Aylık Ekoloji Haberleri Bülteni
Eylül 2020 | Sayı: 6
3-5 ağaç meselesi…
Küresel iklim krizinin, öngörülemez iklim felaketlerinin yaşanacağı bir aşamasına adım adım ilerliyoruz. Dünyanın dört bir yanında söndürülemeyen yangınlar, ani sıcaklık değişimleri, uzun süreli sıcaklık dalgaları, kuraklık ve seller, devasa kasrıga ve fırtınalar yaşanıyor. Bunun üzerine ormansızlaştırma ve biyoçeşitlilik kaybı tüm coğrafyalarda hız kesmeden sürüyor. Tüm bu birbirini güçlendiren pozitif geri mekanizmaları bize kritik bir eşikte olduğumuzu hatırlatsa da devletler ve devletlerin kapitalizmin krizi karşısında kârlarını garanti ederek himaye ettiği şirketler karbon salımlarını azaltmak için gerekli adımları atmak bir yana yeni fosil yakıt yatırımlarını ilan ediyorlar.
Bunlardan birini Ağustos ayında Türkiye’de “müjde” olarak duymuştuk. “Milli servet” söylemiyle çığırtkanlığı yapılan ancak yalnızca bir avuç sömürücü bezirganın cebini dolduracak olan ve geleceğimizi, havamızı çalan fosil yakıtların yeraltında bırakılması tüm bu gerçeklikler karşısında sistemin ezilenlerinin hayatta kalma mücadelesinde olmazsa olmaz konulardan biri haline gelmiştir. İstanbul’da yağan doludan, Polatlı’daki kum fırtınası’ndan, bir bir suları çekilen göllerden, Karadeniz’i vuran sellerden, rekoltesi düşen tarım ürünlerinden, velhasıl daha nice alametten çıkarılacak sonuç iklim felaketine karşı kendimiz korumak için bu sermaye düzenine karşı mücadele etmekten ve onu tarihin çöplüğüne atmaktan başka çaremizin olmadığıdır.
Eylül bülteninde öne çıkan haberlerden 65 tanesi ve bir kampanya duyurusu yer alıyor. Bültenle ilgili görüş, öneri ve eleştirilerinizi bize iletin. Herkes iyi okumalar diliyoruz. Bülteni ayrıca sitemizden de okuyabilirsiniz.
Kazma Bırak
Fosil Yakıtları Yeraltında Bırak, İklim Felaketini Durdur!
Akdeniz ve Karadeniz’de Yeni Fosil Yakıt Aramalarına Son!
Fosil Yakıt Karşıtı Kampanyaya İlgi Sürüyor
25 Eylül Küresel İklim Grevi gününde aralarında Polen Ekoloji, Yeşil Sol İklim Çalışma Grubu, Başlangıç Dergisi, Mezopotamya Ekoloji Hareketi ve HDK Ekoloji Meclisi’nin olduğu 21 ekoloji örgütünün başlattığı “Kazma Bırak” kampanyası başta Yunanistan, Kıbrıs’ın iki tarafı olmak üzere Akdeniz’e komşu ülkeler ve bölge ülkelerinden ekoloji örgütlerinden gelen imzalarla 64 örgüte ulaştı. Yüzlerce ismin bireysel olarak da imzaladığı kampanya önümüzdeki günlerde farklı aşamlarıyla, iklim krizine, doğa tahribatına ve halkın kaynaklarının sermayeye aktarılmasına karşı doğal gaz dahil tüm fosil yakıtlara karşı mücadelede önemli bir yer tutma hedefiyle devam edecek.
Kampanyanın sitesinde fosil yakıtların doğrudan iklim krizine neden oluşu, fosil yakıt çıkartan ülkelerdeki işçi sınıfı ve ezilenler için bir refah artışının kapitalizm koşullarında olmasının mümkün olmadığı, deniz yataklarında fosil yakıt madenciliğinin neden olduğu ekolojik tahribata, Türkiye’de yakın dönemdeki iklim krizine karşı adım atılması için yapılan eylemler, Kıbrıs’tan konuya bakış ve daha bir dizi ilgili konuya dair yazılar ve kampanya tanıtımının yapıldığı program da kampanyanın amacı hakkında fikir vermektedir.
İklim Krizi
Barajda Sular Çekildi, Binlerce Balık Sıcaktan Öldü – 1 Eylül
Kütahya merkeze bağlı Sofça köyü yakınındaki barajın kıyısında çok sayıda ölü balığı gören vatandaşlar, durumu yetkililere bildirdi. İhbar üzerine baraja gelen Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, ölü balıklar ile sudan numune aldı. Kütahya Çevre Denetim Şube Müdürü Turgut Badak, “Barajda yaklaşık 17 metre ani bir çekilme olduğunu gördük. İlk incelememizde suyun yüzeyinde kimyasal bir atığa rastlanmadı. Turgut Badak, Porsuk Havzası’ndaki işletmelerde yaptıkları denetimlerde barajı kirletecek bir bulguya da rastlanmadığını bildirdi. Bu arada, balık ölümleri sebebiyle Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin de çalışma başlandığı belirtildi. Eskişehir sınırları içinde de bulunan ve tarım alanlarında kullanılan sudan ve ölen balıklardan alınan numunelerin incelenmesinin ardından balık ölümlerin sebebinin ortaya çıkacağı ifade edildi.
Zeytinler Dökülmeye Başladı Üretici Tedirgin – 10 Eylül
Zeytin üretiminde önemli yere sahip Manisa’da, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları zeytin üreticisini tedirgin etti. Çöl sıcakları, yaklaşık 1 ay sonra hasadına başlanacak olan zeytin ağaçlarında kurumaya neden olurken dallardaki zeytinlerde buruşmalar oluştu. Yaklaşık 130 bin dekar arazide zeytin tarımı yapılan Saruhanlı ilçesinde, ağaçların dallarında buruşan zeytinler yerlere dökülmeye başladı. Bu durum rekolte konusunda üreticide endişeye neden olurken Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, devletten önlem alınmasını istedi.
Ankara’da kum fırtınası: Polatlı toz bulutuyla kaplandı – 12 Eylül
Ankara’nın Polatlı ilçesinde kum fırtınası meydana geldi. İlçeyi devasa toz bulutu kapladı. Fırtına kentin batı ve kuzey kesiminde etkili oluyor. Vali Vasip Şahin, altı kişi uçuşan parçalar nedeniyle hafif yaralandığını duyurdu. Fırtına nedeniyle zifiri karanlıkta kalan Polatlı’nın bazı yerlerinde elektrik ve telefon hatlarının kesildiği öğrenildi. Öte yandan, ev ve araçların toz içinde kaldığı, sert rüzgarların estiği görüldü.
Nüfusun En Zengin Yüzde 10’u, 25 Yıllık Emisyonların Yüzde 52’sinden Sorumlu – 21 Eylül
Oxfam ve Stockholm Çevre Enstitüsü’nün yeni raporu, dünya nüfusunun en zengin % 1’inin, 1990’dan 2015’e kadar dünyanın yoksul %50’sinin iki katından fazla karbondioksit salımından sorumlu olduğunu gösteriyor. Çalışma, küresel nüfusun en zengin %10’unu oluşturan yaklaşık 630 milyon kişinin, 25 yıllık dönemde küresel emisyonların yaklaşık %52’sinden sorumlu olduğunu ve en zengin %10’un, yılda yaklaşık 35 bin dolar üzerinde gelire sahip olanları ve en zengin %1’in ise, yaklaşık 100 bin dolardan fazla kazanan insanları kapsadığını belirtiyor. Önümüzdeki 10 yılda dünyanın en zengin %10’unun karbon emisyonları, dünyanın geri kalanının tamamı emisyonlarını derhal sıfıra indirse bile, sıcaklıkları 1.5 derecenin üzerine çıkmasına neden olabilir.
Habertürk ve Yapı Kredi Önünde Eylem: İklim Krizi Hakkındaki Gerçeği – 21 Eylül
“Gerçeği Söyle” yazılı tekne ile Habertürk ve Yapı Kredi Genel Müdürlüğü önüne giden Yokoluş İsyanı aktivistleri, buradan sektördeki diğer kurumlara da seslendi ve onlar için hazırladığı mektupları paylaştı. Ciner Grup bünyesinde faaliyet gösteren Habertürk’ünBeyoğlu’nda yer alan binası önüne giden iklim aktivistleri gelecekten manşetlerin yer aldığı gazeteleri ellerinde taşıdı.
Erdoğan İstemezse Paris Anlaşması’na Taraf Olunmayacak – 22 Eylül
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve İklim Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, “Daha evvel yaptığımız COP’larda, Paris’ten bu yana bize verilen sözler tutulmadığı için Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın talimatlarıyla bu konular çözülmeden Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olma ihtimali yok” dedi. Birpınar, “TÜSİAD Ekonomik Göstergeler Merceğinden Yeni İklim Rejimi Rapor Tanıtımı” başlıklı internet seminerinde yaptığı konuşmada, çevre konusunda Türkiye’nin AB standartlarını yakalayabilmesi için kişi başı 1.000 euro, toplamda 80 milyar euro civarında fona ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
İstanbul’da sağanak ve dolu: Camlar kırıldı, yollar sele döndü – 29 Eylül
Meteoroloji’nin yağış uyarısının ardından İstanbul’da sağanak ve dolu yağışı etkili oldu. Özellikle boğaz çevresi ve Kadıköy’de dolu yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Yağış nedeniyle Kadıköy’de bazı noktalarda yerler kısa sürede beyaza büründü. Bazı araçların camları kırıldı.
Eğirdir Gölü Kırmızı Alarm Veriyor – 30 Eylül
Türkiye’nin önemli tatlı su kaynaklarından biri olan Eğirdir Gölü’nde su çekilmeleri her geçen yıl daha da artıyor. TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, son yıllarda göldeki ortalama su seviyesinin 16 metreden 4 metreye kadar düştüğünü belirterek, “Eğirdir Gölü kırmızı alarm veriyor.” dedi.
Barajda Sular Çekildi, Köy Kalıntıları Ortaya Çıktı – 30 Eylül
Sivas’ın Suşehri ilçesine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Türkiye’nin sayılı barajları arasında yer alan 64 kilometrekarelik baraj gölü su havzasıyla denizi andıran Kılıçkaya Barajı’nın 1989 yılında faaliyete geçmesiyle bazı yerleşim yerleri su altında kaldı. Bugünlerde baraj suyunun çekilmesiyle eski yerleşim yerlerinden kalıntılar gün yüzüne çıkmaya başladı.
Enerji Santralleri
Mersin için itiraz edin – 2 Eylül
Mersin BB Meclisi oturumunda Akkuyu’da inşaatı süren nükleer santralin enerji ihtiyacını karşılamak için Gülnar ilçesinin tarım ve ormanlık alanlarında enerji iletim hattı kurmak için yerlerin işaretlenmesi oy çoğunluğuyla kabul edilmişti. Karara tepki gösteren Mersin NKP, karardan vazgeçilmesi için belediyeye dilekçeler vererek bütün Akdeniz’in olumsuz etkileneceği nükleer santral inşaatından vazgeçilmesi için Mersin halkına çağrı yaptı. 15 gün boyunca verilebilecek olan itiraz dilekçesi için ilk imzaları yaklaşık 50 kişi ile atan NKP, karardan vazgeçilene kadar her şeyi yapacaklarını duyurdu.
16 STK Bir Araya Geldi 37 Termik Santralin Kapatılması İçin Dava Açıldı – 8 Eylül
16 STK, Türkiye’nin çeşitli kentlerinde bulunan 37 termik santralın kapatılması için Cumhurbaşkanlığı’na karşı Danıştay’a sunulmak üzere idare mahkemesinde dava açtı. Yapılan açıklamada, “İklim krizine yol açan etmenlerden birisinin termik santrallar olduğunu bilmeyen kalmadı. Bir sürü ülke termik santrallarını kapatıyor veya kapatmayı programına alıyor. Ancak bizim ülkemizde bu konuda alınmış hiçbir önlem olmadığı gibi yeni termik santralların açılması için üretim lisansları veriliyor ve ÇED süreçleri başlatılıyor. Oysa bırakın yenisini açmayı, tüm termik santralların adil bir dönüşüm programı ile acilen kapatılması gerekiyor” ifadeleri kullanıldı.
Korgan’da Halk İş Makinelerine Yine Geçit Vermedi – 8 Eylül
Ordu Korgan’da yapılmak istenen Balamir HES projesinin iptali için dava sürerken HES’çi şirket iş makinelerini tekrar dereye soktu. Bölgede güvenlik önlemi alan jandarmaya rağmen patika yollardan ve fındık bahçelerinden geçerek dere yatağına ulaşan vatandaşlar çalışan iş makinelerinin önüne geçerek çalışmasını engelledi. Daha sonra da şirket çalışanlarını ve makineleri dere yatağından kovdu.
Afşin-Elbistan Termik Santrali A Ünitesi Filtresiz Çalışıyor – 10 Eylül
Afşin-Elbistan Termik Santrali A Ünitesinin filtre takıldığı ileri sürülmesine rağmen hâlâ filtresiz çalıştığını ifade eden CHP milletvekili Ali Öztunç, santralin 250 bin insanın üzerine ölüm kusmaya devam ettiğini belirtti. AKP’nin aynı bölgeye yapmayı planladığı üçüncü termik santralin yapımına engel olunması gerektiğini dile getirdi. Öztunç, “Hâlâ insanların tepesine kül yağıyor, zehir saçılıyor. Sadece insanlar etkilenmiyor, toprak ölüyor, su kaynakları bitiriliyor. Yani Afşin Elbistan da çevre katliamı yapılmaya devam ediliyor” dedi.
Güral Porselen’in Çeşme’deki Kaçak RES İnşaatı Protesto Edildi – 10 Eylül
İzmir Konak Meydanı’nda toplanan Çevreciler ve Çeşme-Germiyan köylüleri Güral Porselenin Germiyanda 57 dönüm ormanı ve Antik Roma köyünü tahrip etmesini şiddetle kınadılar. Çevreciler İzmir Valiliğine çağrı yaparak “Kamu yararı var diye bu kanunsuzluğa izin vermeyin, kamu yararı okul için, hastahane için olur, Güray Porselenin para kazanması kamu yararı değildir”, “gelin kendi gözünüzle tahribatı görün” dediler.
Silopi Termik Santrali hem doğaya hem insana zararlı – 11 Eylül
Silopi’ye bağlı Görümlü ve Çalışkan beldeleri arasında bulunan termik santralin bölgedeki canlılığa verdiği zarar her geçen yıl daha da büyüyor. 2004’te “üretim lisansı” verilen, 2009’da ise faaliyete giren hükümete yakınlığı ile bilinen Ciner Grubu’na ait santral, özellikle son yıllarda hem doğa hem de insanların yaşamı için büyük bir tehdit haline geldi. Bölge halkı, son yıllarda ağaçların da kurumaya başladığını ve verimin düştüğünü söyledi.
“Yerli ve milli” enerjide şirketler 10 yıl boyunca dolar üzerinden enerji üretecek – 19 Eylül
Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim faaliyeti gösteren tesisler için uygulanacak fiyat ve süreler ile yerli katkı ilavesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 18 Eylül tarihi ile Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar ile birikte Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizmasına (YEKDEM) tabi lisanslı üretim tesislerinin 30 Haziran 2021 tarihine kadar işletmeye girmeleri koşuluyla, döviz cinsinden yapılacak ödemelerin 31 Aralık 2030 tarihine kadar uzatılacağı bildirildi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), iktidarın “yerli ve millilik” derken 10 yıl boyunca şirketlere döviz cinsinden ödeme yapılmasındaki çelişkiye dikkat çekti.
Germiyanlılar kaçak RES’ler hakkında suç duyurusunda bulundu – 25 Eylül
İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan Germiyan Köyünde süren Rüzgar Enerji Santrali (RES) inşaatının durdurulması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen Germiyan köylüleri ve yaşam alanı savunucuları, hukukun ihlal edilerek süren projenin durdurulması için basın açıklaması yaptı, suç duyurusunda bulundu.
Panaztepe arkeolojik sit alanına RES planı onaylandı – 25 Eylül
İzmir Menemen’de tarihi Tunç Çağı’na kadar uzanan 5 bin yıllık Panaztepe arkeolojik sit alanına RES kurulması için gerekli imar plan değişikliği onaylandı. Yamanlar Doğal Tabiat Parkı’nın da sınırında yer alan alanda yapılan imar plan değişiklikleri, ÇŞB tarafından askıya çıkarıldı. EPDK’dan 49 yıllığına üretim lisansı olan Çapar Elektrik A.Ş., İzmir Menemen’de RES kurmak için çalışma başlattı. Şirketin başvurusu ile ÇŞB, Panaztepe Arkeolojik SİT alanını da içinde barındıran bölgenin imar planlarını değiştirerek santral yapımına onay verdi. 24 Eylül’de askıya çıkarılan bölgeye ait yeni 1/1000 ve 1/5000’lik koruma amaçlı imar planlarının bir ay boyunca askıda kalacağı öğrenildi.
Amasya’da HES’ler tarımı bitirdi, üreticinin hasadı masrafları karşılamıyor – 27 Eylül
Amasya, içinden geçen Yeşilırmak ile bölgenin önemli tarım şehirlerinden birisi. Fakat şehrin farklı bölgelerinde kurulu madenler ve HES’ler halkın gelir kaynağı tarımı bitirme noktasına getirdi. Kentte aktif halde bulunan 21 HES’in 16 tanesi merkez ile Taşova ilçesi arasında tarım yapılan vadi üzerinde kurulu. Yeşilırmak Çevre Platformu Sözcüsü Fazlı Kuru, HES’ler nedeniyle tarımın ve sulara verdiği zararları, köylülerin bu seneki hasatta büyük zarar ettiklerini üreticinin masrafların karşılayamayacak durumda olduğunu dile getirdi.
Madencilik
Çevre Örgütleri 766 Bölgeyi Kapsayan Maden İhalesi İlanının İptali İçin Başvurdu – 4 Eylül
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 68 ildeki 766 bölgede maden ruhsatı verilmesi için 24 Ağustos’ta ihale süreci başlattı. Bunun üzerine harekete geçen çevre örgütleri, ihale ilanının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne sunulmak üzere Muğla Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
Köy Maden Ocaklarının Tehdidi Altında – 7 Eylül
Dikyamaç Köyü Kalkındırma Eğitim Kültür Sanat Turizm Müze Geliştirme ve Dayanışma Derneği, 10 Eylül’de taş ocağı yapımı ve kapasite artırımına ilişkin Artvin’de yapılacak olan bilirkişi incelemesine katılım çağrısı yaptı. Rize-Artvin Havaalanı inşaatı için Artvin’in Arhavi ilçesi Çifteköprü Vadisi’nde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı XI.Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan taş ocağı ve HATPEK Beton tarafından işletilen taş ocağının kapasite artırımına ilişkin bölge halkından 74 kişi dava açtı.
Kaz Dağlarının Eteğinde Temiz Su İçemiyoruz – 7 Eylül
Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Şahindere Mahallesi’nde, son günlerde yaşanan su kesintisi ve suların kirli akması mahalle halkını isyan ettirdi. Su kirliliğinin nedeninin altın arayan madenlerin yer altı sularını kullanması olduğunu söyleyen mahalleli, yaşanan su sıkıntısını ise yaz aylarında nüfusun artmasına bağlıyor. Belediye kurumu BASKİ’nin konuyla ilgileneceğini ve tahliller yapacağını söylediğini fakat bunu gerçekleştirmediğini, yetkililerin halkın sağlığına önem vermesi gerektiğini belirten mahalleli, “Her yerinde su kaynakları fışkıran Kaz Dağlarının eteklerindeyiz ama temiz su içemiyoruz” diyor.
Hakkari’de Maden Tepkisi – 11 Eylül
Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Hakkari merkez, Yüksekova ve Derecik ilçelerinde bulunan 5 bölgede maden ruhsatı için bir süre önce ihale süreci başlattı. Yüksekova’daki Cilo Sat Gölleri ve Korgan köyü, Derecik’teki Govend Dağı ile kent merkezine bağlı Ördekli (Kotranis) köyü vadisi ve Nebirnav Yaylası’nın maden bölgesine dönüştürülmek istenmesine karşı tepkiler de sürüyor. Yıllardır kendi köylerinde küçükbaş hayvancılık ve çiftçilik yaparak geçimlerini sağlayan Ördekli (Kotranis) köyü sakinleri, yapılacak maden aramasında doğanın zarar göreceği endişesinde.
Ordu Mesudiye’de 9 maden sahası için açılan ihale tepki çekti – 13 Eylül
Ordu’da Mesudiyeliler Derneği, Mesudiye Dernekler Federasyonu, Mesudiyeliler Vakfı, Mesudiye Geliştirme Vakfı, İstanbul Mesudiye Spor Kulübü, Mesudiye Çevre Derneği, Ordu-Mesudiye Gazetesi tarafından yapılan ortak açıklamada, ilçede 9 bölgede maden aranması için ihale açılmasına tepki gösterildi. Açıklamada “Halktan görüş alınmadan ihaleye çıkılması hukuksuzdur” denildi.
Cengiz Holding’in ÇED toplantısı yaptırılmadı, toplantı iptal edildi – 15 Eylül
Çanakkale Bayramiç’te faaliyete geçirilmek istenen Halilağa Bakır Madeni’nin ÇED süreci kapsamında Hacıbekirler Köyü’nde ‘Halkın Katılımı Toplantısı’, yoğun tepki üzerine iptal edildi. Kazdağları’ndan bu kez Cengiz Holding’e yeni bir ruhsat verilmesine süreç başlatılmıştı. Cengiz Holding, ‘Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi’ni önümüzdeki Nisan ayında faaliyete geçirmek amacıyla faaliyetlere başlamıştı.
Bergama’da granit ocağına tepki: ÇED toplantısı iptal edildi – 18 Eylül
Bergama Kozak Yaylası Okçular Köyü’nde bir şirket tarafından faaliyete geçirilmek istenen granit ocağının, ÇED süreci kapsamında yapılmak istenen ‘Halkın Katılım Toplantısı’ köylü ve çevre platformlarının yoğun tepkisi üzerine iptal edildi.
Kalfaköy’deki taş ocağı Antik Roma Su Yolu’nu ve Kuzey Ormanları’nı tahrip ediyor – 25 Eylül
KOS gönüllüleri ve Akalan, Aydınlar, Bahşayiş, Başakköy, Belgrat, Binkılıç, Celepköy, Çakıl, Çanakça, Çatalca Merkez, Çiftlikköy, Dağyenice, Elbasan, Gökçeali, Gümüşpınar , Hallaçlı, İhsaniye, İsarbeyli İnceğiz, İzettin, Kabakça, Kalfaköy, Karacaköy, Karamandere, Kestanelik, Kızılcaali, Muratbey, Nakkaş,Oklalı, Ormanlı, Ovayenice, Örcünlü, Örencik, Subaşı, Yalıköy, Yaylacık, Yazlıkköy muhtarları, Kültür varlıkları ve doğaya zarar veren “Burhanettin Soğancılar İR:72635 Kuvarsit ve Kuvars Kum Ocağı”nın en acil şekilde kapatılması ve tarihi dokuya verdiği zarar nedeniyle gerekli cezai işlemin uygulanması talebiyle suç duyurusu dilekçesi adliyeye teslim edildi.
Kirazlı’da madene ve devlete 73 bin liralık dava – 25 Eylül
Çan’ın Çaltıkara köyünde bulunan arazisi Kirazlı Altın Madeni Proje alanına 7 kilometre mesafede olan Oruç Karacık, arazisine olumsuz etkide bulunduğu gerekçesiyle madenci şirket ve ilgili devlet kurumları aleyhine maddi ve manevi tazminat davası davası açtı. Kazdağları Dayanışması avukatlarından Burcu Özaydın yaptığı açıklamada, “Görevini yerine getirmeyen kamu idarecileri ve kamu görevlileri hakkında Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu ve ihbarda bulunulmasını talep ettik” dedi.
Fatsa’da siyanüre karşı okuma eylemi – 27 Eylül
Ordu’nun Fatsa ilçesinde kapasite artırımına gidilecek Altıntepe Altın Madeni İşletmesi’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olumlu sonuçlanınca Fatsalılar kitap okuma eylemine başladı. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, Ordu’nun Fatsa ilçesinde kurulmak istenen Altıntepe Altın Madeni İşletmesi Kapasite Artışı ve Atık Barajı Projesinin “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” raporuna itiraz etmişti.
Osmanlı Ocakları Başkanına tarihi bölgede taş ocağı izni – 28 Eylül
Mardin’in Savur ilçesinde uzun yıllardır ormanlık alanda faaliyet yürüten maden ocaklarına 4 tane daha eklenecek. Söz konusu alanda 4. yüzyıldan kalma tarihi mağaralar bulunuyor üstelik bölge halkı da maden ocaklarına karşı. Bölgede şu an Devlet Su İşleri (DSİ) 10’uncu Bölge Müdürlüğü’nün 2, Nazmi Kavak’ın 2, Abdulhakim Sağlam’ın bir ve Azimsan Yapı Hayvancılık, Madencilik Sanayi Ticaret ve LTD. ŞTİ.’ne ait bir taş ve mermer ocağı bulunuyor.
Kent Suçları ve Mülksüzleştirme
Köylüler Tedirgin: Koronavirüsten Değil Koleradan Korkuyoruz – 5 Eylül
Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Necatiye köyündeki kanalizasyon sisteminin tıkanması nedeniyle, lağım suları köyün içinden geçen Cami Deresi’ni aktı. Sağlıklarının yıllardır tehdit altında bulunduğunu söyleyen köylüler, bir an önce soruna çözüm bulunmasını istedi. Köyün içme suyu borularının açık kanalizasyona dönüşen derenin içinden geçtiğini ve kanalizasyon sularının da içme sularına karıştığını öne süren köyün eski muhtarı Sezgin Kayacık, “Çok mağduruz, biz koronavirüsten değil koleradan korkuyoruz” dedi.
Adnan Kahveci Parkı’nı Betonlaştıran İhale Yargıya Taşındı – 10 Eylül
Yenimahalle’deki Adnan Kahveci Parkı’nın betonlaştırılmaması için mücadele eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ihale ile parkı ticari yapılaşmaya açan Yenimahalle Belediyesi’ne karşı Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Konuya ilişkin açıklama yapan şube başkanı Tezcan Karakuş Candan, Yenimahalle Belediyesi’ne başvurarak Ankara 10. İdare Mahkemesinde dava açıldığını, telafisi mümkün olmayan zararların doğmaması için alanda yapılan hafriyat çalışmaları ile birlikte tüm çalışmaların durdurulmasını talep ettiklerini de aktardı.
Fırtına Vadisi’ndeki Kaçak ve Ruhsatsız Salıncak Yıkıldı – 11 Eylül
Rize’nin dünyaca ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası’nda sayısı her geçen gün artan salıncaklar, oluşturduğu görüntü kirliği nedeniyle yıkıldı. Çamlıhemşin ilçesinde, 1987 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ‘turizm merkezi’ ilan edilen Ayder Yaylası, 1994 yılında Milli Park, 1998’de ise Doğal Sit Alanı ilan edilerek, korumaya alındı.
Rize ve Artvin’de sağanak: Heyelan oldu, dereler taştı – 19 Eylül
Rize’nin Çayeli ilçesine bağlı Limanköy köyünde yağmurun etkisi ile bazı yollarda toprak kaymasına bağlı heyelanlar meydana geldi. Yol ulaşıma kapandı. Çayeli Belediyesi tarafından bölgede su kesintisi olacağı açıklandı. Ayrıca Ardeşen ilçesine bağlı Yukarı Durak ve Kaçkar Köyü’nde de yağmurdan dolayı dere taştı.
10 Bin Kayısı Ağacını Kesip İmara Açacaklar – 21 Eylül
Kale ilçesi’nde son günlerde Soğukpınar ve Düztarla mahallelerinde bulunan tarımsal arazilerin imara açılacağı konuşuluyor.Kale Belediyesi’nin Karakaya Barajı’nın yanı başındaki yaklaşık 2 bin dönümlük arazide gerçekleştirdiği imar düzenlemesi ile 10 bine yakın kayısı ağacının kesileceği bölgede yüksek binaların yükseleceği ve baraj kenarının ranta kurban edileceği belirtiliyor.
Munzur Gözelerine iş makinaları girdi – 22 Eylül
Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan ve Alevilerin kutsal mekanlardan biri olan Munzur Gözelerini imara açan peyzaj projesinin çalışmalarına başlandı. Alevi toplumunun, kurumların ve yöre derneklerin tüm tepkilerine rağmen durdurulmayan proje kapsamında dün akşam (21 Eylül) Munzur Gözelerine kepçelerle girildi. Olayı Twitter’dan duyuran Dersim Araştırmaları Merkezi, “Tunceli Valisinin, peyzaj çalışmalarında iş makinaları kullanılmayacağını belirtmesine rağmen Munzur Gözelerine iş makinaları girdi. Bu girişimi inanç yerlerimize bir saldırı olarak görüyor, yetkilileri bu yanlıştan vaz geçmeye çağırıyoruz” diye yazdı.
Şırnak’ın Toptepe Köyü’ne yağan kömür tozu bağı bahçeyi kuruttu, köylüler isyanda – 23 Eylül
Köye kurulan çok sayıda kömür kırma ve eleme sahası, köylülerin sağlığını tehdit ediyor. Kömür sahalarından önce yemyeşil olan köy, son dönemde siyaha bürünmüş durumda. Eleme sahalarından kalkan tozlar, ev, bağ-bahçe ve tarımsal alanların kurumasına neden oldu. Yaşanan durum karşısında köylüler defalarca şikayetçi olmalarına rağmen bir çözüm üretilemedi. Her yıl imza toplayıp sonuç alamayan köylüler, rant için hayatlarının tehdit altında olduğunu belirtti. “Zehirleniyoruz” diyen köylülerin şikayeti ise dikkate alınmıyor.
Köylülerin arazilerine Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile el konuldu – 24 Eylül
Biyogaz tesisine karşı direnen Çapaklı köylülerinin arazilerine Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile el konuldu. Bugün Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Manisa Salihli Çapaklı Köyü yakınlarında yapılmak istenen biyogaz tesisi kurulması için köylülerin arazileri kamulaştırıldı.
Çapaklı köylüleri kamulaştırma kararına mitingle yanıt verdi – 30 Eylül
Manisa Çapaklı’da, toprakları biyogaz enerji tesisi yapılması için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile acele kamulaştırılan Çapaklı Köylüleri bu kararı köy meydanında kitlesel bir basın açıklaması ile protesto etti. Yüzlerce köylünün katıldığı eyleme İzmir, Manisa, Salihli, Turgutlu ve Akhisar’dan çok sayıda ekoloji örgütü temsilcisi, milletvekilleri ile sendika ve meslek örgütlerinin yöneticileri katıldı.
Doğa Tahribatı ve Ormansızlaştırma
Yalova’da ormanlık alanda yangın çıktı – 4 Eylül
Yalova’nın Armutlu ilçesi Tavşantepe bölgesindeki ormanlık alanda, saat 20.00 sıralarında henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü. Bölgeden yokselen alev ve dumanı gören çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı itfaiye ekipleri sevk edildi. Bölgedeki ekiplere Bursa’dan destek takviyeler giderken, yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Öte yandan, yangının yerleşim yerlerini tehdit ettiği bildirildi.
Emlak Konut Kanal İstanbul Güzergahında 1.4 Milyarlık Arsa Aldı – 5 Eylül
Emlak Konut GYO, Kanal İstanbul güzergahında yaklaşık 2 milyon metrekarelik arazi satın almak için TOKİ ile protokol imzaladı. Küçükçekmece Gölü’nün kıyısında bulunan araziye 1.4 milyar TL değer biçildi. Bildirime göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKİ Başkanlığı mülkiyetindeki Avcılar, Firuzköy Mahallesinde bulunan dört parselin, imar uygulaması sonrasında oluşacak yaklaşık 689 bin metrekarelik kısmı değerlemeye tabi tutuldu.
Doğa Milyon Yılda Yaptı Biz Yirmi Yılda Yok Ettik – 11 Eylül
Muğla Marmaris’in Orhaniye köyünde bulunan halk diliyle “Kızkumu”, jeolojik anlamda “kum seti” ya da “kum dili” diye adlandırılan jeolojik oluşum yok olmak üzere. Dünyada ve Türkiye’de başka bir benzeri olmayan bu doğa harikası oluşum koruma tedbirlerinin alınmaması ve yanlış uygulamalar nedeniyle özelliğini yitirmiş durumda.
Aylardır yanan Cudi’den seslendiler: Şırnak bilinçli olarak talan ediliyor – 14 Eylül
Şırnak’ın Cudi, Gabar ve Besta bölgelerindeki ormanlık alanlarda aylardır devam eden yangınların söndürülmemesi protesto edildi. HDP Şırnak milletvekilleri, HDK Ekoloji Meclisi üyeleri, ekolojistler ve çok sayıda yurttaş, kent merkezine giden yol üzerinde Cudi Dağı’nı gören noktada bir araya gelerek, açıklama yaptı. Açıklamanın yapıldığı bölgede asker yoğunluğu dikkat çekti.
Gökçeada’da orman yangını – 14 Eylül
Gökçeada’nın Semadirek/Samothraki adasına bakan kuzey kıyılarında pazar günü gece yarısına doğru büyük bir yangın çıktı. Büyük bir alanı çevreleyen dairesel bir çizgi görüntüsünde çıkan ve Yeni Bademli beldesi çizgisine doğru ilerleyen yangına Gökçeada itfaiye ekipleri müdahale etmeye çalışıyor. Gökçeada’daki rüzgârın şiddeti, yangına müdahale imkânlarını daraltırken yangının yayılacağı alan konusunda endişe yarattı.
Tarım Orkam-Sen: Yangınlara seyirci kalmayacağız – 14 Eylül
Tarım ve Orman Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam Sen) son günlerde artış gösteren orman yangınlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada Adana’nın Kozan ve Pozantı ilçeleri, Mersin, Hatay, Osmaniye, Çorum, Ankara, Sinop, Şırnak Cudi Dağı eteklerinde ve Çanakkale Gelibolu’da toplam 6 bin 500 hektar ormanın alanın yandığını ve yangınla mücadele eden birçok personelin yaralandığı kaydedildi.
Adana’da bir orman yangını daha – 15 Eylül
Adana’nın Pozantı ilçesinde 8 Eylül’de yangın çıkmış, yangın ancak 5. günde kontrol altına alınabilmişti. Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Elmalı Yaylasında bugün saat 13.30 sularında henüz bilinmeyen bir nedenle orman yangını çıktı.
Suruç Ovası suya gömülüyor – 16 Eylül
Urfa’nın Suruç Ovası’nda taban suyunun yükselmesi, düzensiz sulama ve tahliye kanallarının yetersizliğinden kaynaklı ovada bulunan yerleşim yerleri ve tarım arazileri su altında kaldı. Bu duruma yol açan temel etken 29 Mart 2014 seçimleri öncesi dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın seçim propagandası olan Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi’nin henüz tamamlanmadan faaliyete geçirilmesiydi. Suruç Ovası’nın arazi yapısı göz ardı edilerek boruların gelişi güzel döşenmesi, tahliye kanallarının açılmaması yine sık sık boruların patlaması gelinen aşamada projenin çözümden ziyade artık büyük bir sorun haline geldi.
Deniz patlıcanlarının avlanması yasaklansın – 18 Eylül
Aydın’ın Didim ilçesinde birçok sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Didim Sivil Gelişim Platformu, 1 Kasım’da başlaması planlanan deniz patlıcanı avlanma yasağının kaldırılmasına ilişkin açıklama yaptı. Didim Postanesi önünde yapılan açıklama öncesi, deniz patlıcanlarının avlanmasının yasaklanmasına ilişkin siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının da imzası bulunan 40 dilekçe Didim İlçe Kaymakamlığına gönderildi.
Bakanlık, Salda Gölü Nazım İmar Planı’nı onayladı – 18 Eylül
Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Burdur Valiliği’nden yapılan açıklamada ÖÇK ilanı ile birlikte her türlü uygulamanın durdurulduğu köylerde, bu plan koşullarına uygun olmak kaydıyla seyrek yoğunluklu kırsal yapılaşmaya imkân tanınacaktır” denildi.
Kumluca’da 60 hektarlık alan kül oldu – 19 Eylül
Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı turizm bölgesi Adrasan’ın Seylemit mevkiinde dün saat 16.00’da henüz bilinmeyen bir nedenle ormanlık alanda yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş çapta alana yayılan yangına çok sayıda ekip havadan ve karadan müdahale etti. Ekiplerin 16 saatlik müdahalesi ardından yangın kontrol altına alınarak, tamamen söndürüldü. Ekiplerin alandaki soğutma çalışmaları devam ederken; yangında; 60 hektarlık alan küle döndü.
Toplumcu Meclis’ten önemli çalışma: Salgın döneminin talan haritası yayınlandı! – 21 Eylül
Önemli bir çalışmaya imza atan Toplumcu Meclis, 11 Mart’tan bu yana pandemi sürecinde durmayan/yeni başlayan beton işleri haberlerinin işlendiği bir harita yayınladı. Pandemi sürecinde durmayan/yeni başlayan beton işleri ve bunlara karşı duruşların haberlerinin işlendiği harita erişime açıldı. Toplumcu Meclis tarafından hazırlanan haritada, 11 Mart’ta ilan edilen pandeminin kent/çevre/ekoloji sekmesinde haber yoğunluğunu azaltmadığı ifade edildi. Haritaya ulaşmak için tıklayın.
Nöbet alanının boşaltılmasına 65 kurumdan tepki – 23 Eylül
Kirazlı Köyü Balaban mevkiinde çevrecilerin 425 günü aşkın süredir tuttukları Su ve Vicdan Nöbeti’ne müdahalede bulunulmasına, toplam 65 sivil toplum örgütü ve siyasi parti tepki gösterdi. Truva Atı önünde yapılan basın açıklamasında; “yaşamak isteyen insanları Kazdağlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi.
Gabar Dağı 10 gündür yanıyor – 24 Eylül
Şırnak kent merkezi ve Cizre ilçesi arasında bulunan Gabar Dağı 10 gündür aralıksız yanıyor. Bölgede başlatılan askeri operasyonların ardından başlayan yangına müdahale edilmesinin engellenmesi, yeni alanlara yayılmasına, binlerce ağacın ve çok sayıda bağ ile bahçenin küle dönemine neden oldu. Yangına müdahale etmek isteyen yurttaşlar, askerler tarafından “güvenlik” gerekçesiyle engelleniyor.
Eskişehir’de 70 hektar kızılçam ormanı yandı – 25 Eylül
Mihalgazi ilçesinde, yanan bir otomobilden alevlerin sıçramasıyla çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 70 hektar kızılçam ormanı zarar gördü. Otomobil, Dokuz Mayıs Mahallesi Tozman Yayla yolu mevkisinde seyir halindeyken henüz bilinmeyen nedenle yanmaya başlamış, alevler yol kenarındaki ormanlık alana sıçramıştı. Sürücünün ihbarı üzerine bölgeye gelen itfaiye ekipleri, yangını kontrol altına almak için çalışmalara başlamıştı.
Kanal İstanbul güzergahındaki tarım arazileri imara açılıyor – 26 Eylül
Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesi sürerken tartışmalı proje Kanal İstanbul’a ilişkin çalışmalar hız kazandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bugün askıya çıkan imar uygulamasıyla güzergahta yer alan Firuzköy Mahallesi’nde metrekarelerce tarla vasfındaki toplam 4 arazinin imara açılması kesinleşti.
İstanbul’da orman yangını – 26 Eylül
İstanbul Beykoz’da bulunan Anadolu Hisarı’ndaki ormanlık alanda yangın çıktı. İhbar üzerine yangını söndürmek için havadan ve karadan çalışma başlatıldı. Ekiplerin söndürme çalışmaları devam ederken, yükselen dumanlar birçok ilçeden görülüyor. Yangının çıkış nedeni ise henüz belirlenemedi.
TMMOB ve bağlı odalardan Kanal İstanbul davası – 29 Eylül
TMMOB ve bağlı odalar Kanal İstanbul için hazırlanan 1/100.000 ölçekli ‘Çevre Düzeni Planı Değişikliği’ni, yargıya taşıdı. Bu dava ile birlikte Kanal İstanbul’a karşı 5. davayı açan TMMOB, projenin İstanbul ve tüm Marmara’ya vereceği zararları hatırlattı. Açıklamada, hazırlanan ‘Çevre Düzeni Planı Değişikliği’nin Anayasal ve yasal hükümlere, kamu yararına, bilimsel gereklere aykırılıklar taşıdığına vurgu yapıldı.
Manisa’da orman yangını – 29 Eylül
Manisa’da Gördes’in kırsal Karayağcı Mahallesi yakınlarında bulunan ormanlık alanda saat 15.30 sıralarında yangın çıktı. Alevlere havadan ve karadan müdahale hala sürüyor. Alevler, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Alevlerin bir çok noktadan görüldüğü yangında, ilçenin üzerini yoğun duman kapladı. Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemezken, söndürme çalışmalarına bazı vatandaşlar da katıldı.
Manisa Gördes’teki orman yangınında 6 kişi yaralandı! – 29 Eylül
Manisa Gördes ilçesine bağlı Karayağcı ile Kayacık mahalleri arasında kalan ormanlık alanda çıkan yangında 6 kişinin yanık ve dumandan etkilenerek yaralandığı öğrenildi. Söndürme çalışmalarının devam ettiği yangında ilk belirlemelerde 50 hektarlık ormanlık alanın yandığı belirtildi. Yangına karadan müdahale devam ederken, havanın kararmasıyla helikopterlerle yürütülen söndürme çalışmalarına ara verildi.
Edremit’te çevre sorunlarının çözümü için eylem düzenlendi – 30 Eylül
Balıkesir Edremit’te Edremit Çevre Platformu’nun çağrısıyla yapılan eylemde Edremit’in çevre sorunlarının çözülmesi istendi. Etkinlikte Edremit ve civarında yaşanan çevre sorunlarına dikkat çekilerek, sorunların çözümü için yetkililer göreve çağrıldı. Eylemde konuşan EDÇEP temsilcisi Kubilay S. Öztürk “Edremit hakkını istiyor, körfez hakkını istiyor, çevre için yatırım istiyoruz” dedi.
Valilik, MUÇEV’in Marmaris’e toplam 42 bin 893 metrekarelik alana yapmayı planladığı ‘yat yanaşma yeri kapasite artırımı projesi’ için de yine 24 Eylül tarihinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Proje tanıtım dosyasında, ‘Proje kapsamında deniz yüzeyinde mevcut yüzer iskeleye ilave olacak şekilde yüzer iskele ve kıyıda kazıklı iskeleler kurulacak’ denildi. 187 yatın bağlanabileceği bu iskele için de 8 milyon 445 bin TL harcanacak.
Hayvan Hakları
Hayvan hakları dernekleri av karşıtı davaya müdahil oldu – 3 Eylül
Hayvan hakları dernekleri, Av Turizmi Uygulama Talimatı”na karşı açılan iptal davasına müdahil olduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada, “Unutulmamalıdır ki bütün hayvanlar eşit doğar ve Hayvan Hakları Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. Av cinayettir” denildi. Müdahillik başvurusunu dün (2 Eylül) İstanbul’da, Danıştay 10. Daire Başkanlığı’nın önünde gerçekleştirdikleri açıklamayla duyuran Hayvanlara Adalet Derneği, Hayvan Hakları ve Etiği Derneği ile Vegan Derneği Türkiye, söz konusu talimatın özünde hayvanların yaşam hakkı ihlali olduğuna dikkat çekti.
Termik santral için nesli tehlikedeki tosbağaların taşınması önerildi! – 4 Eylül
Kırklareli’nin verimli tarım toprakları üzerine, yapılmak istenen kömürlü termik santral için İDK süreci başladı. Yüzde 83’ü tarım arazileri üzerinde bulunan projenin yöredeki tarımı, suyu, havayı kirleteceğini belirten Trakya Platformu Dönem Sözcülerinden Göksal Çidem santralin insanlar kadar bölgedeki diğer canlıları ve kültür varlıklarını da olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Tehdide yakın kategorisinde olan Trakya tosbağalarının yaşam alanı olan bölgeden taşınması önerisine tepki gösteren Çidem, “Taşınması gereken tosbağalar değil, onların yaşam alanlarını tehdit edenlerdir!” dedi.
Tepkiler Sonuç Verdi Geyik İhalesi Durduruldu – 14 Eylül
Bolu’da 16 kızıl geyiğin ihaleyle avlanacağı duyuruldu. İhale ile avlanmasına izin verilecek olan geyikler için ihalelerde muhammen bedel fiyatları ise 8 bin 500 TL ile 34 bin 500 TL arasında belirlendi. Söz konusu ihale kentte tepki çekti. Tepkiler üzerine Bolu Barosu Hayvan Hakları Komisyonu ve hayvanseverler, Bolu İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması yönünde başvuruda bulundu. Başvuruyu değerlendiren Bolu İdare Mahkemesi, 16 kızıl geyiğin avlanması yönünde açılan ihale için eksik hususların giderilmesi ve delillerin toplanması için yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Mahkeme Bingöl’deki ‘keçi avına’ izin vermedi – 30 Eylül
Bingöl’de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 3 Temmuz’da ‘av turizmi’ kapsamında açılan 10 dağ keçisinin ‘vurulma’ ihalesi Erzurum 3’üncü İdare Mahkemesince yürütmeyi durdurma kararı verildi. İhaleye karşı Salda için Türkiye grubundan veteriner Askar Altınöz ve okak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Güler Öztürk adına avukat Özlem Kaya, ihalenin ‘yürütmeyi durdurma ve iptali’ istemiyle dava açmıştı. Erzurum 3’üncü İdare Mahkemesi de 10 dağ keçisinin avlanmasını kapsayan ihaleyi ‘telafisi güç zarar doğurabilecek niteklikle bulunması’ gerekçesiyle ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.