Aylık Ekoloji Haberleri Bülteni
Mayıs 2020 | Sayı: 2
3-5 ağaç meselesi…
Mayıs’ta Türkiye’nin ekoloji gündeminde ne vardı?
Mayıs ayı Covid-19 krizinin “normalleştiği” ve yaşamın “yeni normal”e göre düzenlenmeye başladığı bir geçiş ayı olarak geçiyor tüm dünyada. Ancak bu “yeni normal”in eskisinden bir farkı yok. Salgınla birlikte daralan ekonomiler, sermayeye çıkış için doğa talanını daha da azgınca sürdürme yolunu işaret ediyordu her kriz döneminde olduğu gibi. Burjuva yasallıkların, emek mücadelesi ve doğa savunucularının çabalarının sonucunda ancak bir pamuk ipliği kalınlığında olduğu ve gerektiğinde hızla koparıldığı da bir kez daha görüldü. Kirazlıyayla’da direnen köylü kadınlardan Zilan’daki tarih silen doğa talanına, Kilyos’ta kaldırıma gömülmüş kemiklerden ABD’de gözler önünde katledilen George Floyd’a düşman hukukuna maruz kalıyoruz.
Mayıs ayı bahardan sonra yazın gelişini müjdeleyen bir ay olduğu kadar bu topraklardaki devrimci mücadelede sonsuzlaşanlara adanan bir ay ve belki de bu toprakların gördüğü en büyük demokratik halk isyanı olan Gezi isyanını da bize hatırlatan bir ay. İçimiz Gezi’nin kolektif gücüyle ısınıyor.
Yine BM ‘nin 1972’de ilan ettiği 5 Haziran Dünya Çevre Günü, o günden bu yana doğanın talanının giderek artışının tanıklığında geçti. Sermaye ve BM için “çevre” olan, “kaynak” olan doğa, bizim içinse bütünlüklü bir ekoloji mücadelesinin konusu olan doğanın bu talanını durdurduğumuz günü, tüm doğa savunucularıyla, ekoloji mücadelesi yürütenlerle kutlayacağız. Doğanın ve insanın bütünleştiği, emeğin özgürleştiği yeni Gezi’lerde buluşmak üzere.
Bu ay bültenimizde farklı bögle ve kaynaklardan 55 habere yer veriyoruz. Bültenimizle ilgili soru, görüş ve önerileriniz için bize mailimiz ve twitter hesabımız üzerinde ulaşabilirsiniz. İyi okumalar diliyoruz.
Karacasu’da Jeotermalden Sonra Termik Santral
Denizli CHP İl Örgütü, Denizli-Aydın sınırındaki Tavas-Kale ve Karacasu sınırını belirleyen Avdan Mahallesinde yapılmak istenen termik santral alanında incelemelerde bulundu. Karacasu’da bulunan Afrodisias Antik Kenti yakınlarında kurulması planlanan jeotermal enerji santralinden sonra bu kez ilçe sınırında kurulacak olan termik santrale karşı verdikleri mücadele hakkında bilgi veren Avdan Mahallesi Muhtarı İlhan Kulaç, termik santrale itirazlarını yaptıklarını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından gelen yanıta göre süreci mahkemeye taşıyacaklarını ifade etti.
1 Mayıs 2020 – Aydın Hedef Gazetesi
JES Yapılamaz!
Muğla’da her yıl 1.5 milyon turistin geldiği, özel çevre koruma bölgesi ve arkeolojik sit korumaları olan Ölüdeniz ve Kayaköy’e jeotermal enerji kuyusu açılmasına karşı tepkiler devam ediyor. Bölgede yaşayan yurttaşlar başlattıkları imza kampanyası ile JES için verilen izinlerin iptal edilmesini istedi.
ÇED sürecindeki bütün kurumları “Yanlışa dur” demeye çağıran yurttaşlar dilekçede bölgedeki doğal ve tarihi koruma alanlarına dikkat çektiler; “Her biri en az 10 bin metrekarelik alanı kaplayan 6 adet sondaj kuyularından, 2 tanesi Ölüdeniz Plajı Lagünü’nde arkeolojik sit ve birinci derece doğal sit içerisinde, 1 tanesi Kayaköy Mahallesi Soğuksu Plajı mevkiinde birinci derece doğal sit alanı içerisinde, 1 tanesi Delikliburun-Gemiler Plajı’nda arkeolojik sit ve doğal sit alanı içerisinde, 2 tanesi ise Darboğaz Plajı kuzeyindeki Oyukbaşı Tepesi mevkiinde birinci derece doğal sit alanı içerisinde kalmaktadır”.
2 Mayıs 2020 – Evrensel
JES’ler Kapatılmalı!
AYÇEM, Aydın Efeler’deki JES kuyu patlaması sonrası havaya zehirli gazların yayıldığını ve bu gazların 42 gün havada askıda kalacağını belirtti. Bu durumun kapatılma gerekçesi olduğu hatırlatıldı. Yapılan açıklamada “Bu akışkanlar içinde başta bor, arsenik, hidrojen sülfür, radon olmak üzere pek çok ağır metal ve radyonükleit madde var. Bunların hepsi kanserojen. Bu maddeler içinde bulunan hidrojen sülfür belli sınırın üstüne çıkarsa ve uzun süre havada kalırsa ani öldürücü etki bile göstermektedir.” denildi.
3 Mayıs 2020 – Yeni Yaşam
Dipsiz Göl Artık Suni Göl Olur
Gümüşhane’nin Taşköprü Yaylası’nda yasal izinle yapılan define kazısı yüzünden yok edilen ve eski haline dönüştürülmesi için su takviye edilen Dipsiz Göl’ün, kış aylarında biriken ve buz tutan karın erimesi ile su tutması bekleniyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, gölün orijinalliğinin bozulduğunu belirterek “Dipsiz göl artık suni göl olur ” dedi.
3 Mayıs 2020 – Arkeofili
Ormanlar Peşkeş Çekilmesin
Milas’ta orman katliamları sürerken yeni plana göre Çamovalı köyü sınırları içindeki iki bin dönümlük bir alanda yer alan ormanın kesileceği ifade ediliyor. Önce Zultanit madeni nedeniyle Bafa-Ilbıra Dağında çam ağaçlarının, sonra İkizköy’de Yeniköy Termik Santrali için çam ve zeytin ağaçlarının, şimdi de Beçin ve Çamovalı mahallelerinin sınırları içinde kalan ormanların kesilmesi, Milaslıların ve muhtarların tepkisine neden oldu.
4 Mayıs 2020 – BirGün
EGEÇEP: JES Şirketleri Hukuksuz Çalışma Cesaretini Nereden Alıyor?
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Aydın’daki JES sondajlarının patlamasıyla şirketin faaliyetleri durdurulmuş olmasına rağmen çalışmaya devam ettiğinin ortaya çıkması üzerinde yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, yapılan hukuksuz sondaj çalışmaları kastedilerek Aydın Valisi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “şirketler bu cesareti nereden buluyor?” sorusu yöneltildi.
4 Mayıs 2020 – Yeşil Gazete
Bakanlık ÇED Sürecini Sonlandırmalıdır
Saros Körfezine yapılması planlanan FSRU Liman ve Boru Hattı projesi için vatandaşlar, itiraz dilekçelerini bakanlığa iletti. Yapılan itirazlarda vatandaşlar, Bakanlığın ÇED sürecini sonlandırması talep etti.
7 Mayıs 2020 – Edirne Ahval
Muğla’da 3 Sit Alanı
İklim değişikliğine tampon oluşturacak ekolojik özellikleriyle birlikte caretta carettaların yumurtlama alanları başta olmak üzere birçok nadir türe ev sahipliği yapan Ortaca-Sarıgerme-Dalaman Doğal Sit Alanı, “Kesin Korunacak Hassas Alan” ilan edildi.
7 Mayıs 2020 – NTV
Zilan’da İptal Edilen Proje Yeniden Başlatıldı
Van’ın Erciş ilçesi sınırları içinde bulunan Zilan Deresi’nde, 2014 yılında yapılması planlanan ancak köylülerin itirazı üzerine Danıştay kararıyla durdurulan proje yeniden başlatıldı.
8 Mayıs 2020 – Yeni Yaşam
Projede Keşif Yapılacak
Kanal İstanbul projesi için verilen “ÇED Olumlu” kararına karşı HDP’nin açtığı davada önemli bir karar çıktı. İstanbul 10. İdare Mahkemesi, kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması hakkında karar verebilmek için bölgede “keşif ve bilirkişi incelemesi yapma” kararı aldı.
9 Mayıs 2020 – Halk TV
Asbestli Su Boruları, Ankara’da Tehlike Yaratıyor
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın 13 ilçedeki eskiyen su borularının yenilenmesi ve arıtma tesisi için kredi talebi AKP ve MHP oyları ile reddedildi. Toplum sağlığını ilgilendirdiği için konunun acil olduğunun altını çizen Yavaş, talebin reddedilmesine tepki gösterdi.
9 Mayıs 2020 – ABC Gazetesi
Termal Sıcaklık Artışı Korkuttu
Denizli’nin Sarayköy ilçesinde termal turizm tesislerinde kullanılan yeraltı suyunda açıklanmayan sıcaklık yükselişi bölge sakinleri ve bilim insanlarını endişelendirmeye başladı. 35 derecelik sıcaklıkların bir anda 80 derecelerin üstüne çıkmasının ardından bölge sakinleri sıcaklığın yükseldiğini kanıtlamak için de suda yumurta haşladı.
10 Mayıs 2020 – Habertürk
75 Milyon Kirli Hava Soluyor
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, “Türkiye 2019 Hava Kirliliği Raporu” yayımladı. 75 milyon kişinin hava kirliliği sorununun olduğu kentlerde yaşadığının belirtildiği raporda genel olarak hava kirliliğinin en yoğun olduğu kentlerin Bursa, Adana, Ankara, İstanbul, Iğdır, Şırnak, Muş, Manisa, Kahramanmaraş, Karabük, Çanakkale, Denizli, Zonguldak, Edirne – Keşan, Şanlıurfa olduğu vurgulandı.
10 Mayıs 2020 – Sözcü
Mudanya’da Sit Alanı
Mudanya’nın batısında, Kumyaka ile Tirilye arasındaki bölgeye, 10 Mart 2020 tarihli kararla “Doğal Sit Alanı” tanımlaması getirildi. Söz konusu karar, kıyı boyu ve içerisindeki önemli bir alanı, “Doğal Sit- Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” kapsamına almış bulunuyor.
10 Mayıs 2020 – Bursa’da Bugün
Filyos’ta Termik Santral İtirafı
Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk bir açıklama yaparak, “Ulaştırma Bakanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan ‘Endüstri Bölgesi Demiryolu-Karayolu İltisak Hattı Projesi’ bir itiraf niteliği taşıyor. Dosyada, termik santral, çimento sanayi, demir çelik, petrokimya, petrol ve petrol ürünleri tesislerinin yanı sıra, kömür-cevher stok alanı, kül atım sahası gibi ne kadar kirli teknoloji ürünü yatırım varsa tamamının Filyos Vadisi’nde planladığı resmen açıklanıyor” dedi.
11 Mayıs 2020 – Pusula Gazetesi
Kocaeli’ye 43 Yeni Sanayi Yatırımına Teşvik!
Türkiye’nin en büyük kirletici sanayilerinin yer aldığı Kocaeli’ye 43 yeni tesisi için teşvik verildi. Kocaeli’de hayata geçirilmesi planlanan ve sabit yatırım tutarı 1 milyar 844 milyon 284 bin lira olarak öngörülen 43 yeni yatırım projesi içinde demir-çelik tesisleri ve savunma sanayi gibi yatırımlar yer alıyor.
11 Mayıs 2020 – Yeni Yaşam
Mardin’de Tarihi Bölgede RES’e Onay Verildi
Türkiye’nin farklı yerlerinde kuşların göç yolları ve tarihi alanlar üzerine kurulması nedeniyle eleştirilerin hedefinde olan Rüzgar Enerji Santrali (RES) projelerinden biri de Mardin’de hayata geçirilmek isteniyor. Derik’te 37, Mazıdağı’nda 9 ve Kızıltepe’de 4 adet olmak üzere toplam 50 adet rüzgar türbininin kurulması amaçlanan Dicleres Rüzgar Enerji Santrali Projesi adı altında hayata geçirilecek projeye Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporunda “olumlu” kararı verildi.
11 Mayıs 2020 – Evrensel
İklim Değişikliği İçin Çalışma: ”Petrol Şirketi Net Sıfır İddiaları Üzerine”
Yeni bir incelemeye göre, petrol ve gaz şirketlerinin net sıfır hedefleri doğrultusunda karbon emisyonlarını azalttığı yönündeki iddiaları abartılıyor. Altı büyük Avrupa şirketinin bağımsız analizi, son zamanlarda CO2 konusunda attığı adımların henüz 1,5 ˚C sıcaklık hedefi ile uyumlu olmadığını söylüyor. Bilim adamları, dünya iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınacaksa, küresel sıcaklığın yüzyılın sonunda 1,5 ˚C’den fazla artmaması gerektiğini savunuyor.
12 Mayıs 2020 – BBC
Bir Hançer de Narman Peri Bacaları’na Vuruldu
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından da Jeopark adayı olarak kabul edilen 15 aday alandan biri olan Narman Kanyonu’ndaki Göndere Vadisi’nin girişine Narman Belediyesi tarafından iki katlı bir bina yapılmaya başladığını duyurdu.
12 Mayıs 2020 – BirGün
Su Çamurlu Değil Bulanık!
HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, hazırladığı yazılı soru önergesinde Bakan Kurum’a Mardin’de evlerden çamurlu su aktığına yönelik şikayetler geldiğini belirterek bu durumun nedenlerini sordu. Çelik önergesinde ayrıca, “Mardin kent merkezi ve ilçelerinde yaklaşık bir hafta boyunca musluklardan çamurlu su aktı” ifadelerine yer verdi. Bakan Kurum, Çelik’e verdiği yanıtta, “50 kilogramın üzerinde sağanak yağış meydana gelmiştir. Kaynak debisinde meydana gelen olağanüstü artış sebebiyle kaynak suyunda bulanıklık meydana gelmiştir” dedi.
12 Mayıs 2020 – BirGün
Çanakkale’de ‘Mera Alanı’ JES’lere Tahsis Edildi
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar’da bir şirketin jeotermal enerji santrali (JES) kurmak amacıyla yaptığı girişim, Gülpınarlılar tarafından 33 gün süren direnişle püskürtülmüştü. Daha sonra Manisa’da da bir santrali bulunan Hollandalı JES şirketi Transmark Renewables, 19 MW kapasiteli ‘Transmark Jeotermal Enerji Santrali’ kurup işletmek amacıyla bölgede adım attı. Gülpınar Kocaköy mevkinde kurulmak istenen JES’in sulama ve içme suyu barajının hemen üstünde olması tepkileri ortaya çıkarmıştı. Aynı şirket koronavirüs salgının en yoğun olduğu günlerde 5 köyün kullandığı mera alanı için yaptığı başvuru ile imar değişikliği talebi kabul edildi. Bölgenin turizm bölgesi olarak belirlenmiş olması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı, yapılan başvuruyu 20 Nisan günü onayladı ve Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından 29 Nisan 2020 günü ilan edilerek 1 aylık askı sürecine başlandığı bildirildi.
13 Mayıs 2020 – Yeni Yaşam
Toprağımızı Vermeyiz
Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Mahallesi’ne yakın, içinde orman arazisinin de bulunduğu alana yapılmak istenen atık havuzu çalışmaları geçen günlerde başladı. Jandarma ile köylüler arasında tartışmalar yaşandı. Köylüler alanda kendilerinden çok jandarma bulunduğunu belirterek “Bu tesis köyümüz için tehlikeli atıklar barındıracak. Zehir solumak istemiyoruz. Tesis yapılırsa burada aç kalırız” diye tepki gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Meyra Madencilik şirketi tarafından yapılmak istenen “Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı” projesine ÇED olumlu kararı vermişti.
14 Mayıs 2020 – Cumhuriyet
Baraj Suyu Altında Kalan Köylerinde Eşyalarını Kurtarmaya Çalıştılar
Kars Sarıkamış’daki Karakurt köyünde yapılan Karakurt Barajı ve HES Projesi nedeniyle evlerin büyük bölümü ile köye giriş ve çıkış su altında kaldı. Köylüler kendi imkanlarıyla ağaçlardan yaptığı köprü üzerinden eşyalarını taşıyıp köyü terk etmeye çalıştı.
15 Mayıs 2020 – Cumhuriyet
Aydın’da Yapılacak JES’in ÇED Raporu Halkın Görüşüne Sunuldu
Germencik’te yapılması planlanan Efe-8 Jeotermal Elektrik Santrali (JES) için hazırlanan ÇED Raporu, halkın görüşüne açıldı
15 Mayıs 2020 – Aydın Denge
ABD’de Et Üretim Tesisleri Kapatıldı, Çiftlik Hayvanları Öldürülüyor
Koronavirüs nedeniyle ABD’de et üreticisi birçok şirket kapasitesini düşürdü veya geçici olarak kapandı. Bu durum başka bir katliama yol açtı. Çiftçiler hayvanları öldürmeye başladı. Ülkede en fazla domuz eti üretilen Iowa eyaletinde, 6 hafta içinde 600 binden fazla domuzun katledileceği tahmin ediliyor. Minnesota’da et üretim tesisleri Nisan ayında kapandıktan sonra yaklaşık 90 bin domuz katledildi.
16 Mayıs 2020 – ETHA
Su Kalırsa Santralı Yaparsınız!
Çinli Gezhouba Group, KAF Teknik Yapı ve General Elektrik iş birliğiyle Isparta’da Eğirdir Gölü’nde yapılması planlanan pompaj depo malı hidroelektrik santralının (PHES) mevcut yüzde 65 su kaybı yaşayan gölü tamamen kurutacağı belirtildi. Gölde kuruyan kesimlerin 100 kilometre kareyi aştığını belirten TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici “ şu haliyle içme, kullanma suyu için bile uygun değildir” dedi.
16 Mayıs 2020 – BirGün
Yasağı Fırsat Bilen Şirket Ağaç Katliamı Yaptı
Bursa Yenişehir Kirazlıyayla köyünde flotasyon tesisi yapmak isteyen Meyra Madencilik yurttaşların sokağa çıkma yasağını fırsat bilerek çalışmalarını hızlandırdı. Bir haftadır yapılan çalışmalara direnen köylüler iki gündür dışarı çıkamazken şirket, bölgede ağaç kesimine devam ediyor. Kirazlıyayla köyünde flotasyon tesisi yapmak isteyen maden şirketi yasağı fırsat bilerek çalışmalarını hızlandırdı. Emine Çip “Odun motoru sesiyle uyandık. Bize sokağa çıkmak yasak ama madenciye her şey serbest” dedi.
18 Mayıs 2020 – BirGün
Yağmurdan Kaçarken Doluya Tutulmak
Çevre kirliliğinin temel nedenlerinden olan plastiğin salgına karşı hijyen önlemleri nedeniyle tüketiminin arttığı açıklandı. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma ve Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), yaptığı yazılı açıklamada “Türkiye tek kullanımlık plastik ihracatında Çin ve İtalya’dan sonra dünyanın üçüncü büyük oyuncusu. Tek kullanımlık plastik ürün üreten fabrikalarımız hem yurt içinden hem de yurt dışından artan talebe cevap vermek için tam kapasite çalışıyor. Hijyenik, pratik ve ekonomik özellikleriyle tek kullanımlık plastik ürünler tüketim rekoru kırdı” dedi.
18 Mayıs 2020 – Artı Gerçek
Akdeniz’deki Depremler İçin Tsunami Uyarısı!
Akdeniz’de, Girit Adası bölgesindeki depremleri yorumlayan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Bu bölgedeki depremler 7,5’i bulursa Akdeniz kıyılarında tsunami tehlikesi oluşmaya başlar” dedi. Sözbilir, söz konusu aktif fay hattının Kuzey Anadolu Fayı’nın batıdaki ucunu tetiklemesi durumunda Çanakkale, güneydeki fayları etkilemesi durumunda ise İskenderun ve Kıbrıs taraflarında bir tsunaminin oluşabileceğini söyledi.
19 Mayıs 2020 – Sözcü
Kalekollar İçin Ağaçlar Kesiliyor
Şırnak’ta kalekolların etrafında bulunan ağaçlar kesiliyor. Kıyım, kent merkezinden Uludere’ye kadar uzanıyor. İl Orman İşletme Müdürlüğü kıyımın kalekolların yol ve alanları için yapıldığını doğrularken, korucuların kesimine devam ettikleri binlerce ağaçların farklı illere satıldığı öğrenildi. Korucuların, özellikle Anılmış, Kemerli ve Yarımsu köyleri civarında her gün 100 tona kadar ağaç kesimi yaptığı belirtiliyor. Mezopotamya Ajansı, kesilen ağaçların tonunun 360 TL’den satıldığını ve kesilen odunların da 11-12 ton şeklinde kamyonlara yüklenerek, Urfa merkez ve Ceylanpınar ilçesi ile Adıyaman’a gönderildiğini aktarıyor.
19 Mayıs 2020 – Gazete Karınca
Samsun’da Taş Ocağı Protestosu: Mücadelemize Destek Bekliyoruz
Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Köseli ve Karapınar mahallelerinde 1000 dönümlük alana Oyak Çimento tarafından açılmak istenen taş ocağı doğa savunucuları tarafından protesto edildi. Samsun Çevre Platformu mahalle halkının mücadelesine destek çağrısı yaparak, şu ifadeleri kullandı: “Kavak ilçemizde Köseli ve Karapınar Mahallesinde Oyak Çimento tarafından 1000 dönüm alanda taş ocağı açılmak isteniyor. Mevcut Kavak Çimento zaten çok büyük zarar vermiş durumda. Mahalle halkının mücadelesine destek bekliyoruz.
20 Mayıs 2020 – Dokuz 8 Haber
Avustralya’da Bir İlk: Gençlik Örgütü Kömür Madenine Dava Açtı
Gençlik hakları ile ilgili çalışmalar yapan Youth Verdict adlı Avustralya gençlik örgütü, kömür madeni için onaylanan Galilee Kömür Projesi’ne karşı bir insan hakları mücadelesi başlattı. Avustralya’da ilk kez bir kömür madeni insan haklarını ihlal etmekle itham ediliyor ve ilk kez gençler tarafından iklim değişikliğinin azaltılması adına bir dava açılıyor. Madenin yıllık 40 milyon ton kömür üreteceği ve 30-35 yıllık ömründe yaklaşık 2.9 milyar ton seragazı emisyonundan sorumlu olacağı tahmin ediliyor. Halihazırda kuraklıkla baş eden ülkede kurulacak maden, 768 milyar litre su kullanacak.
20 Mayıs 2020 – İklilm Haber
Sosyal Medyada Kazdağları Çağrısı: Alamosu Tahliye Et!
Kazdağları’ndan Alamos’un tahliyesi için sosyal medyadan çağrı yapan doğa ve yaşam savunucuları, maden şirketinin ağaç kestiği bölgenin, talan ettiği ormanların görsellerini paylaşarak tepki gösterdi. Yine Alamos’un tahliye edilmesi için düzenlenen imza kampanyasının mektubunda Kanadalı şirketin 347 bin 815 ağacı kestiği belirtilmişti. Sosyal medyada örgütlenen yurttaşlar maden şirketine bırakılan doğa harikası Kazdağları’ndan derhal tahliye edilmesini ve talan edilen yerlerin rehabilite edilmesini istedi.
20 Mayıs 2020 – Cumhuriyet
Kuş Cennetine RES Yapacaklar!
Ruzen Elektrik Üretim ve Tic. Ltd. Şti. tarafından, Kocaeli Karamürsel, Gölcük ilçeleri ve Bursa’nın İznik ilçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan rüzgâr enerji santralı için ÇED gerekli değildir kararı verildi. Jet hızıyla verilen karar için şirket 5 Mayıs’ta başvuru yapmıştı. Çoğu orman arazisi olmak üzere bin 27 hektarlık üzerine kurulması planlanan santral, her biri 2 buçuk megavat gücünde 12 adet türbinden oluşuyor. Ekonomik ömrü 49 yıl olarak hesaplanan projenin bedeli 75 milyon TL olarak açıklandı.
20 Mayıs 2020 – BirGün
Kazdağları için Açık Mektup
Kazdağları’nda Alamos Gold ve taşeronu Doğu Biga Madenciliğe karşı direnişin 300. gününde, çevre ve ekoloji örgütleri, siyasi partiler ve sendikalardan oluşan 209 kurumun imzaladığı ve birçok sanatçının destek verdiği bir açık mektup yayınlandı. Mektupta şu talepler yer aldı: “Kazdağları’ndaki tüm altın madenciliği projelerinden acilen vazgeçilmeli, tüm ruhsatlar ve tahsisler iptal edilmelidir…”
20 Mayıs 2020 – ETHA
WWF: Korona Döneminde Orman Katliamı Yüzde 150 Arttı
Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF) 18 ülkede yaptırdığı araştırmaya göre “korona ayı” diye nitelenen Mart 2020’de 18 ülkede tropikal orman alanları 6 bin 500 kilometrekare azaldı. Büyüteç altına alınan ülkeler Orta Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Tanzanya, Kenya, Çin, Endonezya, Kamboçya, Myanmar, Malezya, Tayland, Arjantin, Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Peru ve Paraguay. Maryland Üniversitesi’nin uydu kayıtları üzerinden topladığı verilerin incelenmesiyle yapılan araştırma 2017 -2019’a göre ağaç katliamının yüzde 150 artış gösterdiğini ortaya koyuyor.
21 Mayıs 2020 – Deutsche Welle
Baca Gazı Emisyon Verileri Açıklansın
CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, Ocak ayında 5’i tamamen, 1‘i kısmen kapatılan termik santrallerden bazılarının açılmak üzere olduklarını belirterek, “Termik santraller çevreye ve insan sağlığına zarar verdikleri için kapatıldı. Çevreye zarar vermeyen sistemleri kurup faaliyete geçmeye hazırlanıyorlar. Ama bu yatırımların gerçekten çevreye ve insan sağlığına zarar vermediği konusunda endişeler var. Bu endişeleri giderecek şeffaflığı hem ilgili bakanlıklardan hem de şirketlerden bekliyoruz” dedi.
21 Mayıs 2020 – Bandırma Yaşam
Ordu’daki Altın Madeninin Yanında Orman Yangını: Sabotaj Olabilir
Ordu Ünye’deki Erenyurt Sarıhalil Mahallesi’ndeki Seyirlik Ormanı’nda dün çıkan yangın ancak bugün söndürülebildi. İlçedeki altın madenine yaklaşık 500 metre mesafede çıkan yangına zamanında müdahale edilmeyince uzun süre söndürülemedi. Zamanında müdahale edilmeyen yangın nedeniyle yaklaşık 150 dönümlük alan telef oldu. BirGün’e konuşan CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, maden arazisini genişletmek için ormana ‘sabotaj’ yapıldığını öne sürdü.
21 Mayıs 2020 – BirGün
“DEDAŞ ve DSİ Fırsatçılık Yapıyor”: Çiftçilerin Destek Ödemelerine El Konuldu
Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş ve Devlet Su İşleri, mahsulünü sulamak için elektrik ve su kullanan çiftçilerin destek ödemelerine el koyuyor. El koyma işlemine çiftçilerin bu kurumlara borçları gerekçe gösteriliyor. Konuya ilişkin açıklama yapan HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan, AKP’nin tarım politikalarının çiftçiyi korumaktan öte serbest piyasa mantığına göre sermayeyi önceleyen ve koruyan bir anlayışa dayandığını belirterek, “Bu durum, tarım alanındaki yapısal sorunları daha da derinleştirmektedir. AKP tarafından uygulanan neoliberal tarım politikalarının sonucu olarak çiftçiler bahar mevsimini borçla karşılamaktadır” dedi.
22 Mayıs 2020 – Sendika.org
Tilkicik Koyu’na Mermer Tozu Dökülmesi Çevrecileri İsyan Ettirdi
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Akdeniz foklarının barınak alanı olan Tilkicik koyuna yaklaşık bir haftadır gece yarıları getirilen mermer tozunun denize dökülerek denizin içerisine beton bloklar konulması çevrecileri isyan ettirdi. Polis ve savcılığa müracaat eden çevreciler çalışmanın durdurulmasını istedi.
23 Mayıs 2020 – Anter Haber
Antalya’nın Kaş İlçesinde Orman Yangını
Antalya’nın Kaş ilçesi Yarımada mevkiinde orman yangını çıktı. Yangına Orman İşletme ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kay Belediyesi İtfaiye ekipleri müdahale etti. 5 dönümlük makilik alanın zarar gördüğü yangın kontrol altına alınırken, bölgedeki villalar boşaltıldı. Yangının çıktığı alanın villaların arasında kalmış olması merak uyandırdı.
24 Mayıs 2020 – Sözcü
6 Bin Yıllık Rölyefi Yerinden Sökmeye Çalıştılar
Şırnak merkeze bağlı Kasrik Beldesi’nde, bir dağın yamacına işlenen ve 6 bin yıllık geçmişi olan at üstündeki insan figürlü kabartma (Rölyef) bir kez daha tahrip edildi. Gabar ve Cudi dağlarını birbirinden ayıran ve “Kralları Geçidi” olarak bilinen yerdeki kabartma ne zaman tahrip edildiği hakkında ise, herhangi bir bilgiye ulaşılamadı. Ancak, daha önce üzerindeki süvarinin zırhının kırılan rölyefin, defineciler tarafından tahrip edildiği belirtiliyor.
25 Mayıs 2020 – Yeni Yaşam
Kamilet Vadisi’nden Çamur Akıyor
Kamilet vadisinde HES yapımına başlayan MNG Holding çıkan hafriyatı dere yataklarına atıyor. Arhanvi Doğa Koruma Platformu, şirketin ÇED raporunda yer alan hiçbir kurala uymadığını açıkladı. Kamilet Vadisi’nin SİT alanı ilan edilmesi için yapılan başvurular dışında 2012 yılında alanın Milli Park ilan edilmesi için Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne de başvuruldu.
26 Mayıs 2020 – Gazete Duvar
Meralarda hayvan otlatmak da paralı hale geldi
Kırklareli Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, köylünün ortak kullanım alanı olan mera, kışlak ve yaylaklarda hayvan otlatanlardan hayvan başına para alınacağını duyurdu. Açıklamada “…ilimizde mera alanlarının 2020 otlatma döneminin 1 Mayıs 2020-30 Ekim 2020 tarihleri arasındaki süre, dinlendirme döneminin 1 Kasım 2020, 30 Nisan 2021 tarihleri arasındaki 2020 yılında otlatma bedellerinin büyükbaş hayvan başına 10.00 TL, küçükbaş hayvan başına 2.25 TL, otlatma hakkının üstünde hayvan otlatanlardan alınacak ceza bedelinin her fazla hayvan için üç katı olarak belirlenmiştir.” ifadelerine yer verildi.
26 Mayıs 2020 – Yurt Gazetesi
Madra Dağı’nda Doğa Tahribatı Devam Ediyor
EGEÇEP Çevre ve Kültür Platformu, İvrindi-Burhaniye sınırları içerisinde yer alan ve salgına rağmen faaliyetlerine devam eden TÜMAD altın madeni işletmesinin “gözlerden uzak” şekilde doğa talanını sürdürdüğünü açıkladı. Yapılan açıklamada: “ÇED raporuna göre maden şirketinin üretim sürecinde işletme alanında çapı 900 metreyi, derinliği 250 metreyi bulan dört adet ocak açacağı görülmektedir. Çevreciler büyüklükleri nedeniyle bu açık ocakları “cehennem çukuru” olarak adlandırmaktadır.” bilgisi de yer aldı.
27 Mayıs 2020 – Artı Gerçek
MUÇEP Küdür Yarımadasına Dikkat Çekti
Bodrum Belediye Başkanlığı’nın Küdür ve Dodo Beach ile ilgili yaptığı kamuoyu açıklamasının ardından, Muğla Çevre Platformu Bodrum Meclisi, Bodrum Yarımadasıyla ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaştı. Açıklamada 1980’li yıllardan bugüne kadar Bodrum’un gündeminde yer alan Yalıkavak Mahallesinin barındırdığı tarihi ve doğal değerler arasında en önemli bölgelerinden birinin Küdür Yarımadası olduğuna dikkat çekildi.
27 Mayıs 2020 – Bodrum Haber
Çepni’den yerel basına tepki: BES tarım arazilerine zarar vermesini kabul etmeyeceğiz
Çarşamba Ovasında yapılmak istenen BES’e karşı olduğu için yerel basın tarafından hedef gösterilen HDP Milletvekil Çepni, yandaş basının doğanın değil şirketlerin sözcülüğünü yaptığına işaret etti. Çepni, “HDP olarak doğanın yıkımına dönük enerji yatırımlarına karşı ekoloji mücadelesi yürütüyoruz. Her ne kadar ‘yenilenebilir enerji kaynağı’ diye bize sunulsa da ‘yenilenebilir’ diye tarif edilen bu tarım arazisinin ortasına koyarsanız bu yenilenebilir olmaktan çıkar. Bizim tepkimiz bunadır. Dolayısıyla yerel basında ‘yenilenebilir enerjiye bile itiraz ediyorlar’ ifadesi tümüyle yalandır” dedi.
28 Mayıs 2020 – ETHA
Ankara’ya ‘Millet Bahçesi’ saldırısı: Gölbaşı talana açılıyor, Eymir ve Mogan tehlike altında
Sulak ve hassas alan niteliklerinden dolayı korunan ve özel çevre koruma bölgesi ilan edilen Ankara Gölbaşı’na millet bahçesi yapılması planlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ işbirliğiyle yapılmak istenen millet bahçesi, Gölbaşı’nda ekolojik yaşantıyı bitirecek ve Ankara’nın işlevini yitirmemiş az sayıdaki su havzasını yok olma tehdidi ile karşı karşıya bırakacak. Gölbaşı Düzlüğü, Eymir ve Mogan Gölleri arasında doğal bir arıtma işlevi üstlenirken, birçok canlıya ev sahipliği yapıyor.
28 Mayıs 2020 – SoL Haber
Antalya Barosu, Olimpos için itiraz etti
Antik kent Olimpos’un çevresi ikinci dereceden üçüncü derece SİT alanına düşürüldü. Bölgeyi yapılaşmaya açacak ‘koruma amaçlı’ yeni imar planları ise Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı. CHP’li Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu plana destek verirken, CHP Milletvekili Aydın Özer ise ‘gözden geçirilmesini’ istedi. Antalya Barosu imar planlarına itiraz etti. Yöre halkı ve belediyeler konuya sıcak bakarken, Antalya Kent İzleme Platformu planla ilgili olumsuzlukları içeren bir rapor açıkladı.
28 Mayıs 2020 – Gazete Duvar
Aydın’da JES’ler doğayı zehirliyor
Aydın’da Jeotermal Enerji Santralleri (JES) halkın yaşam alanlarını ve geçim kaynaklarını ellerinden almaya devam ediyor. JES’lerin derelere bıraktığı atıklar hayvanların zehirlenmesinin yanı sıra bitkilerin kurumasına da yol açıyor. Germencik ilçesine bağlı Pınardere köyünde 2016 yılında 450 kovan arısının JES’ler nedeniyle öldüğünü aktaran Ahmet Camuz (56), geriye kalan 6 kovan arısıyla geçimini sağlamaya çalışıyor.
29 Mayıs 2020 – Yeni Yaşam
Avdan Termik Santral Projesi Durduruldu
Ak Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan ve Ak Parti teşkilatı, düzenledikleri basın toplantısıyla bir dizi açıklamalarda bulundular. Bu açıklamalardan en dikkat çekeni ise Tavas’ın Avdan bölgesinde yapılması planlanan termik santral ile ilgili oldu. Özkan açıklamasında, “Yaptığımız görüşmeler çerçevesinde Tavas Avdan bölgesine yapımı planlanan termik santralin durdurumu gerçekleşmiştir. Termik santral projesi durdurulmuştur.” dedi.
29 Mayıs 2020 – Haber Denizli
Ağaç kıyımı için özel talimat
Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü, Karakoçan’daki Çan bölgesindeki Pilavtepe, Kucak ve Dumluyazı köy ve mezralarında “güvenlik” gerekçesini öne sürerek ağaçları katletmek için Karakoçan ilçesi Orman Müdürlüğü’ne bir yazı yazdı ve bir an önce proje hazırlanmasını istedi. Kıyımın yapılacağı ormanlık alanın ağaç kesimi şartlarına uymadığının altını çizen köylüler dayanışma çağrısı yapıyor.
30 Mayıs 2020 – ETHA
“Yenişehir Ovası ve İznik Gölü gözden çıkarılmış!”
CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Yenişehir Ovası’nın ve İznik Gölü’nün madencilik şirketlerinin rantı uğruna feda edildiğini ve gözden çıkarıldığını söyledi. Yenişehir Kirazlıyayla’da faaliyet gösteren Meyra Madenciliğin yanı sıra Ergüden Madencilik şirketinin de aynı bölgede iki ayrı saha için ruhsat aldığına dikkat çeken Kayışoğlu, bölgenin göz göre göre felakete sürüklendiğini ifade etti.
30 Mayıs 2020 – Yurttan Sesler
Dilovası’da yeşillik alana tır parkı!
Dilovası’nın son yeşil alanlarından biri de yok ediliyor. Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir’in seçim beyannamesinde sözünü verdiği ‘tır parkı projesi’, halkın zeytinlik bölgesi olarak tarif ettiği 100 dönümlük alan üzerine inşa edilecek. Bölgenin en büyük lojistik merkezi olarak tanıtılan alanda Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin iş makinaları kazı çalışmalarına başladı.
30 Mayıs 2020 – Evrensel
Mahkeme Kararlarına Rağmen Korunan Alanları İmara Açma Israrından Vazgeçilmiyor
EGEÇEP yürütme kurulu adına eş sözcüler Berna BABAOĞLU ULUTAŞ ve Ali Osman KARABABA imzalı basın açıklamasında şöyle denildi: “…iktidarın amacının korunan alanları hayvancılık, tarım, balıkçılık ‘zorunlu altyapı’ kavramıyla ucu açık yapılaşma, entegre tesis, turizm ve madencilik faaliyetlerine açmak olduğu anlaşılmaktadır. İktidar daha önce de özellikle ÇED Yönetmeliği ile ilgili davalarda yıllarca, hukuku ve mahkeme kararlarının gerekçelerini görmezden geldi ve bu tutumunu hala sürdürmektedir.”
31 Mayıs 2020 – EGEÇEP