Polen Dergi’nin 2. sayısını okumak için tıklayınız.
Polen Dergi Aralık sayısına Kasım ayında yapılan COP26 zirvesiyle başlıyor. Elif Cansu İlhan zirvenin kısa bir özetiyle birlikte alınan kararların bağlayıcılığını ve çözüm üretme gücünün düşüklüğünü tartışıyor. Cemil Aksu ise COP26’nın beklenen başarısızlığıyla birlikte Türkiye’de kurulan COP26 Koalisyonuna değiniyor. Asya Yaşarikiz, zirvenin başarısızlığıyla antikapitalist ekoloji mücadelesi yükselmelidir diyor. Polen Ekoloji olarak bizim de dahil olduğumuz 200’den fazla örgüt ve hareketin imzalamasıyla başlayan Glasgow Anlaşması hareketi ise önümüzdeki dönemin yükselen hareketi olacak. Bu sayımızda anlaşmanın çevirisini yayınlıyoruz.
Sermayenin yeşillenme projelerini anlatan kavram “greenwashing”i Helin Nur Güler aktarıyor. Ardından nükleere inat kadranında emek ve ekoloji hareketlerinin ortak iradesi büyümeli diyerek “Kirli Enerji Politikalarına Gözdağı Yaşama Gözaçış” başlığıyla Sultan Gülsün‘ün yazısı yer alıyor. “Kent Ekolojisi” köşesinde İzmir’de Barış Akademisyenleri tarafından kurulan İzmir Kent Hakkı Merkezi’yle Nazlıcan Demir tarafından yapılan söyleşiye yer verirken, Tülin Gür “eko-feminizm” köşesinde ekolojik yıkımın en büyük etkisini etkisinin emekçi sınıf üzerinde olduğunun kabulüyle bu yıkımın işçi kadınlar üzerindeki etkisine değiniyor.
“Eko-sömürgecilik” köşesinde Filistin’den Stop the Wall Campaign Organizasyonu üyesi Manal Shaqir’i misafir ediyoruz. Shaqir, işgalci İsrail’in Filistin’in sahip olduğu su varlığının %87’sini kontrol altında tuttuğuna, İsrail’in sömürge politikalarının Filistin’in iklim kriziyle mücadelesini zorlaştırdığına; bundan dolayı Filistin’in bir iklim adaleti meselesi olduğuna değiniyor.
Ekoloji Kitaplığı’nda Jason Moore’un Türkçe’ye Hayatın Dokusundaki Kapitalizm olarak çevrilen Capitalism in the Web of Life adlı kitabına dair incelemeye Ali Alper Alemdar’ın kaleminden yer veriyoruz. Alemdar yaptığı değerlendirmeye bir çeviri eleştirisiyle başlıyor. Ancak çeviriden bağımsız olarak incelikli bir şekilde Moore’un bu eseriyle Marksist ekoloji literatürüne yaptığı katkıyı değerlendiriyor.
Aralık ayı sayımızın “Ekoloji Sözlüğü” köşesinde İbrahim Erkol “eşitsiz ekolojik mübadele” kavramına değiniyor. Gülnur Yılmaz ise Ekoloji Hukuku’nda 30 Kasım 2021 tarihinde Resmi Gazete’de ilan edilen, ormanların ranta kurban edilmesinin yolunu açan kararı değerlendiriyor. Ozan Aksünger Polen Çocuk’ta çocuklarla birlikte doğada vakit geçirmek için çeşitli etkinlikler hazırlıyor ve Aralık ayında ormanda karşılaşılabilecek meyve ve bitkileri çocuklar için tanıtıyor.
İyi okumalar diliyoruz.