapora göre Türkiye de zayıf kategoride yer alıyor. Yenilenebilir enerjideki gelişmeler nedeniyle altı basamak çıkarak 42.sıraya yükselen Türkiye, “Sera Gazı Emisyonları” ve “Enerji Kullanımı” kategorilerindeki “zayıf” puanı ve iklim uzmanları tarafından İklim Politikası performansı için verilen “çok zayıf” puanı bulunuyor. İklim Değişikliği Performans Endeksi 2021 (Climate Change Performance Index, CCPI), Avrupa Birliği’nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamındaki ilerleyişin ülkeler arasında homojen şekilde gerçekleşmediğini gösteriyor.
Karacalar Barajı da kurudu – 7 Aralık
Sivas’ın Ulaş ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Yapalı köyüne 2008 yılında inşa edilen Karacalar barajı, son yıllarda yaşanan kuraklığın etkisiyle tamamen kuruma noktasına geldi. Karacalar barajı, 2020 yılının yağışsız geçmesi nedeniyle metrelerce çekildi. Barajın yapımı sırasında sular altında kalan köy mezarlığı gün yüzüne çıkarken, baraj yüzeyinde adacıklar oluştu.
Korkutan Uyarı: ‘Trakya’da Yer Altı Suları Tükenmek Üzere’ – 8 Aralık
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Trakya’da yer altı sularının az bir seviyede kaldığını söyledi. Prof. Dr. Tecer, Trakya’da yer altı sularının yüzde 85’inin tükendiğini kaydetti. Tecer, “Bu tüketim biçimiyle yer altı su seviyesinden artık istifade edilemeyecek noktaya geleceğiz, bu kaçınılmaz” dedi.
TEMA Vakfı kuraklık riskiyle karşı karşıya kalan Seyfe Gölü için uyarıyor – 8 Aralık
TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, Kırşehir’in Mucur ilçesi sınırları içerisinde bulunan Seyfe Gölü’nün kurumaya terk edildiğine dikkat çekti. Bölgede incelemelerde bulunan Özer, “Türkiye’deki 480 kuş türünün 250’si Seyfe’de görülmüş. Ama şu an ortada ne kuş var ne göl var ne de su” dedi. Özer, Seyfe Gölü’nün kuruma nedenlerinden ilkinin “Devlet Su İşleri’nin (DSİ) önceki yıllarda çevre evlere su kaynaklı zarar gelmemesi için oluşturduğu drenaj ve kurutma kanalları kurması olduğunu” kaydetti.
Çanakkale’de baraj boşaldı, su kullanımıyla ilgili yasaklar geldi – 9 Aralık
Çanakkale’nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı’nda 12 milyon metreküp su kaldı. Kuraklık nedeniyle barajda su miktarının iyice azalması üzerine harekete geçen Çanakkale Belediyesi, şehir şebeke suyu kullanılarak hortumla araç, halı ve kilim yıkanmasını yasaklarken, sanayi tesislerinde kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesine, bahçe sulamalarının da mümkünse kuyu suyu kullanılarak ve damlama sistemi ile yapılması kararı aldı.
2020 Son 5 Yılın En Kurak Yılı Olabilir – 9 Aralık
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Eğer 2020 yılının geri kalan günlerinde yeterli yağış düşmezse, 2020 yılı son 5 yılın en kurak yılı olabilir” dedi. 2020 yılı Ocak – Kasım döneminde Türkiye genelinde düşen yağış miktarının 445 mm olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, bu değerin uzun yılların ortalamasından yüzde 3,7 oranında az olduğunu söyledi. 2020 yılında en fazla yağış alan illerin Rize, Trabzon, Giresun, Artvin ve Şırnak olduğunu açıklayan Pakdemirli, en az yağış alan illerin ise Kırşehir, Kırıkkale, Çorum, Ankara ve Yozgat olduğunu söyledi.
Gölbaşı Barajı’nın yüzde 90’ı kurudu – 11 Aralık
Bursa’nın Kestel ilçesine yaptırılan Gölbaşı Barajı’nın yüzde 90’ı kurudu. Uludağ ve Katır Dağları’ndan akan sularla beslenen baraj; Gürsu, Kestel, Yıldırım ve Osmangazi ilçesindeki tarım arazilerini sulamak için kullanılıyordu. Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç yaptığı açıklamada ‘Gölbaşı göleti kurursa şeftali ağacını sökeriz, arpa ve buğday ekeriz. Sulu tarımdan kuru tarıma geçeriz. Bunun faturasını da biz değil ama bizden sonraki nesil öder’ dedi.
Bir barajda daha su seviyesi kritik seviyeye düştü – 11 Aralık
Van’ın Muradiye ilçesinde bulunan Sarımehmet Barajında, su seviyesi 10 metreye kadar düştü. Yaşanan su sıkıntısının baraj kapağındaki arıza ve Türkiye genelinde olduğu gibi yağışların az olması nedeniyle yaşandığı öğrenildi. Yaz aylarında yaklaşık 12 bin hektarlık alanı sulayabilen, 1 milyon 150 metreküp su kapasiteli barajda aynı zamanda balık çiftlikleri bulunuyor.
Sapanca Gölü’nde su miktarı kritik seviyeye düştü – 14 Aralık
Sakarya ile Kocaeli illerinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’nde tehlike giderek artıyor. Gölde su miktarı, 32,5 metre kotundan 30,37 metre kotuna geriledi. Su ihtiyacının artması, gölü besleyen dere, kaynak sularını işletme haklarına sahip şirketlerin çok olması ve kış aylarına girilmesine rağmen yağışların başlamaması göldeki su seviyesini giderek düşürdü.
Enerji Santralleri
Termik
ICBC Kenya’daki Termik Projesinden Çekildi, Sırada Adana Olmalı! – 1 Aralık
Adana Hunutlu’daki termik santral projesine de finansman sağlayan Çin Sanayi ve Ticaret Bankası Kenya’daki kömürlü termik santral projesinden çekilmeye karar verdi. Bu gelişmenin ardından #AdanayaTemizHava kampanyası altında bir araya gelen kuruluşlar bankanın Adana’daki termik santrala desteğini sonlandırmasını bir kez daha talep etti.
Şehir Plancıları Odası dava açtı, bir talan projesi daha iptal edildi – 14 Aralık
ŞPO Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda Ankara’nın Nallıhan İlçesine yapılması planlanan Çayırhan-B Termik Santralı’nın imar planları iptal edildi. Odadan yapılan açıklamada, “Nallıhan İlçesi, Uluköy ve Karaköy Mahalleleri sınırları içerisinde kalan ve yaklaşık 740 hektar büyüklüğündeki Çayırhan-II Linyit Sahasındaki kömürün değerlendirilmesi amacıyla kurulması planlanan Çayırhan-B Termik Santralı’na ilişkin imar planlarına karşı sürdürdüğümüz hukuki mücadeleyi kazandık. Bir talan projesi daha iptal edildi” dendi.
Maraş’ta santraller zehir saçıyor: Kirlilik sınır değerlerin 10 kat üstünde – 25 Aralık
Greenpeace tarafından Maraş’ta yer alan Afşin A ve Afşin B kömürlü termik santrallerinin tesis etki sahası içerisinde gerçekleştirilen ölçüm sonuçları, santrallerin bölgeye nasıl zehir saçtığını net şekilde gözler önüne serdi. 5 Ekim – 11 Kasım tarihleri arasında dört noktada gerçekleştirilen hava kalitesi ölçüm sonuçları, bölgenin insan sağlığı için nasıl yaşanmaz hale geldiğini ve kömürlü termik santrallerin havamızı nasıl kirlettiğinin bir kanıtı oldu. Çalışmada, insan kaynaklı hava kirliliğinin en büyük nedenlerinden olan partikül madde 10 (PM10), partikül madde 2,5 (PM2,5) ile SO2 ve NO2 yoğunlukları ölçüldü.
HES
Köylülerin üç kez kovduğu HES şirketi, iki tabur askerle geldi – 8 Aralık
Artvin Yusufeli’nde; Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köylerindeki yurttaşlar 6 yıl önce kovdukları Erarı HES firmasını 3. kez bölgede çalışma yapmak için gelince yeniden kovmuş çalışmalara izin vermemişti. Geçen ay 3. kez köye gelen firma yetkililerinin, “Demir direk dikiyoruz” diyerek HES çalışması yapmak istedikleri anlaşılınca köylülerin tepkesiyle karşılaşmışlardı. Yetkililerin beton dökmeye çalıştıkları esnada köylüler buna karşı çıkmış ve üzerlerine beton mikserlerden beton dökmeye çalışılmıştı. Köylülerin direnişinin ardından şirket 3. kez vadiden kovulmuştu. Sosyal medya kullanıcıları Twitter’dan kampanya başlattı. #KaçkarÖlmesin ve #DamlaHesDursun etiketine paylaşım yapan sosyal medya kullanıcıları, HES yapmak isteyen şirkete tepki gösterirken, talana izin vermeyeceklerini vurguladı.
Demirdöven köy muhtarı Erari HES şirketinin yaptığı çalışmaları görüntüledi – 21 Aralık
Şantiye hazırlıklarına başlayan şirket, dozerlerle çalışmalarını sürdürüyor. Yurttaşlarının yaşananlara karşı hukuksal mücadeleleri sürerken şirket şantiye alanını açmak için dozerlerle çalışmaya başladı. Demirdöven köy muhtarı Hafız Aslan Peker ERARİ HES şirketinin yaptığı çalışmaları görüntüledi.
Karaağaç Köylüleri Gümüş Çayını Korumak İçin Ayakta – 8 Aralık
Gökova Enerji Üretimi İnşaat Limited Şirketi, Manisa’nın Salihli ilçesi, Karaağaç köyü, Gümüş Çayı üzerinde, 6 yıl önce alınan ve yasal geçerlilik süresi sona eren “ÇED Gerekli Değildir” kararına dayanarak hukuksuz bir şekilde HES inşaatına başladı. Salihli’de Hacıbektaşlı ve Çapaklı köylülerinden sonra Karaağaç köylüleri de topraklarını korumak için ayakta. Salihli Çevre Derneği, sosyal medyada #GümüşÇayınaHESYapma ve #GümüşÇayınaDokunma etiketleriyle kampanya başlattı. Yöre halkı Karaağaç Köyü’nde eylem yaparak inşaata tepki gösterdi.
Melen Çayı’nda kuraklık: HES projelerinin durdurulması lazım – 8 Aralık
İstanbul’un su ihtiyacını büyük oranda karşılayan Melen Çayı’nın yüzde 65’inin kuruduğu belirtiliyor. Kuraklık nedeniyle çay yatağında yer yer hiç su kalmazken, adacıklar oluşmaya başladı. Düzce’den doğarak Karadeniz’e dökülen Melen Çayın’da yağışların yüzde 60 azalmasıyla kuraklık baş gösterdi. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, “HES projelerini de kapsayan bir önlemler zinciri alınması lazım. Elektrik üretimi olsun diye Düzce merkeze su verilemiyor, köylere su verilemiyor. Bu HES projelerinin durdurulması lazım. Barajlarda su kalmadı. Hasanlar Barajı’nda suyun bitmesi tamamen HES projelerinden kaynaklı ve durdurulması gerekiyor,” diye konuştu.
Zorava Çayı’nda mahkeme HES şirketine değil köylüye ceza kesti – 10 Aralık
Siirt’in Eruh ilçesine bağlı Kuşdalı (Şavura) köyünden geçen Zorava Çayı’nda, 2015 yılında köylülerin tepkilerine rağmen Hidroelektrik Santrali (HES) yapıldı. Beş yıl içinde tamamlanan HES’e yaklaşık 7-8 kilometre uzaklıkta yeni bir santral kurulmak isteniyor. Devlet Su İşleri (DSİ) ile Tigris Enerji Üretim A.Ş. tarafından ortak yapılacak proje, 21 Mart 2019 tarihinde “Mergi Regülatörü ve Hidroelektrik Enerji Üretim Tesisi için Su Kullanım Hakkı Anlaşması” kapsamında imzalandı. HES projesinin ÇED raporunun iptali için dava açan 57 köylüye 15 bin TL masraf çıkarıldı.
Ya HES yapılacak ya da dereler akacak – 10 Aralık
Artvin’in Şavşat ve Ardanuç ilçelerine bağlı toplam 28 köyün geleceğini tehdit eden Hanlı HES projesine karşı bölge halkının tepkisi sürüyor. 28 köyün içme suyuna el koyan eski valinin HES projesine tepkiler sürüyor. Selahattin Akyurt’a ait Akyurt Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Hanlı HES projesine tepki hösteren gösteren Şavşat Dernekleri Federasyonu üyeleri ve bölge halkı açıklama yaptı. Hukuki kazanımlara rağmen projenin hayata geçirilmeye çalışıldığını belirten bölge halkı, ‘derelerimizi özgür bırakın’ çağrısı yaptı.
Batman Valisi, Zorê Vadisi’ne HES projesi için ısrarcı – 29 Aralık
Batman’ın Sason ilçesi ile Diyarbakır’ın Kulp ilçeleri arasında yer alan Zorê Vadisi’nde, vadi üzerinde yer alan Zorê çayına HES yapılmak isteniyor. İlk olarak 2010 yılında gündeme gelen ve ömrü 50 yıl olacak proje için kamulaştırma kararı alındı. Kamulaştırılacak araziler arasında Kulp ilçesine bağlı 140 haneli Hamzalı Mahallesi ve ona bağlı 10 mezra da yer alıyor. Yurttaşların tepkileri sonrası birçok defa geri adım atılan proje için Batman Valisi Hulusi Şahin ısrarcı. Projenin hayata geçmesi ile binlerce dönümlük tarım arazileri sular altında kalacak yurttaşlar karara tepki gösteriyor. Mücadeleye devam edeceklerini söyleyen bölge halkı, çevre örgütlerinden ve ekolojistlerden destek bekliyor.
JES
JES’ler zeytin üretimini azalttı: Rekolte beklentisi son 11 yılın gerisinde – 7 Aralık
Zeytin üretiminde son 11 yılın en düşük rekoltesi bekleniyor. Bölgedeki JES’ler ve iklim krizi nedeniyle bölgenin havası değişti, bu durumdan en çok zeytin ağaçları zarar gördü. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin 2020-2021 hasat dönemi için hazırladığı rekolte tahmini raporu korkutan gerçeği gözler önüne serdi. Rapora göre bu sezon dane zeytin üretimi 1 milyon 316 bin 850 ton olacak. Bunun 430 bin 327 tonu sofralık zeytin olarak ayrılacak, 886 bin 524 bin tonu ise yağlığa ayrılacak. Zeytinyağı üretiminin ise 172 bin 813 ton olacağı tahmin edildi.
Aydın’da jeotermale karşı doğayı savunanlara dava açıldı – 10 Aralık
Aydın’ın Beyköy ve Kuyucular mahallelerinde JES kurmak için çalışma yapan Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş (KARKEY) adlı şirketin ÇED süreci tamamlamadan başlattığı projeye engel olduğu iddiası ile köylülere dava açıldı. Jeotermal şirketi, 4 Nisan’da Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlanmadan, bölgede bir jeotermal kuyusu açmak üzere çalışma başlatmış, bölge halkı büyük tepki göstererek çalışmayı durdurmuştu.
Köylüler asırlık zeytin ağaçlarını korumak için dava açtı – 25 Aralık
İzmir’in oksijen kaynağı olan Ege ormanlarını tehlike altına sokan jeotermal santral projesine karşı çıkan Seferihisar’ın Orhanlı köylüleri ve Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, jeotermal sondajların durdurulması için dava açtılar. Bölgedeki sondaj faaliyetlerinin proje sahası ile alakası olmayan 2016 tarihli “ÇED gerekli değildir” kararı gerekçe gösterilerek ÇED süreci dışında bırakıldığını öğrenen bölge halkı verilen bu kararın iptalini istiyor. Dava açan doksan dokuz köylü, asırlık zeytin ağaçlarıyla dolu olan yaşam alanlarını korumak için sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti.
RES
Karaburun Yurttaş Davacıları’ndan Danıştay’a ‘Adil Yargılama’ Çağrısı – 2 Aralık
Sarpıncık’ta yapılmak istenilen RES ile ilgili olarak hukuk mücadelesi yürüten Karaburun Yurttaş Davacıları, Danıştay’a adil yargılama çağrısı yaptı. İzmir Sarpıncık’ta yapılmak istenen Rüzgar Enerji Santrali (RES) ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada Danıştay’ın, yurttaşlara dava yolunu kapatan kararının Anayasa Mahkemesi’nden döndüğü ve bu nedenle dosyaya yeniden Danıştay’ın bakacağı anımsatıldı.
‘RES Projesi Yüzünden Kayın Ormanları Yok Ediliyor’ – 30 Aralık
Kapıdağ Yarımadası’nda 700’ün üzerinde bitki popülasyonu ve yaklaşık 140’ın üzerinde tıbbi ve kozmetik olarak kullanılan endemik bitki yer alıyor. Bölgede yapımı devam eden Rüzgâr Enerji Santralleri (RES) çalışmaları kapsamında kesilen ağaçlar havadan görüntülendi. Erdek Belediye Başkanı Hasan Yapakçı, şunları söyledi; “14 sene önce Kapıdağ bölgemizden bir şirket EPDK’dan rüzgâr santralleri için lisans alıyor. Daha sonra ihale yaparak projeleri birkaç işletmeye veriyor. 2006 yılında alınan lisansla İlhan Mahallesi güney tarafında Rüzgâr Enerji Santralleri’nin 14 tanesinin inşaatı bitiyor ve faaliyete geçiyor.”
Nükleer
Sinop Nükleer Güç Santralı Projesi’nin ÇED raporuna bilirkişi incelemesi – 2 Aralık
Sinop İnceburun mevkiinde yapımı planlanan “Sinop Nükleer Güç Santralı Projesi” hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tesis edilen olumlu ÇED raporuna açılan davada mahkeme ÇED raporunu incelemesi için bilirkişi atadı. Samsun 3. İdare Mahkemesi, bilirkişi incelemesi aşamasına gelen davada davacılara bilirkişi çalışması için bilirkişi yol giderleri ve masraflar olmak üzere 41 bin lira yatırması için bir hafta süre verdi. Dava, bilirkişiler için istenen ücretler yatırıldığı zaman keşif incelemesi için arazi incelemesiyle devam edecek.
Madencilik
Kazdağları
Başarılarıyla övünen Cengiz Holding’e aktivistlerden videolu cevap – 24 Aralık
Türkiye’nin dört bir yanında yaptığı ekolojik yıkıma rağmen art arda yayınladığı ‘meyve veren ağaç taşlanır’ dediği ve başarılarıyla övündüğü reklam filmleriyle büyük bir tepki toplayan Cengiz Holding‘e ekoloji aktivistlerinden videolu bir yanıt geldi. Kuzey Ormanları Savunması tarafından hazırlanan videoda şirketin gerçekleştirdiği İstanbul Havalimanı, gökdelenler, HES’ler, Kazdağları’ndaki madenler gibi ekolojik yıkımlar hatırlatılıyor. Videoda “Hiç düşündün mü? Azimle, inatla, gece gündüz çalan şirket neden hiç durmaz? Bu bir avuç şirketin cesareti nereden geliyor? Milyonlarca ağaç pahasına bu kadim toprakları delik deşen eden bu madenleri kim işletiyor?” soruları soruluyor. Video, “Defol Cengiz” sloganıyla sona eriyor.
—
Erdoğan’ın babasının köyünde HES projesinden sonra sıra taş ocağında – 1 Aralık
Güneysu Başköy Köyü Taşlıdere mevkiinde Uğursun Enerji Ürt. San. Ve Tic. A.Ş tarafından 01.12.2020 Salı günü, saat 10.00’da taş ocağı ve kırma eleme fabrikası ile ilgili ÇED bilgilendirme toplantısı yapılacağı duyuruldu. Yapılan duyuru köylülerin tepkisine neden oldu. Handüzü Yaylası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği basın sözcü Ceyhun Kalender yapılması planlanan halkı bilgilendirme toplantısının yasalara aykırı ve usulsüz olduğunu öne sürdü.
Dereköylülerin Mücadelesi Devam Ediyor: Antik Kalıntılar Gösterildi – 2 Aralık
Tarım Toprakları Koruma Kurulu’nun yanlış ve hukuksuz olduğu öne sürülen ve kömür madeninin açılmasına destek veren kararı sonrasında maden şirketi ÇED raporu çalışmaları için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunmuştu. Korkuteli Dereköy’e kömür madeni açılmaması için verilen mücadelede köylüler bölgeye ikinci kez gelen müze görevlilerine yaylaya dağılmış haldeki antik kalıntıları gösterdi. Köylüler görevlilere daha önce görkemli bir parçası bulunan Roma Kilisesi kalıntılarının toprak altında olduğu yönündeki bilgileri de aktardı.
Dalaman’da doğayı tahrip eden kalker ocağı arıcılık ve zeytinlikleri de bitiriyor – 2 Aralık
Muğla’nın Dalaman ilçesi Kapukargın ve Çeştepe mahallesi sınırı içerisindeki kalan kalker ocağı “ÇED gerekli değildir” karalı ile çalışmaya devam ederken çevreye de zarar veriyor. Arı türlerini, endemik bir bitki olan kiriş otunu, zeytinlikleri, narenciyeyi, suyu ve canlı yaşamını tehdit eden kalker ocağına karşı tepkilerini dile getiren Çeştepe mahalle halkı, 3 yıl içinde ocaktan çıkan tozlar nedeniyle hem zeytinlerinde hem de bal miktarında azalmalar olduğunu, ayrıca gürültü ve tozun çevreye zarar verdiğini ifade etti. Madendeki son durumu görmek, gelinen aşamayı mahalle halkı ile konuşmak üzere TEMA Muğla İl Temsilcisi Sergenden Sezer’le Kapukargın ve Çeştepe mahallelerine gittik. Çeştepe köylüleri; “Kalker ocağının kaçak çalışmaya devam etmesi köyümüzü ve canlıların yaşamlarını tehdit etmeye devam ediyor” dedi.
400 bin ağaç madenden kurtarıldı – 3 Aralık
Bilirkişilerin 3 bin 140 hektarlık alanda faaliyete geçirilmesi planlanan proje kapsamında yaklaşık 400 bin ağacın katledileceğini belirttiği proje Eskişehir 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Eskişehir’in Mihalıçcık, Beylikova ve Sivrihisar ilçeleri sınırlarında özel bir firmaya ait demir-nikel ocağı ile kırma eleme tesisinin kapasite artışı projesine verilen ÇED Olumlu Kararı, bölge halkının açtığı dava sonucu mahkeme tarafından durduruldu. Mahkeme, Bakanlığın verdiği kararı hukuka aykırı bularak iptal etti. Böylece proje için hazırlanan ÇED raporunda kesileceği belirtilen 187 bin 225 adet ağaç kurtulmuş oldu.
Atikhisar Barajı bilirkişi raporuyla zehirlenmekten kurtuldu – 4 Aralık
Çanakkale‘de Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından yapılması planlanan altın-gümüş maden ocağına verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararına karşı açılan davada bilirkişi heyeti doğa severleri haklı buldu. İda Dayanışma Derneği, Atikhisar Koruma Havzası içerisinde yer alan Terziler Altın ve Gümüş Madeni Projesi’ni hayata geçirmek isteyen şirkete karşı 13 Haziran tarihinde dava açmıştı.
Atikhisar Barajı Hem Kuraklık Hem Maden Tehdidi Altında – 5 Aralık
Koza Altın İşletmeleri Atikhisar Barajı yakınındaki altın ve gümüş madeni projesi için kapasite artırımı başvurusu yaptı. Koza Altın İşletmeleri tarafından daha önce 300 bin ton altın çıkarılacağı bildirilerek yapılan başvurunun ÇED iptal davası devam ederken, 3 milyon ton altına kapasite artırımı için yeni bir ÇED başvurusu yapıldı. Proje sahasının Çanakkale’nin tek su havzası olan Atikhisar Barajı’na sadece 3.8 kilometre uzaklıkta olması Çanakkale halkı için ciddi tehditler yaratabilir.
Maden Ocağı Sahibinden Köylülere Hakaret: “Cahil İnsanlar” – 5 Aralık
Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesine bağlı Karaburç köyünde “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” raporu üzerine kurulmak istenen maden ocağına karşı köylüler konuyu yargıya taşıdı. Bölgede bilirkişi heyeti inceleme yaparken maden ocağının sahibi de geldi. Maden ocağının sahibi Halit Eken, bilirkişi heyetine, “Köylüyü gaflete, gaza getiriyorlar, cahil insanlar” dedi. Bunun üzerine köylüler maden ocağı sahibi Eken’e “bizi tahrik ediyorsun” diyerek tepki gösterdi.
Ercan Kesal: Kapadokya’nın kayaları altından değerlidir! – 8 Aralık
Yazar, oyuncu, yönetmen ve doktor Ercan Kesal Nevşehir’in Avanos ilçesi sınırları içerisinde yer alan Ziyaret Dağı’nda Kanadalı Canterra şirketin altına madeni arama çalışmalarına tepki gösterdi. Kesal, “Kapadokya’nın kayaları altından değerlidir. Madenciler Cerrattepe, Kazdağları, Bergama’dan sonra dünya mirası alan kaya yapılarıyla meşhur Kapadokya’nın ortasında altın çıkarmak için kolları sıvamışlar. Bölge toplumsal maliyetini de içine alan stratejik ÇED kapsamında değerlendirilmelidir” dedi.
Nevşehirlilerden Kanadalı altın madeni şirketine soykırım ve eko-kırım suçlaması – 18 Aralık
UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Kapadokya Avanos’un Özkonak beldesinde altın madenciliği yapmak isteyen Kanadalı Centerra Gold şirketinin yöneticileri hakkında ‘insanlığa karşı suç’ işledikleri gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi‘ne (UCM) başvuru yapıldı. Konuyla ilgili Özkonak Yeraltı Şehri önünde bir araya gelen yurttaşlar adına UCM’ye suç duyurusunu gerçekleştiren Avukat İsmail Hakkı Atal, açıklama yaptı.
Ölen Kuşlar İçin Açılan Dava, Keşif Yapılmadan Şirket Lehine Sonuçlandı – 8 Aralık
İliç’teki maden sebepli kuş ölümlerini yargıya taşıyarak bakanlığa karşı dava açan Sedat Cezayiroğlu, mahkemenin bölgeyi incelemek üzere bilirkişi atadıktan sonra keşif yapmadan davayı şirket lehine sonuçlandırdığını söyledi. İliç’te 2010 yılından beri altın dökümü yapan maden firmasının atık barajlarından su içen kuşların ölmesi tepkilere neden oldu. Erzincan’ın İliç ilçesinde Alacer Gold ve AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik, Çöpler Maden İşletmesi’nde Anagold Madencilik adıyla ortak faaliyet sürdürüyor. Anagold Madencilik Erzincan Çöpler Köyü’nde yıllardır büyük bir doğa katliamı gerçekleştiriyor. 92 futbol sahası büyüklüğünde kurulan siyanür havuzu, suyu, toprağı, havaya zehirliyor. Maden şirketinin bir çok noktaya yayılmasına karşı çıkan yer halk, Kemaliye ve Köyleri Çevre Platformu’nu kurdu. Kemaliye ve Köyleri Çevre Platformu, sondaj çalışmalarının derhal durdurulmasını istedi. ETHA’ya konuşan platform üyesi, bir gram altın için 36 ton suya gereksinim duyulduğunu hatırlattı.
Nurhak’a ÇED hileleriyle bir maden daha yapılmak isteniyor – 8 Aralık
Maraş’a bağlı Nurhak ilçesi Biçin köyü yakınlarında yapılmak istenen demir-alüminyum madeni, şirketlerin yasal mevzuatın açıklarından yararlanarak nasıl ÇED süreçlerini geçiştirdiklerine örnek olacak türden bir proje. Aynı bölge için iki farklı ruhsat alanı gösteren madenci firma ÇED sürecinden kaçtı. Kağıt üzerinde yapılan bu hilenin yurttaşların aklıyla alay etmek anlamına geldiğin belirten Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, madene karşı her türlü mücadeleyi vereceklerini dile getirdi. HDP Milletvekili Zeynel Özen, Maraş’ın Nurhak ilçesinde verimli arazilerin olduğu beş köyün ortasına kurulmak istenen maden ocağını Meclis gündemine taşıdı. Özen, “Alevilerin yaşadığı yerlere yoğun maden ocakları ve HES’ler yapılmasının amacı nedir?” diye sordu.
Kıyımın kapasitesi artırıldı – 9 Aralık
3Y Taşocağı ve Maden İşletmeciliği adlı şirket tarafından işletilen kumtaşı ocağı ile kırma eleme tesisinin kapasite artışı için ÇED olumlu kararı verildi. Arnavutköy’de 13 bine yakın ağacı katleden maden şirketi kapasite artırımına gitti. Orman ve tarım arazileri üzerine kurulu maden ocağının kapasite artırımıyla birlikte saatte yaklaşık olarak 2 bin kilogram toz açığa çıkacak.
Metropolis Antik Kenti, kalker ocağı kıskacında – 10 Aralık
İzmir’de Menderes ve Torbalı ilçelerini kapsayan ormanlık alanda patlatmalı Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi yapılması planlanıyor. Proje alanı Metropolis Antik Kenti 1. Derce Arkeolojik Sit alanına 100 metre mesafede, 3. Derece Arkeolojik Sit alanına 1,23 km mesafede yer alıyor. Proje sahası, İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılamak için inşa edilen Tahtalı Barajı’na 22,7 kilometre, Büyükuyuz Deresi’ne ise 1,31 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Kömür çıkarsa tarım biter – 10 Aralık
Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesi Poyralı köyünde yapılması planlanan kömür ocağına tepki gösteren CHP’li İl Genel Meclisi üyeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdi. Dilekçeleri teslim etmeden önce müdürlük önünde basın açıklaması yapan Kırklareli İl Genel Meclis Üyesi, CHP Grup Sözcüsü Abdullah Mutluer, “İtirazımızın ana nedeni bin 700 hektar üzerinde açılması plananan kömür ocağı için verimli tarım topraklarının heba edilmemesidir” dedi.
Istıranca ormanlarında taşocağı için 144 bin ağaç kesilecek – 12 Aralık
Kapaklı köyünde kalker ve dolomit ocağı kapasite artışı talep edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuran işletme, ÇED raporunu da sundu. Arazilerin tarla vasfında olması nedeniyle sahiplerinden alınacağı ifade edilen raporda, bölgedeki ağaç türlerinden de söz edildi. Raporda 144 bin 871 ağaç kesileceğine dikkat çekilerek “Ancak, proje alanında eşzamanlı faaliyet olmayacağı için ocak üretim alanı genişledikçe ve peyderpey alınan orman izinlerine göre kesim yaptırılacaktır. Toplam proje süresi – ocak ömrü dikkate alındığında bir taraftan rehabilite edilen ve ağaçlandırılan alanların da olacağı söz konusudur” denildi.
Siyanür havuzundaki sızmayı önleyemeyen maden şirketi ikinci bir tesis kurmak istiyor – 14 Aralık
Niğde Ulukışla Tepeköy‘de altın arama işlemi yapan Gümüştaş Madencilik, siyanür havuzundaki sızmayı önleyememesi bölgede tarımla uğraşan köylüleri zor durumda bıraktı. Öte yandan, maden şirketi bölgede ikinci bir tesis kurmak istiyor ve insan sağlığını tehdit eden herhangi bir sorunun olmadığını iddia ediyor.
Cengiz Holding, mahkemenin ‘taş ocağı olamaz’ dediği İkizdere’de inşaata başladı – 15 Aralık
Rize‘de yer alan İkizdere’de HES ve taş ocaklarının ablukası devam ediyor. 26 HES projesinin olduğu, 6 HES’in aktif çalıştığı ve iki taş ocağının bulunduğu koruma altındaki vadiye bu kez de Cengiz Holding göz dikti. Cengiz tarafından başlatılan inşaata köy halkının tepki göstermesi üzerine Trabzon 11’inci Bölge Müdürlüğü şirketin taş ocağı için ruhsat aldığını açıkladı. Gürdere (Ethone) ile Cevizlik (Pakorom) köyleri arasında yer alan İşkencedere Vadisi’ndeki (Eskenci) taş ocağı projesi ilk olarak SR Tarım Turizm İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret Limited Şirket tarafından yapılmak istenmişti. Şirketin ruhsat almasının ardından 2019 yılında köylülerin açtığı davada Rize İdare Mahkemesi bölgede taş ocağı açılmasına izin vermeyerek ruhsatın iptaline karar vermişti.
Denizli’de maden şirketinin genişleme isteğine Danıştay’dan engel – 16 Aralık
Danıştay, bilirkişi incelemesinin detaylı yapılmadığı kanaatine vararak madenin genişletilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “ÇED olumlu” kararını bozdu. Acıpayam ilçesi Alaattin ve Yassıhöyük mahallelerindeki maden faaliyeti yürüten Yapıyol İnşaat Madencilik Turizm A.Ş. maden alanını beş kat büyütmek istemişti. Bunun üzerine bölge halkı mahkemeye başvurmuş, Denizli İdare Mahkemesi ise 6 Haziran 2020 tarihinde davayı reddetmişti. Köylüler ise kararı bir üst mahkemeye taşımıştı.
Bilirkişi: Maden açılmasında ‘kamu yararı’, tarım arazisi olarak kalmasında ‘üstün kamu yararı’ var – 16 Aralık
Konya’da Çavuşçugöl’de yapılmak istenen kömür ocağına karşı açılan davada, bilirkişiler bölgede maden işletmesi açılmasında “kamu yararı” olduğunu, ancak bölgenin tarım arazisi olarak kalmasında ise “üstün kamu yararı” bulunduğunu bildirdi.
Aydın Efeler’de hazine arazisine maden ocağı yapılacak – 21 Aralık
Aydın’ın Efeler ilçesi Çiftlikköy Köyü’nde tamamı hazine arazisinden oluşan ve Çine Çayı, Büyük Menderes Nehri, Çine Barajı, Topçam Barajı’nın olduğu bölgeye Kuvars Kumu ve Feldspat Ocağı yapılması projesi için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi. Proje alanı için daha önce Aydın İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Karayolları 2’nci Bölge Müdürlüğü adına 1,68 hektarlık alanda ‘‘Ariyet Ocağı’’ için 4 Ekim 2007 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmişti.
Kozak Yaylası’na çevre yolu diye maden yolu yapıyorlar – 23 Aralık
İzmir’in tarihi kenti Bergama’da çevre yolu hazırlıkları yapılıyor. Belediye’nin açıklamasına göre bu yolun amacı, kentin en işlek caddesinin altından geçen tarihi tünelleri korumak. Yol, Bergamalıların yapımına karşı çıktığı madenin güzergahında olan Kozak Yaylası’ndan geçecek. Bergamalıların projeye güveni yok. Yöre halkı ve çevre hukukçuları ise yolun yaylada açılacak altın madeni ve taş ocaklarına kolay ulaşım sağlanması amacıyla yapılmak istendiğini söylüyor.
Erdoğan’ın aktivistleri hedef alan sözleri tepki doğurdu: Doğayı çevreciler bu hale getirmedi – 29 Aralık
Cumartesi günü, Eskişehir Eti Maden Lityum Karbonat Üretim Tesisleri‘nin açılış törenine canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında çevre aktivistlerini hedef aldı. Ekoloji Birliği de bir açıklama yaparak şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanı öncelikle iklim krizini hızlandıran karbon salımına yol açan termik santraller gibi ekolojik yıkım projelerini durdurmalı, susuzluğun ve kuraklığın iyice arttığı bu dönemde aşırı su kullanan ve hiçbir kamusal yararı olmayan ve doğayı tahrip eden metalik madencilik projelerini kapatmalı, Paris Anlaşması‘nın TBMM tarafından onaylanmasına destek vererek karbon salımını azaltıcı tüm tedbir ve önlemleri acilen yerine getirmelidir.”
Balıkesir’e Bir Maden Daha: Limak’a ‘ÇED Gerekli Değildir’ Kararı – 30 Aralık
Dünyada en fazla kamu ihalesi alan 10 şirketten biri olan Limak, projelerini 25 hektarın altında hazırlayarak “ÇED gerekli değildir” kararı alıyor. Limak Holding’e bağlı Limak Sanayi Çimento ve Ticaret A.Ş., Balıkesir’e 5. maden ocağını açmak için kolları sıvadı. Son olarak İvrindi mahallesine açmak istediği maden ocağı ‘ormanlık alanda’ bulunuyor. 99 hektarlık ruhsat alanının 24,88 hektarlık kısmında üretim yapılacak maden ocağının proje bedeli yaklaşık 964 milyon TL.
Kent Suçları ve Mülksüzleştirme
Kanal İstanbul
Kanal İstanbul’un sadece kazı, nakliye ve depolama maliyeti, ayrılan tüm bütçe kadar! – 1 Aralık
Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan Kanal İstanbul kazı, patlatma ve nakliye raporu açıklandı. ÇED raporunda pek çok teknik ve hesaplama hatası bulunduğuna dikkat çekilen rapora göre sadece kazı, patlatma ve nakliye için harcanacak para, tüm kanalın maliyeti olarak belirlenen 75 milyar lirayı eriyor.
—
‘İmar Mevzuatı’na uygun çalışmalar yapılmadan fay bölgesi konuta açılamaz’ – 1 Aralık
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’un açıkladığı, İzmir depreminde evleri yıkılanlar için konutların yapılacağı bölgenin fay hattı üzerinde olduğu ortaya çıktı. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Murathan, ancak fay hattının üzerinde çalışmalar yapıldıktan sonar bölgenin konuta açılabileceğini belirtti. Bakanlığın bu çalışmayı yapmak zorunda olduğunu vurgulayan Murathan, bu çalışmanın da İmar Mevzuatı’na göre yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.
ORÇEV: Ordu Büyükşehir Belediyesi projesiz yıkıma devam ediyor – 1 Aralık
Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentin sembolü olan tarihi iskele ve Çarşamba Pazarı için yıkım başlattı. Yıkım sonrasında yerlerine ne yapılacağı ise bilinmiyor. Ordu Çevre Derneği proje hazırlanmaksızın başlatılan yıkıma tepkili. Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu, bilgi edinmek üzere belediyeye dilekçe verdi ve yıkımın nedenini sordu. Ancak belediye yönetimi dilekçeye süresi içerisinde yanıt verilmediğini ifade etti.
“Bu kadarlık alanı aydınlatmak için 150 direğin hiçbir anlamı yok” – 1 Aralık
Edirne Belediyesinin Tunca Nehri kıyısında yapımı devam eden yürüyüş ve bisiklet yoluna gerekenden çok fazla aydınlatma direği dikmesi tepki çekti. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, “Bu kadarlık alanı aydınlatmak için 150 direğin hiçbir anlamı yok. Hele ki doğal bir ortamda sabaha kadar ışık koymanın bir anlamı yok. Buradaki canlı habitatı yok edersiniz” dedi.
Güney Marmara Dayanışması: ‘Bandırma’ya Neden OSB Kuruluyor?’ – 1 Aralık
Güney Marmara Dayanışması Bandırma’da kurulmak istenen organize sanayi bölgesi hakkında bilgi almak amacıyla, Bandırma Belediye’sine dilekçe vermeye başladı. Çevre dostu sanayi açıklamasının detaylarını soran aktivistler, Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) bölgede tarım ve hayvancılık ile uğraşan kesimlere olası etkisinin araştırılıp araştırılmadığını sordu.
Teşvikiye Sakinleri: ‘Gözümüzün Önünde Betonlaşmaya Kurban Ediliyor’ – 1 Aralık
Teşvikiye mahallesi sakinleri tek deprem toplanma alanları olan Marmara Üniversitesi arazisinin özel mülkiyete geçirilmesine karşı imza kampanyası başlattı. Arazi içerisindeki yeşil alanların Belediye tarafından koruma altına alınmasını talep eden yaşam savunucuları, inşaat işlerinin derhal durdurulmasını talep ediyor. Change.org üzerinden imza kampanyası başlatan mahalle sakinleri, kampanyalarına destek olunarak mücadelelerinin kamuoyunda duyurulmasını istiyor.
Ekoloji Birliği: Su meta olarak kullanılamaz – 2 Aralık
Ekoloji Birliği, 25 Kasım Çarşamba günü Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Katar Devleti Hükümeti arasında su yönetimi alanında yapılan işbirliği mutabakat zaptına ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada suyun uluslararası pazar haline getirildiğine vurgu yapılarak “Her alanda yaşanan özelleştirmeler yerli ve yabancı sermayeye satış süreci bizleri su anlaşması konusunda kaygılandırmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
EGEÇEP: ‘Dikili’nin Tarım Arazileri Sermayeye Peşkeş Çekilecek’ – 3 Aralık
Ege Çevre ve Kültür Platformu, Dikili’de kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) ile ilgili online basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan EGEÇEP Bilim Kurulu Üyesi ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Erhan İçöz, “Bu projede, dar gelirli köylülerimiz, çiftçilerimiz yoktur. Böyle bir proje oluşumunda hedeflenen ilk amaç kamu yararı olmalı iken bu projede kamu yararı tamamen göz ardı edilmiştir” dedi.
Validebağ’da Nöbet Yeniden Başladı: ‘Suç Duyurusunda Bulunacağız’ – 5 Aralık
Validebağ Korusu’ndaki anıt ağaçların belediye tarafından bakım altında budama yapılmak istenmesi Validebağ Gönüllüleri tarafından engellendi. Üsküdar ilçesinde bulunan Validebağ Korusu’nun millet bahçesine dönüştürülmek istenmesiyle ilgili Validebağ Gönüllüleri’nin açtığı dava sürüyor.
‘Stratejik karbon tesisi’ için pandemide ÇED yapıldı, bakanlık imar planını değiştirdi – 5 Aralık
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin reddettiği imar planı değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldı. Hatay’ın Payas ilçesinde Oyak Sentetik Karbon Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ’nin kuracağı karbon siyahı üretim tesisi ‘stratejik yatırım’ olarak duyuruldu. Dört Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 20’ye yakın taş ocağı ve İskenderun Demir Çelik ve Anonim Şirketi (İSDEMİR) ile termik santrallerin bulunduğu 42 bin nüfuslu ilçede ‘Türkiye’nin dışa bağımlılığını sona erdireceği’ öne sürülen Karbon Siyahı Üretim Tesisi kurulacak.
Bodrum’da yağış nedeniyle birçok mahalleyi su bastı – 8 Aralık
Muğla’nın Bodrum ilçesinde akşam başlayan sağanak, günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Yağış nedeniyle ilçenin bazı mahallelerinde su baskınları yaşandı. Eskiçeşme Mahallesi Dere Sokak’ta su baskınları meydana geldi. Yüksek kesimlerden gelen yağmur sularının etkisiyle kapanan caddedeki rögar kapaklarını, halk kendi imkanlarıyla açmaya çalıştı.
Datça’da köylüler, yerel tohum sahasını patates tarlasına çevirmiş – 10 Aralık
Datça’da, ‘Zehirsiz topraklarda, zehirsiz üretim’ sloganıyla yola çıkan Datça Yerel Tohum Derneği’ne 5 yıl önce Datça Belediyesi tarafından tahsis edilen uygulama sahasına, dernek yönetimine bilgi dahi verilmeden patates ekiminin yapılması şaşkınlık yarattı. Datça Belediyesi konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Konu, tümüyle arazinin kış aylarında boş olduğunu gören köylülerimizin, Büyükşehir Yasası öncesinde belediye değil köy tüzel kişiliğine ait olan ve köylülerce tarım amaçlı ortak kullanılan araziye, bilgi verilmeden 3 aylık bir süre için patates ekilmesidir. Datça Yerel Tohum Derneği kullanmaya devam etmek isterse buna engel bir durum yoktur” denildi.
Millet bahçelerinin maliyeti 7 bakanlığa 2021 yılında ayrılan bütçeyi geçti – 14 Aralık
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TBMM Genel Kurulu’nda, Bakanlığının 2021 yılı bütçesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurum’un açıklamasına göre millet bahçelerine ödenecek toplam tutar 16 milyar lira olacak. Bakan Kurum “Şu anda yatırım değeri 16 milyar lira olan, 78 ilimizde 50 milyon metrekare büyüklüğünde, 278 millet bahçesi yapıyoruz; 42’sini tamamladık, inşallah öbürlerini de en kısa sürede tamamlayacağız” dedi. Bu bütçe Türkiye’deki 7 bakanlığın 2021 yılı için ayrılan bütçesini de geride bırakıyor.
Ağaç olmayan arazi ormanlık alan ilan edildi, köylünün merası kapatıldı – 14 Aralık
Ankara Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bala ilçesine bağlı Şehriban Köyü’ndeki hayvan yetiştiricilerini mağdur edecek bir karar aldı. Köyde ağaç olmayan arazi ‘ormanlık alan’ ilan edildi. Köylülerin hayvanlarını otlattığı mera ve çeşme tel örgülerle çevrildi. Burada ağacın bulunmadığını dile getiren köylüler, hayvanlarını merada otlatamıyor. Hayvanları götürdükleri çeşmeye giden yol ise tel örgülerle çevrildi. Hayvanlarının su kaynakları kesilen köylüler, ne yapacaklarını düşünüyor.
Diyanet’in Bodrum’daki 100 milyon liralık külliyesi – 14 Aralık
Diyanet’in Bodrum’da yaptıracağı 100 milyon liralık külliye için ilçenin gözde koyuna dozerler girdi. Ortakent Kargı’daki 10 dönümlük arazide hafriyat çalışması başladı. İlçedeki 2 katlı yapılaşmayı bozacağı için durdurulması istenen projeyle ilgili ruhsatın Çevre Bakanlığı’ndan alındığı öne sürüldü. Diyanet İşleri Başkanlığı, Bodrum’da Gökova Koyu manzaralı bir arazide, yaklaşık 100 milyon liraya mal olacak devasa külliye inşaatına hukuki süreç tamamlanmadan yeniden başladı.
Saraçoğlu’nun restorasyonu projesine, mimarı Bonatz’ın mirasçısı adına dava açılıyor – 15 Aralık
Mahallenin doğal yapısının korunması için mücadele eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Saraçoğlu’nun mimarı Paul Bonatz’ın telif haklarının 2016’ya kadar devam ettiğini, varislerinin yaşadığını belirterek, yasal mirasçı Brigitte Düber’e ulaştı. Dübers, telif hakkının ve Saraçoğlu’nun korunması için Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’a ve oda avukatlarına vekaletname verdi.
Antalya Valiliği: Sel, 9 bin 530 dekar ekili alana zarar verdi – 15 Aralık
Antalya Valiliği sosyal medya hesabından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine dayanılarak yapılan açıklamada “11 Aralık 2020 Cuma günü başlayan ve hala devam etmekte olan şiddetli yağışlar Alanya, Manavgat, Serik, Aksu ve Gazipaşa ilçelerimizde kapalı üretim alanlarında 3000 dekar, açık üretim alanlarında ise 6530 dekar alanda zarara neden olmuştur” denildi.
‘Ankara’da yargıya rağmen yükselen yapı YDA Center değil Kent Suçu Merkezi’ – 21 Aralık
Kamuoyunu yıllarca “demir kafes” olarak meşgul eden, Eskişehir yolu üzerinde Atatürk Orman Çiftliği alanında inşa edilen YDA Center binasına ilişkin yapılan ve yedi kez açılan dava sonucu iptal edilen plan değişikliği Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından yeniden kabul edildi. Bunun üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi konuyu yeniden yargıya taşıdı. Konuyla ilgili açıklama yapan Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine aykırı şekilde Atatürk Orman Çiftliği alanlarında yükselen bu kent suçunu yedi kez yargıya taşıdık, yedi kez yargı iptal kararı verdi” ifadelerini kullandı.
Ordu’da botanik park, şehir hastanesi yapılacağı gerekçesiyle yok edildi – 23 Aralık
Ordu‘nun merkez ilçesi Altınordu Eski Pazar mevkiinde, AKP‘li belediye tarafından 2016 yılında 15 milyon TL’ye mal edilen, şehir hastanesi yapılacağı iddiasıyla yıkılan 116 dönümlük botanik parkta şimdi hayvanlar otluyor. Ordulular ise kamu malının zarara uğratıldığını düşündükleri için duruma oldukça tepkili. Arazi, Ordu Üniversitesi tarafından tahsis edilmiş, imar değişikliği için yapılan itirazlar ise reddedilmişti.
Kadıköy’de Ulu Cami’ye mahkeme izin vermedi – 29 Aralık
Kadıköy rıhtımında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılması planlanan ‘Ulu Cami’ projesi İstanbul 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2015 yılında Haydarpaşa Garı‘nın da yer aldığı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda İSKİ artıma tesisi olarak görülen ve fiilen otopark olarak kullanılan alana cami yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Mekansal Planlama Müdürlüğü‘nden talepte bulunmuştu.
Ordu Çevre Derneği: Belde Evleri’nin zemin yıkımı neden yapılmıyor? – 29 Aralık
Ordu’da, 1’inci İdare Mahkemesi aralık ayının başında kentte yüksek katlı binaların önünü açan 2016 yılında hazırlanan ‘Nazım İmar Planı’nı iptal etmişti. Ordu’nun kıyı şeridinde yükselen 3 blok 17’şer katlı ve 280 daireli Belde Evleri binalarının yıkımı da kesinleşmişti. Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkımı zemin katına kadar yapılan Belde Evleri’nin bulunduğu alan park alanı olarak ilan edilmişti. Yıkımın zemin katında durdurulması ve alanın etrafının çevrilmesi Orduluları endişelendirdi. Ordu Çevre Derneği dün yaptığı basın açıklamasıyla, OBB’ye, “Belde Evleri’nin zemin katını da tamamen yıkıp, burayı park olarak halkın kullanımına aç” çağrısı yaptı.
DOĞADER: ‘Bursa’nın Yüzlerce Yıllık Tarihine İndirilmiş Bir Hançerdir’ – 30 Aralık
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Koza Han alanında yenileme çalışmalarına başlamasına, DOĞADER’den sert tepki geldi. Tarihi dokunun dikkate alınmadığını belirten dernek, zemin yenileme çalışmalarının ‘Bursa’nın yüzlerce yıllık tarihine indirilmiş bir hançer’ olarak ifade etti. Yenileme çalışmalarına sosyal medyadan büyük tepki geldi. Paylaşılan fotoğraflarda arnavut kaldırımlarının söküldüğü ve yerine parke taşlarının döşendiği görülüyor.
Tren hattı için kullanılan dinamitler evlere zarar verdi – 31 Aralık
Kamu ihalelerinden en büyük payı alan ve hükümete yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding’e özel olarak inşasına başlanan “Diyarbakır-Mardin Mazıdağı Demiryolu Hattı”na yakın evler, çalışmalar sırasındaki patlamalar nedeniyle zarar gördü. Mazıdağı’nda bulunan Eti Bakır Fabrikası’na hammadde taşıma ve işlenmiş ürünleri batı illerine taşımak amacıyla Cengiz Holding’in özel olarak yapımına başladığı tren hattının yapımı nedeniyle kullanılan dinamitler, Çınar’a bağlı köylerde evlerin zarar görmesine neden oldu. Demiryolu hattının geçtiği noktalardan biri olan Pembeviran köyündeki evlerde ağır hasarların oluştuğu aktarıldı.
Doğa Tahribatı, Kirlilik ve Ormansızlaştırma
Salda Gölü
Salda’yı Millet Bahçesi’nin ardından kuraklık vurdu – 17 Aralık
Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alan ve yapılmak istenen millet bahçesi projesinin gölün doğal özelliklerini bozacağı sebebiyle büyük tartışma yaratan Salda Gölü’nü bu kez de kuraklık vurdu. İklim krizine bağlı yağış rejimlerindeki düzensizlik ve gölü besleyen su varlıklarının yapılan sondaj ve göletler sebebiyle azalmasından dolayı Salda Gölü’nün Beyaz Adalar ve halk plajı bölümünde suların çekildi, göldeki küçük adacıklar ortaya çıktı.
Salda’da inşaat: Projede belirtilenin dışına çıkıldı, Beyaz Adalar’a ahşap binalar yapıldı – 22 Aralık
Salda Gölü Koruma Derneği, Burdur‘un Yeşilova ilçesinde yer alan Salda Gölü‘nde yürütülen Millet Bahçesi inşaatı hakkında bir açıklama yayınladı. İnsanların sokağa çıkmasının sınırlı olduğu pandemi döneminde inşaat çalışmalarının hız kazandığı belirtilen açıklamada proje tanıtımında söylenen “bir çivi bile çakmayacağız” sözlerinin ise unutulduğu belirtildi.
Orman Yangınları
Hatay’da orman yangını – 27 Aralık
Hatay’da ormanlık alanda çıkan yangın 6 saat sonra kontrol altına alınabilindi. Hatay’ın Samandağ ilçesinde, turistik tarihi Titus Tüneli ve Beşikli Mağaraları’nın bulunduğu alanların yanı sıra üç ayrı noktada daha bilinmeyen bir nedenden ötürü yangın çıktı.
Ordu’da orman yangını: Alana ulaşılamıyor – 27 Aralık
Ordu’nun Çatalpınar ilçesinde akşam saatlerinde çıkan ve yaklaşık 20 hektar alanın zarar gördüğü orman yangınına müdahale edilemediği için yangın giderek büyüyor.
—
Düzce’de hava kirliliğine karşı uyarı – 1 Aralık
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonu verilerine göre, Düzce’de hava kirliliği oranı ‘sağlıksız’dan ‘kötü’ döndü. Buna göre, 24-27 Kasım’da ‘hassas’ seviyede olan hava kirlilik oranı, 28- 29 Kasım’da ‘sağlıksız’ boyuta ulaştı. 30 Kasım’da yapılan ölçümlerde ise hava kirliliği ‘kötü’ seviyesine kadar çıktı. Hava kirliliğinin yükselmesiyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sitesinden “Herkes daha ciddi sağlık etkileriyle karşılaşabilir” uyarısı yapılırken, açık havada yürüyüş, spor ve piknik yapmak ile bisiklete binmenin tehlikeli olduğu kaydedildi.
ÇMO’dan “atık” açıklaması: “Türkiye, Avrupa’nın çöplüğü olmamalı” – 1 Aralık
Son günlerde ithal atıkların kentin değişik bölgelerinde gelişigüzel atılması ve yakılması konusunda açıklama yapan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, kirliliği önlemede çözümün sıkı denetim ve caydırıcı cezaların uygulanmasında olduğunu söyledi ve “Gerek ithal atıkların gerekse yurtiçindeki atıkların yaşam alanlarımız olan kentlerin herhangi bir yerine gelişi güzel atılması, yakılması suç unsurudur” diye ekledi.
Gökova Sulak Alanı’nın ‘Mutlak Korunacak Hassas Alan’ ilan edilmesi için başvuru yapıldı – 2 Aralık
MUÇEP bileşenleri tarafından yapılan başvuruda uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan endemik ve nesli tehdit altında olan birçok türe ev sahipliği yapan Gökova Sulak Alanı’nın mutlak korunmasının sağlanması talep edildi.
Akyaka İmar Planı Revizyonu’nun iptali için açılan davada mahkeme, Bakanlık’tan savunma istedi – 18 Aralık
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi‘nden Serdar Denktaş‘ın açtığı yürütmeyi durdurma davasında mahkeme ara verdi. Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi, davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘ndan savunma istedi ve savunma için 30 gün süre verdi. Süre bitimindeyse yürütmeyi durdurma talebi karara bağlanacak. Mahkemenin kararı yeni yılın ilk günlerinde vermesi bekleniyor. Muğla Barosu, Gökova Ekolojik Yaşam Derneği ve Akdeniz Yeşilleri Derneği gibi sivil toplum örgütleri ve Muğlalı yurttaşlar da davaya müdahil olmak için harekete geçti.
Güzelbahçe Çamlı’daki atık tepesi sağlığı tehdit ediyor – 3 Aralık
Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) ilçe sınırları içerisinde bulunan atık geri dönüşüm tesislerinin her geçen gün büyüyen bir çevre sorunu haline geldiğini belirtti. GÜLDER; kocaman bir tepeye dönüşen inşaat atıklarının içinde silisyum ve asbest gibi rüzgarla etrafta yaşayanlara zarar verebilecek tozlar bulunduğunu belirterek, alana yeni atık girişinin durdurulması çağrısında bulundu.
Ergene Nehri’ni Temizleyin İmza Kampanyası: ‘Kanser Vakaları Patladı’ – 3 Aralık
Trakya’da yaşayan yaşam savunucuları, “Ergene Nehri’ni Temizleyin, Kirlenmesine İzin Vermeyin!” başlığıyla bir imza kampanyası başlattı. Yıldız Dağları’ndan doğup Meriç Nehri ile birleşerek Ege Denizi’ne dökülen Ergene Nehri, 1970’lerden beri Çerkezköy ve Çorlu’daki sanayi tesisleri yüzünden kirletiliyor. Çevresindeki sanayi tesisleri kesilen para cezalarına karşın her gün 330 bin metreküp atık suyu nehre bırakıyor. Nehir güzergahında yaşayan nüfus da yıllardır çözülemeyen kirlilik sorunu yüzünden sağlık sorunlarıyla boğuşuyor. Ülke genelinde kanserin en sık görüldüğü bölgelerin başında Trakya da bulunuyor.
Derelerin Kardeşliği Platformu: Her 5 saniyede, 1 futbol sahası büyüklüğünde toprak alan yok oluyor – 5 Aralık
Platform, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla yayınladığı açıklamada sermaye gruplarına seslenerek, ‘Vadilerimizi, yaylalarımızı, doğal yaşam alanlarımızı terk edin’ dedi. “Dünyamızın her köşesinde sürdürülen bu hayasızca saldırılar, çevresel (ekolojik) dengeyi bozarak, yüzlerce endemik türü yok ederken; bugüne kadar Dünyamız topraklarının yüzde 33’ünün, 24 milyar ton toprağın erozyona uğramasına neden oldu… Olmaya da devam ediyor… Yangınlarla, maden aramaları, yol açma/yapma, santraller ve türlü rant projeleriyle hızla sürdürülen ormansızlaştırma, suya sahip olma ve tarımsal üretimin yok edilmesi çabalarıyla her 5 saniyede, 1 futbol sahası büyüklüğünde toprak alanı erozyonla yok oluyor!” diye devam etti.
Gökpınar Gölü’nde ilk imar planına açılan dava sonlanmadan ikinci kez imar planı değişti – 7 Aralık
Sivas’ın Gürün ilçesinde yer alan ve Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmesi beklenirken inşaata başlanan Gökpınar Gölü’nde yapılacak düzenlemeler için sonradan değiştirilen imar planına yapılan itiraz sonuçlanmadan Sivas Valiliği yeni bir imar planını onayladı. Bunun üzerine Gökpınar Gölü Korunmalıdır Hem de Tüm Doğallığıyla İnisiyatifi bir açıklama yayınlayarak “Böylece tüm gölü kuşatacak şekilde yeni yapılaşmaların önü açıldı. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” tepkisini gösterdi. İnisiyatif inşaat faaliyetlerinin durdurulması ve imar planı değişikliklerinin iptal edilmesi için change.org üzerinden imza kampanyası başlattı.
Avcılar sahilinden 10 ton zehirli denizanası toplandı – 7 Aralık
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekiplerin, Avcılar sahilini kaplayan dev deniz analarını toplama çalışmaları devam ediyor. Avcılar sahiline geçtiğimiz haftadan itibaren dev deniz anaları vurmuştu. Ağırlıkları yaklaşık 1 kilogramı bulan deniz analarını toplamak için, görevlilerin üç gün boyunca 20’şer kiloluk 500 torbada yaklaşık 10 ton denizanasını topladıkları öğrenildi. Birgün’e konuşan İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okyar, denizlerde, kuraklıkla bağlantılı olarak suyun hareketlilik rejiminin değiştiğini, akıntı sistemiyle birlikte denizanalarının kıyıya vurduğunu söyledi.
Bu plan Fethiye’yi trajik sona götürür – 7 Aralık
Denizi ve tarihi ile bir turizm üssü olan Fethiye’yi yok etmek için yeni planlar devrede. ‘ÇED olumsuz’ raporu verilen yat limanı projesi beş yıl sonra iki parsel eklenerek yeniden devreye sokuldu. Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği’nden Ulaş Kiper, önlem alınmazsa körfezin trajik bir sona sürükleneceğini aktardı.
MUÇEP’ten Türkiye’ye Tarihi Çağrı: Gelin, Doğamız İçin El Ele, Omuz Omuza Verelim – 8 Aralık
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ülke genelinde tüm çevreci kuruluşlara ve vatandaşlara bir çağrıda bulunarak, “Türkiye’nin doğasını sit alanlarını birlikte koruyalım” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü, “sözde canlıların yaşam haklarını korumak, doğal güzelliklerin talan edilmesini õnlemek” amacıyla 22 bölgede Doğal Sit Alanları Ekolojik Temelli Bilimsel raporları hazırlamıştı. Bu raporları devlet sırrı gibi saklayan ve kamuoyuna açıklamayan bakanlık, Muğla Çevre Platformu’nun davacı olması üzerine Muğla ile ilgili raporu mahkemeye sunmak zorunda kalmıştı.
Köpüren ırmağa inceleme başlatıldı – 9 Aralık
Bartın kent merkezinden geçerek Karadeniz’e dökülen Bartın Irmağı köpürdü. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, sudan numune alarak inceleme başlattı. Bartın Irmağı’nın Ulus ve Arıt ilçelerinden gelen ve Orduyeri Mahallesi’ndeki Çağlayan mevkisinde birleşen kısmında sabah saatlerinde köpük oluşmaya başladı.
Ağaç katliamı kolaylaştırıldı: Park ve mezarlıktan ağaç kesilebilecek – 11 Aralık
Orman Genel Müdürlüğü ağaç katliamını kolaylaştıran bir karara imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Orman Sayılmayan Tapulu Taşınmazlar Üzerindeki Ağaç ve Ağaççıklardan Faydalanılması Hakkında Yönetmeliğe göre, parklardan, şehir mezarlıklarından, sahipli arazide bulunan ve civarındaki ormanlarda doğal olarak yetişmeyen ağaçların bulunduğu yerlerden, her türlü meyveli ağaç, (fıstık çamlıkları ve palamut meşelikleri hariç) kayıt ve şarta tabi olmadan kesilip taşınabilecek.
Yargıya ‘Saros’ çağrısı: Bu hukuksuzluğu durdurun – 13 Aralık
Saros Körfezi Sazlıdere kıyılarında alelacele inşaatı başlatılan FSRU Doğalgaz Limanı ve Kara Boru Hattı Projesi 20 gündür köylülerin tarım topraklarını yok ederek devam ediyor. “Acele kamulaştırma ve el koyma” tebliği ise toprak sahiplerine daha yeni gönderildi. Saros Gönüllüleri Dayanışması Komisyonu konuya dair yaptığı açıklamasında, gerekçeli kararın 17 Temmuz tarihinde verildiği halde BOTAŞ şirketinin aylarca arazi sahiplerine kararı tebliğ ettirmediğine dikkat çekti.
Ayvalık’ta çevre felaketi: Kapatılması istenen fabrikanın duvarı yıkıldı – 16 Aralık
Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde çevre kirliliğine neden olduğu için savcılığa verilen Doğuş Prina fabrikasının havuz duvarı yıkıldı. Duvarın yıkılmasıyla etrafa tonlarca zeytin karasuyu akarken derelerdeki temiz su kirlendi. Karasuların etrafa akmasıyla birlikte çevreye ağır bir koku yayıldı. Belediye zabıta ekipleri ve İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı konuyla ilgili tutanak tutup savcılığa suç duyurusunda bulundu. Büyük bir doğa tahribatı yaratan olaya halktan tepki geldi.
Fındıklı’da sahil ve Aksu Mahallesi “Doğal Sit Alanı” ilan edildi – 25 Aralık
Halkın derelerinin ve yaşam alanlarının yok edilmesine karşı yıllardır mücadele sürdürdüğü Rize’nin Fındıklı ilçesinde Fındıklı Sahil ve Aksu Mahallesi, “Doğal Sit Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” ilan edildi. Karar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü tarafından duyuruldu.
‘Bursa’da 22 dağ köyünün kanalizasyon suyu kentin içme suyuna karışıyor’ – 28 Aralık
Bursa’da 22 dağ köyünün foseptikleri, kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan Nilüfer ve Doğancı barajlarına aktığını tespit eden Bursa Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER), “Bursalıların sağlığı tehdit altında” uyarısında bulundu. DOĞADER Genel Sekreteri Sedat Güler, “Nilüfer ve Doğancı baraj havzasında bölgedeki 22 dağ köyünün evsel ve kanalizasyon atık suyu borular ile barajı besleyen derelere, oradan da barajlara gidiyor” dedi.
Bursa’da ormanlık alanda önce yıkım sonra karar – 29 Aralık
Resmi Gazete’de geçen ay yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararları’yla İzmir Bayraklı ve Bursa İnegöl, Hamzabey ile Yenişehir ilçesine bağlı olan Çayırlı Mahallesi’nde yer alan bazı alanlar, orman sınırları dışına çıkartıldı. Ancak sonrasında yapılan incelemelerde Bursa’da ormanlık alan vasfını yitirdiği öne sürülen alanların bir kısmının hali hazırda mobilyacılar sitesinin kullanımında olduğu ortaya çıktı.
Şırnak’ta Nerduş Deresi 2 yıldır siyah akıyor – 29 Aralık
Şırnak’ta Nerduş Deresi 2 yıldır siyah akıyor. Kömür ocaklarından gelen kirli su, bölgede doğanın tüm dengesinin bozuyor. Derede balık ölümleri de yaşanıyor. Ayrıca dere kenarındaki ağaçlar kururken, bölgede yaşayan köylüler de kirli su nedeniyle tarım yapamaz hale geldi. Kirli suya bağlı olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvalarda da ölümler görülüyor. Yetkililerle yapılan görüşmelerden ise sonuç çıkmadı.
Ormanlık alan moloz çöplüğüne döndü – 29 Aralık
İzmir Gaziemir ilçesine bağlı Zafer Mahallesi’nde bulunan çam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alan, kaçak dökülen moloz ve hafriyat çevre kirliliğine neden oluyor. Yolun birçok noktasına kimliği belirsiz kişiler tarafından dökülen hafriyat ve molozların arasında evsel ve sanayi atıklarının da olması dikkati çekti. Dökülen materyaller arasında kanserojen madde içeren asbestli malzemelerin de olduğu görüldü.
Dipsiz Göl İle İlgili Ekşi Sözlük‘te Açılan Başlıklar Erişime Engellendi – 30 Aralık
Gümüşhane Sulh Ceza Hakimliği, Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün onayı ile yapılan define kazısı sonucu yok olan Dipsiz Göl’le ilgili Ekşi Sözlük‘te açılan başlıkları, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle erişime engellendi. EngelliWeb’in paylaştığı bilgiye göre Ekşi Sözlük’te “Dipsiz Göl’ün valilik izniyle yok edilmesi”, Dipsiz Göl’ün eski haline gelmesi”, “Dipsiz Göl’e tankerlerle su doldurulması”, “Dipsiz Göl’ün sit alanı ilan edilmesi” gibi başlıkları okumak isteyenler içeriklere erişemiyor, mahkemenin erişim yasağı kararıyla karşılaşıyor.
Rakamsal oyunlarla ormancılık verileri de başarıymış gibi gösteriliyor – 30 Aralık
Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Ormancılık Politikası Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış’a göre mevcut iktidar ağaçlandırma çalışmalarında yansıtıldığı kadar başarılı değil. Prof. Dr. Atmış, “Veriler doğru yorumlanmalı, orman alanlarının yoğun şekilde amaç dışı kullanımlara tahsis edilmesi engellenmeli” diyor. Türkiye’de orman alanlarında 2000-2017 periyodunda meydana gelen değişimleri iller bazında değerlendiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü’nden İpek Yılmaz ve Derya Öztürk’ün Landsat uydu görüntülerinin analizine dayalı olarak üretilen Global Forest Change verileri ışığındaki çalışması ise farklı bir sonuç ortaya koyuyor. Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA), Türkiye’deki corine arazi örtü sınıflandırmasına göre uydu görüntüleriyle yaptığı çalışmaya göre ise ülkedeki ormanlık alanlar artmazken, bilakis 2000-2018 yılları arasında 243 bin ha azaldı.
Hayvan Hakları ve Biyoçeşitlilik
Mahkemeden Emsal Karar: Av İhalesi İptal, 47 Yaban Keçisi Kurtuldu – 8 Aralık
Antalya ve Isparta’daki “av ihalesi” için açılan iptal davası yaban keçilerinin lehine sonuçlandı. Davada alınan karar, emsal niteliği taşıyor. Antalya ve Isparta’daki “av ihalesine” karşı açılan iptal davası yaban keçilerinin lehine sonuçlandı. Mahkeme, Türkiye’de nesli tükenme tehlikesi altındaki 47 yaban keçisinin öldürülmesini kapsayan ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan av ihalesinin yasal ve bilimsel olmadığı gerekçesiyle ihaleyi iptal etti.
Şarkı ve türkülere konu olan ‘telli turnalar’ Türkiye’yi terk etti – 8 Aralık
Türkiye’de WWF Türkiye katkılarıyla hazırlanan Türkiye Üreyen Kuş Atlası’nın Koordinatörü Kuş Gözlemcisi Kerem Ali Boyla, atlasın verileriyle 10 yıl sonra Türkiye’de hangi türlerin soyunun tükeneceği konusunda bilgi sahibi olduklarını söyledi. Boyla, “ Türkiye’nin yürüyen kuş atlası yayınlandı. Bu 2019 yılında yayınlandı. Bu aslında çok daha büyük bir projenin parçasıydı. Bu Avrupa çapında yapılan bir çalışma ve üreyen kuşlar çok daha seçici davranıyorlar. Bu üreyen kuşların da ortadan kaybolması, aslında ciddi bir çevre sorununa işaret ediyor. Bu bağlamda Türkiye’de 3 tane türün artık yuvalamadığını tespit ettik. Bu türler, telli turna, kadife ördek ve yaz ördeği” ifadelerini kullandı.
Balon balığı kuyruğu teslimatı başladı – 9 Aralık
Kızıldeniz’den gelerek Akdeniz’deki balıkçıların ağlarına kadar zarar veren, hatta kendi türünü bile yiyen balon balığı için balıkçılara tuttukları balon balığının kuyruğunu keserek ibraz etmeleri durumunda kuyruk başına 5 lira ödeme yapılıyor. Turizm kenti Antalya’nın balıkçı barınağında bu uygulamaya bugün itibarıyla başlandı.
Konya’da köpek kulübesi yakıldı, dokuz yavru köpek yanarak can verdi – 9 Aralık
Konya‘nın Karatay ilçesinde hayvanseverler tarafından bölgedeki köpeklerin barınması için yapılan kulübe yakıldı, içeride bulunan 10 yavru köpekten dokuzu hayatını kaybetti. Karatay ilçesinin Tatlıcak Mahallesi‘nde boş arazide sokak köpeklerini beslemeye giden Fadim Göbel, burada yeni doğum yapmış köpek için oluşturdukları kulübenin yakıldığını fark etti. Yanan kulübeyi kontrol ettiğindeyse içerideki 10 yavru köpekten dokuzunun can verdiğini gördü.
Dersim’deki baraj yaşam alanlarını yok ediyor: Dağ keçisi baraj suyunda boğuldu – 9 Aralık
ABD’li bir iş insanının kurşunlarından korunan Dersim’deki dağ keçileri Peri Çayı üzerinde yapılan Pembelik barajında boğulmaktan kurtarılamıyor. Pembelik baraj gölünde boğulmuş halde bulunan bir dağ keçisinin görüntüleri barajın yöredeki yaşama yönelik yıkıcı etkisini apaçık ortaya koyuyor. Peri Suyu Koruma Platformu (KAR-DEF) tarafından paylaşılan fotoğraf ve video görüntülerinde baraj suları içerisinde yaşamını yitirmiş bir dağ keçisi yer aldı. Platform tarafından yapılan açıklamada Pembelik Barajının yapımı ile Elazığ-Dersim-Bingöl illerine bağlı köylerin iletişimini sağlayan köprülerin sular altında kaldığı ÇED projesinde bu köprülerin yapılmasını taahhüt eden Limak şirketinin sözünü tutmadığı dile getirildi.
Sahil Güvenlik 15 ton hamsiye el koydu – 11 Aralık
Düzce’nin Akçakoca ilçesinde, hamsi avından dönen balıkçı teknelerinin Sahil Güvenlik ekiplerince denetlemesi sonucu yasal boy sınırının altında olduğu tespit edilen 15 ton hamsiye el konuldu. Su Ürünleri Kanunu kapsamında tekne kaptanı ve tayfalara idari para cezası uygulandı.
İzmit’te 50 sokak köpeği kayıp – 14 Aralık
Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği Başkanı Gonca Çelik Ketenağ, yaklaşık üç haftadan beri kent merkezindeki 50’ye yakın sokak köpeğinin kayıp olduğunu belirtti. Geçtiğimiz hafta cuma günü de Yahya Kaptan Mahallesi‘nde sabah saatlerinde bir sitenin içinde uyuşturucu iğne vurularak öldürülen üç sokak köpeği bulunmuştu. Köpeklerin kaybolmasından İzmit Belediyesi personelinin sorumlu olduğu iddia ediliyor.
HDP, Kara Avcılığı Kanununun yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi – 23 Aralık
HDP Ağrı Milletvekili Avukat Abdullah Koç Meclis’e sunduğu “Kara Avcılığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile Kara Avcılığı Kanununun bütünüyle yürürlükten kaldırılmasını istedi. Geçtiğimiz 16 yıl içinde yaklaşık 17 bin avcılık kursu açıldığını ve yaklaşık 500 bin kişinin avcılık sertifikası aldığını belirtilen teklifte “Başka bir canlıyı öldürmenin sporu, turizmi, hobisi, ihalesi olamaz” denildi. Türkiye’nin de imzacıları arasında olduğu uluslararası sözleşmelerle, nesli tehlikede olan türlerin korunması, koruma alanları ayrılması için taahhüt verdiğine işaret edilen teklifte, Kara Avcılığı Kanununun bütünüyle yürürlükten kaldırılması istendi.
68 köpeğin ses tellerinin kesildiği raporla doğrulandı – 24 Aralık
Keçiören Uyanış Mahallesi‘nde 2 Aralık tarihinde Doğa Koruma ve Genel Müdürlüğü 4’üncü Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından Cangül Ç.’nin ticari amaçla uygunsuz koşullarda beslediği 68 köpeğe el konularak Keçiören Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi‘ne teslim edildi. 68 köpeğin ses tellerinin kesildiği Ankara Üniversitesi‘nin raporuyla kesinleşti. Köpeklerden dördünde yapılan incelemeler sonucu hazırlanan raporda, hayvanların ses tellerine yönelik birden fazla cerrahi işlem uygulandığı belirtildi. Hayvanlarda oluşturulan fiziksel hasar ve ses kaybının da kalıcı olduğu söylendi.
Tarihi ve Kültürel Miras
Edirne’de tarihi yapının kalan tek duvarının korunması için yol kaydırıldı – 8 Aralık
Edirne’de, bugüne bir tek duvarı ulaşan Eski Askeri Hastane’nin korunması için önünden geçen yol kaydırıldı. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Yeni İmaret Mahallesi’nde bulunan Eski Askeri Hastane ve Hastane Çeşmesi’nin bulunduğu alanı yıkılma riskine karşı “koruma alanı” olarak ilan etti.
‘Ayvalık tamamen korunmasız mı kaldı?’ – 9 Aralık
19’uncu yüzyılda zeytine dayalı endüstri ile öncü, çok kültürlü bir mirasa ve eşsiz bir coğrafyaya sahip, nadir bir liman kenti olan Ayvalık, kent merkezi, Cunda Adası ve Çamlık Kentsel Sit Alanları’na ait Koruma Amaçlı İmar Planları’nın Balıkesir Koruma Bölge Kurulu’nca iptalini tartışıyor. Yapılan ortak açıklamada şehrin 2017 yılında Endüstriyel Kültürel Peyzaj tanımıyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alındığı hatırlatıldı ve “Yeni imar planlarıyla Ayvalık tamamen korunmasız mı kalacak?” sorusu yönetildi.
Yerebatan Sarnıcı’nı güçlendirme projesine Kültür Bakanlığı’ndan ret – 17 Aralık
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Sultanahmet’teki tarihi Yerebatan Sarnıcı’nı güçlendirmek için Kültür Bakanlığı‘na bağlı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü‘ne sunduğu projeye 52 gün sonra olumsuz cevap verildi. Ret kararını sosyal medya hesabından duyuran İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Üç duayen profesör, biri Bizans sarnıçları üzerine doktoralı iki doktor, bir restorasyon uzmanı yüksek mimar, iki restorasyon uzmanı yapı mühendisinin imzası olan projemiz hiç zaman kaybetmemişiz gibi yeni heyetlere havale edildi” dedi.