Aylık Ekoloji Haberleri Bülteni
Temmuz 2020 | Sayı: 4
3-5 ağaç meselesi…
Yaz sıcaklarının Kuzey kutup dairesinde 45 dereceyi bulduğu bir iklimde yaşıyoruz artık dünyada. Türkiye’de her yıl maalesef alışık olduğumuz orman yangını haberleri, iklim krizinin neden olduğu bu artan sıcaklıklarla birlikte Temmuz’da bir anda her yeri sardı. Konunun uzmanlarının uyarılarına rağmen yangınlar için yeterli önlemler alınmadı, dahası Lice’de, Silopi’de, Şirvan’da yangınlar ancak halkın çabalarıyla söndürülebildi. Yanan ormanların çetelesini tutmaktan gayrı bir şey yapamamanın çaresizliğini aşmak için bakanlık üzerinde daha fazla toplumsal baskı oluşturulması gerekiyor.
Orman yangınlarının verdiği acı dışında Temmuz ayında öne çıkan durumlardan biri ise Anadolu köylerindeki halkın topraklarını şirketlerin talanına karşı korumak için giriştikleri direnişler oldu. Konya-Ilgın Çavuşcugöl’de, Manisa-Salihli Hacıbektaşlı ve Çapaklı’da, Balıkesir Gökçeyazı, Sofular ve Sarıalan’da, Bursa Kirazlıyayla’da halk polis ve jandarmanın saldırısına rağmen örgütlü durdu ve direnişini sürdürerek iktidarın baskıcı politikaları karşısındaki diğer toplumsal direnişler için de umut oldu.
Temmuz ayı ayrıca çevresel kirlilik haberlerinin çok yoğun olduğu bir ay oldu. Yine sokaktaki hemen her basın açıklaması polisin engelleme çabalarına maruz kalırken Munzur Çevre Derneği başkanı Ali Ekber Barmağıç ve Dersim temsilcisi Özkan Arslan hukuksuz bir şekilde tutuklandı.
Tüm bir aya bakıldığında bütün bu gündemleri kapsayacak yaygın ve süreğen bir ekoloji mücadelesinin yakıcılığı bir kez daha hissediliyor. Mücadeleyi tekillikten çıkarıp politikleştirmek, örgütsel yapıları güçlendirmek, büyük bir enerji ve motivasyonla kitlelere giderek mücadele için umut vermek ekoloji mücadelesi veren herkesin görevi olarak önünde duruyor.
Bu ayki bültenimizde ekolojik tahribatları, hukuki süreçleri, mücadele kazanımlarını, basın açıklaması ve raporlamaları da içeren 75 haber yer alıyor. Yine, Temmuz ayı içinde enerji ve madencilik alanındaki ÇED duyurularının bir dökümünü bakanlık açıklamasından derledik.
Bültenle ilgili görüş, öneri ve eleştirilerinizi bize iletin. Herkes iyi okumalar diliyoruz.
Temmuz’da Enerji ve Madencilik Alanındaki ÇED Süreçlerinde Ne Oldu?
Enerji alanında Temmuz ayı içerisinde 14 rüzgar, 3 jeotermal, 14 güneş, 1 biyokütle enerji ve 1 hidroelektrik olmak üzere toplamda 33 adet santral projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın e-ÇED duyuru veri tabanı üzerinden yayımlandı. Yine, bakanlık tarafından 170’i I.II. ve V. Grup ve 58’i Petrol, Doğalgaz, III. ve IV. Grup madencilik faaliyeti olmak üzere toplam 228 adet madencilik ÇED duyurusu yapıldı.
Karar kesinleşti: Murat Dağı’nda altın aranamayacak
Ege Bölgesi’nin en önemli su kaynaklarından olan Murat Dağı’na yapılması planlanan altın ve gümüş madeni işletmesinin, ÇED raporunda sunulan bölgede yapılamayacağına dair yerel mahkeme kararını Danıştay 6. Dairesi onadı. Kütahya-Uşak sınırlarını kapsayan Murat Dağı, ilk olarak altın-gümüş madeni çalışmaları ile gündeme gelmişti. Murat Dağı’nda Anadolu Export ve Madencilik şirketine verilen “ÇED olumlu” raporu, Kütahya İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.
1 Temmuz 2020 – Cumhuriyet
Denizli Valiliğinden JES projesi için “ÇED gerekli değildir” raporu
Denizli Valiliği, Tavas ilçesi Solmaz Mahallesine yapılmak istenen JES projesi için “ÇED gerekli değildir” kararı verildiğini duyurdu. Avustralyalı Amadeus Resources şirketi tarafından yapılacak olan jeotermal kaynak arama projesi için 20 adet sondaj yapılacak. Ayrıca şirketin daha önce, UNESCO Dünya Mirası Listesine giren dünyaca ünlü Afrodisias antik kentinin bulunduğu alanda da JES çalışması yaptığı biliniyor.
1 Temmuz 2020 – Evrensel
HES halkın hafızasını yok ediyor
HDP Kadın Meclisi’nin “Kadın mücadelesi her yerde” kampanyası kapsamında Van’ın Erciş ilçesi Zilan Deresi’nde yapımı süren hidroelektrik santralini (HES) protesto etmek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı kadınlar adına Muazzez Orhan Işık okudu.
2 Temmuz 2020 – Yeni Yaşam
Bakanlık kaybetti doğa kazandı
Antalya Kaş ilçesindeki, Patara, Yeşilköy ile Fırnaz Koyu çevresinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan SİT statülerinin değişikliği mahkeme kararıyla iptal edildi. Kararda bakanlığın SİT değişikliği için bir şirkete ihale usulü rapor hazırlatmasını hukuka aykırı bulundu.
2 Temmuz 2020 – BirGün
Bayındır’daki maden, kapasite artışı talep etti. Proje alanı yaban hayatı geliştirme sahasında
İzmir’in Bayındır ilçesine bağlı Sarıyurt ve Kızıloba Mahallesi’nde kurşun – çinko maden ocağı kapasite artışı talep etti. Proje alanı karacaların yaşadığı Bayındır Ovacık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde kalıyor.
3 Temmuz 2020 – Cumhuriyet
Maldivler’e benzetmek için sahillere mermer tozu döktüler
Muğla’nın Bodrum ilçesinde Yalıkavak Marina ve Tilkici koyu tarafında bulunan sahillerde bazı otel ve işletme sahipleri bölgeyi Maldivler’e benzetmek için mermer tozu ve kireç taşı döktü. Çevrecilerin yapılanlara ilişkin şikayeti üzerine olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bodrum Belediyesi otellere para cezası kesti.
3 Temmuz 2020 – Mezopotamya Ajansı
Fatsa ve Korgan’da enerji nakil hattı ÇED toplantısına yurttaşlar katılmadı
TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından HES’lerin ürettikleri enerjyi nakledebilmek için Ordu’nun 6 ilçesini kapsayan enerji nakil hattı projesinin halkı bilgilendirme toplantısı Korgan ve Fatsa ilçelerinde yapılmak istendi ancak halkın salona girmeyerek toplantıyı yaptırmadı. Belediye görevlileri ve iki muhtar dışında katılan olmadı.
3 Temmuz 2020 – Sendika.org
Uşak’ta 16 bin hektar arazi JES kaynak alanı olarak ihaleye açılacak
Uşak merkeze bağlı Çevreköy ve Kalfa, Banaz ilçesi Ayrancı, Baltalı, Güllüçam ve Derbent Köyleri sınırları içerisinde kalan toplamda 16.572 hektar arazi jeotermal kaynak alanı olarak 28 Temmuz’da ihaleye açılacak. Uşak İl Özel İdaresi 6 ayrı ihale duyurusu yayınladı. JES ihalesinin yapılacağı duyurulması üzerine Murat Dağı Çevre Koruma Platformu öncülüğünde KESK, Eğitim Sen, Tüm Emekli Sen, TMMOB, ADD, EMEP ve Sol Parti temsilcileri bir araya gelerek nasıl mücadele edecekleri konuştu.
4 Temmuz 2020 – Evrensel
Malatya’da maden ocağına tepki: Doğamız katlediliyor, ölüyoruz
Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Dedeyazı köyün ortak noktasında maden ocağı kurarak Malatya İdari Mahkemesi tarafından durdurulan maden ocağı yeniden faaliyete geçmesi ve açılmasına köylüler tepki gösterdi. Köylüler, bu maden ocakları birçok mahalleyi etkiliyor ve doğamızı katlediyor diyerek, maden ocaklarının kapatılmasını istedi.
5 Temmuz 2020 – PirHA
Köylünün baz istasyonu isyanı
Zonguldak’ın Çaycuma İlçesine bağlı Yukarıdere Köyü Bostancılar Mahallesine, Kışla Köyü Muhtarlığı’nin girişimleriyle Turkcell tarafından baz istasyonu kuruluyor. 30 haneli ve nüfusunun yüzde 80’ini yaşlı ve hastalaraın oluşturduğu mahallenin sakinleri ise baz istasyonuna karşı çıkıyor. Mahalleli Çaycuma Kaymakamlığı’nın duruma müdahale etmesini istiyor.
6 Temmuz 2020 – Pusula Gazetesi
Uludağ’da ağaç katliamı!
Uludağ Milli Parkı sınırları içinde yol ve altyapı çalışmaları nedeniyle 1500 çam ağacının kesilmesine doğaseverler ve çevre örgütleri tepki gösterdi. DOĞADER Genel Sekreteri Sedat Güler, doğaseverlerle birlikte alanda gerekli incelemelerde bulunurken CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu Altaca, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı.
7 Temmuz 2020 – Bursa Bakış
‘Dünyanın nazar boncuğu’ da kurudu!
Konya’nın Karapınar ilçesinde, ‘Dünyanın nazar boncuğu’ olarak bilinen, yaklaşık 8 bin yıllık doğal güzellik, krater bir yapıya sahip olan ‘Meke Gölü’nde bir damla bile su kalmadı. Bölgede 26 yıldır TEMA Vakfı’nın gönüllü temsilciliğini yapan Musa Ceyhan, “Burada insanlar göle girip yüzerdi. Kuş türleri olurdu” dedi. Doğa ve Sürdürebilirlik Derneği ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı Dr. Erol Kesici de iki ay önce yaptığı açıklamada, Türkiye’de son 60 yılda Van Gölü’nün üç katı büyüklüğünde, 60’a yakın gölün kuruduğunu, birçok gölün de kirlilik ve ciddi derecede kuruma tehlikesi yaşadığına dikkat çekmişti.
8 Temmuz 2020 – HaberTürk
Nesli tükenen kuşların avlanmasına oy birliğiyle karar verildi
Merkez Av Komisyonu, nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patka kuş türlerinin avlanmasına izin verdi. Buna göre avcılar, bir av gününde 3 üveyik ve 2 elmabaş patka avlayabilecek. Bu durumun Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirten doğa koruma örgütleri, kararın iptali için yargıya başvuracak.
9 Temmuz 2020 – Gazete Duvar
Van’da yasaklı mesire alanına kalker ocağı kuruldu
Van Gevaş’ta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından mesire alanı olduğu için “yasak” tabelası asılan bölgede kalker ocağı açıldı, Karayolları 11’inci Bölge Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırıldı. Alanda iş makinalarının çalışması ise çevre örgütlerini ve mühendisleri harekete geçirdi. Ekolojistler ve mühendisler suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.
9 Temmuz 2020 – Haber Erciş
CHP’nin raporuna göre 59 gölden 7’si artık geri dönüşü olmayan bir noktada
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın raporunda, Türkiye’de tüm dünyaya göre göllerin iklim krizi nedeniyle daha büyük zarar gördüğü belirtildi. Zarara uğradığı belirlenen toplam 59 gölden 7’sinin geri dönüşü olmayan bir noktaya geldiği, 8’inin proje ya da yanlış politikalar nedeniyle tehlikede olduğu, 36 gölün ise ciddi oranda kuraklık tehdidi yaşadığına dikkat çekildi.
9 Temmuz 2020 – Cumhuriyet
Kızılcaköy Sarı Zeybek JES için mahkeme yürütmenin durdurulması istemini reddetti
Çevre Aktivisti Avukat Akın Yakan söz konusu kararı kamuoyuyla paylaştı. Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenen “Sarı Zeybek” JES projesinde açılmak istenen kuyuların tamamı incir bahçesi ve birinci sınıf tarım arazisinde yer alıyor. JES sahası yüzde 85’i jeotermal kullanımına açılan Aydın’da kamunun elinde kalan tek jeotermal sahasıydı. Beş köyün arazisi içerisinde toplam 120 JES kuyusunun açılmasının planlandığı Çiftlik JES sahası ile birlikte Aydın kenti tam anlamıyla JES’ler tarafından kuşatılmış olacak.
10 Temmuz 2020 – Aydınpost
Kaymakam vatandaşı azarladı! Yuhlanarak köyden ayrıldı
Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşcugöl Mahallesi’nde, açılması planlanan kömür ocağı için tarlalarının kamulaştırılmasına karşı gelen mahalle sakinleri karayolunu trafiğe kapattı. Eylemlerini sonlandırmaları için bölge halkıyla görüşmeye gelen Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu yurttaşlardan birine çıkıştı. Halk kaymakamın sert tavrını yuhalayarak protesto etti. Tepkiler üzerine kaymakam ayrılmak için aracına gittiği sırada Jandarma ve halk arasında arbede yaşandı.
11 Temmuz 2020 – Sözcü
Kuzey Ormanları için eylem yaptılar
Kuzey Ormanları Savunması, Kıyıköy’de bulunan Rüzgâr Enerji Santrali’nde (RES) kapasite artırımına gidilerek 20 adet daha rüzgar tribünü yapılmasına ilişkin Borusan AŞ’nin Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde bulunan binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada RES’in bulunduğu yerin Kuzey Ormanları’nın Istrancalar bölümünde yer aldığı, Istrancalar’ın ise Türkiye’nin önemli doğa alanları içinde bulunduğu, maden ve taş ocakları, RES, nükleer santral, baraj, enerji ve nakil hatları projeleri ile tehdit altında olduğu ifade edildi.
12 Temmuz 2020 – Yeni Yaşam
Mardin’deki RES projesinin iptali istendi
Tarihi Rabat Kalesi ve GAP Şelalesi’ni tehdit eden RES projesine ilişkin raporunu hazırlayan TMMOB Mardin İKK, bakanlık tarafından “olumlu” görülen ÇED raporunun hazırlanması sürecinde yasal unsurların yerine getirilmediğini belirterek, projenin iptal edilmesini istedi. Raporda, Rabat Kalesi ve Harabelerinin son halinin içler acısı olduğu belirtilerek, bölgede arkeolojik çalışmanın başlatılması ve tarihi alanın kurtarılması gerektiğine dikkat çekildi.
12 Temmuz 2020 – Mezopotamya Ajansı
Danıştay durdurma kararı verdi, Yeşil Yol’un sonu göründü
Danıştay İdari Daireler Kurulu, Samsun’dan Artvin’e yedi ili kapsayan 2 bin 600 kilometrelik ‘Yeşil Yol’ projesini, yayla yerleşmelerinin özgürlüklerini zayıflatacağı ve geri döndürülmesi olanaksız ekolojik tahribata yol açacağı gerekçesiyle durdurdu.
13 Temmuz 2020 – Gazete Duvar
TMMOB’dan yarım asırlık ağaçlar için duyarlılık çağrısı
Karayolları 9’uncu Bölge Müdürlüğü yerleşkesinde inşa edilecek yapılar nedeniyle yarım asırlık yüzlerce ağaç kesiminin planlanmasına tepki gösteren TMMOB Diyarbakır İKK, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı. Açıklamada “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, daha önce aldığı yanlış kararlara bir yenisini daha ekleyerek, yerleşkedeki 11 adet tescilli yapının tescil şerhini kaldırarak yıkımlarının önünü açmıştı” ifadeleri kullanıldı.
14 Temmuz 2020 – Mezopotamya Ajansı
Karaburun’un RES’leri Anayasa Mahkemesine taşındı
Karaburun halkının rüzgar enerji santrallerine (RES) karşı sürdürdükleri hukuki mücadele Anayasa Mahkemesine (AYM) taşındı. Yarımada yüzölçümünün yüzde 71’ini kapsayan RES projelerine karşı yurttaşların mücadelesi devam ediyor. Yurttaşlar tarafından açılan davada İzmir 3. İdare Mahkemesi, “ÇED Olumlu” kararını iptal etmişti.ÇŞB ile birlikte davaya müdahil olan 13 Yaylaköylü mahkeme kararını temyiz etti. Danıştay 6. Dairesi, İzmir 3. İdare Mahkemesinin kararını bozdu.
14 Temmuz 2020 – Evrensel
İnşaat için yargı kararı uygulanmıyor
Batman Demokrasi Platformu, Esentepe’deki külliye inşaatına ilişkin Makina Mühendisleri Odası Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamada TMMOB adına Ahmet Bülent Tekik, Batman Belediyesi eski kayyumu tarafından merkez Tilmerç köyü ve Esentepe mevki arasında bulunan 12 parselin ortasında 150 bin metrekarelik alanda “cami ve külliye” yapmak için nazım imar planında yaptığı değişikliğin, 2019’da TMMOB İKK tarafından İdare Mahkemesi’ne taşındığını hatırlattı.
14 Temmuz 2020 – Yeni Yaşam
Botan Vadisi su savaşlarına kurban edilecek
Sarp ve dik yamaçlarıyla bilinen, bünyesinde çok sayıda bitki türü barındıran Botan Vadisi, 3’ü tamamlanan, 13’ü ise yapımı süren 16 HES ile su savaşlarına kurban edilecek. Siirt’in sınırları içerisinde doğal güzelliğinin yanı sıra barındırdığı canlı türleri ile dünyanın sayılı vadileri arasında olan Botan Vadisi, baraj ve Hidroelektrik Santralleriyle (HES) yok edildi. Botan Vadisi geçtiğimiz yıl Milli Park ilan edilmesine rağmen “enerji” üretimi adına sular altında bırakıldı.
14 Temmuz 2020 – Özgür Manşet
Berat Albayrak’ın arazisi konut ve ticaret alanı oldu
Erdoğan’ın damadı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın tartışmalı proje Kanal İstanbul güzergâhında aldığı tarla vasfındaki arazi proje, uygulama imar planlarıyla “konut + ticaret alanı” oldu. Araziye konut, alışveriş merkezi, otel, konaklama tesisleri gibi yapılar inşa edilebilecek. Erdoğan’ın 2011 yılında Kanal İstanbul projesinin yapılacağını duyurmasından bir yıl sonra da Bakan Berat Albayrak, babasının arazisine komşu olan yaklaşık 13 dönümlük araziyi satın almıştı.
14 Temmuz 2020 – Cumhuriyet
Çaycuma’da, yapılmak istenen taş ocağına karşı köylüler nöbette
Zonguldak Çaycuma’da Çayır Mağarası’nın yakınına yapılması planlanan kalker ocağı ve kırma eleme tesisi iptal edildikten 1 yıl sonra firmanın bölgede yeniden sondaj yapması, köylüleri endişelendirdi. Köylüler, karakola giderek, sondaj yapan firma hakkında şikayetçi oldu. Köylüler, sondaj yapılan bölge ve mağara çevresinde ise her gün nöbet tutarak, kültür varlığını korumaya aldı.
14 Temmuz 2020 – KRT TV
Kapadokya talana açılıyor
Kapadokya Alan Planları Yönetmeliği yayınlandı. Kapadokya bölgesinde SİT alanı olup olmadığına bakılmaksızın ve koruma statülerinin bütünlüğü aranmaksızın, nazım imar ve uygulama imar planları yapılabilecek. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan bu yönetmelik ile Kapadokya’da tarih ve kültür yağmasının yasal altyapısının oluşturulduğunu savundu.
14 Temmuz 2020 – Sözcü
Artvin belediye meclisi Arhavi’deki 3 HES’in santral binasina imar izni verdi
Arhavi’nin Üçırmak ve Pilarget bölgesindeki üçüncü HES için yapılacak santral binasının imar izni Artvin Belediye Meclisi’nden AKP’nin oylarıyla geçti. Arhavi’de Kamilet Vadisi’nde zaten 2 HES yapıldığını hatırlatan Uzunhasanoğlu, “Bu 3’üncü HES tam bir yıkımdır. Burada vereceğimiz kararla ilgili kurumların verdiği olumlu görüşlerin eksik olduğunu belirtip yeniden değerlendirme yapmalarını istemeliyiz” dedi.
14 Temmuz 2020 – Evrensel
Yatağan’da termik santralin kömür sahasına karşı dava açıldı
Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan zeytinlik alana termik santral için kömür ocağı açılmasına karşı Yatağan Yeşil Yaşam Derneği üyeleri dava açtı. Dava dilekçesinin verilmesinin ardından Yatağan Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştiren dernek üyeleri bölgelerinde büyük yalanlar eşliğinde büyük talanların gerçekleştirildiğini dile getirdi. Basın açıklamasında “Zeytin karası çocuğumun okul parası”, “Leyne’ye sahip çık” dövizleri taşındı.
15 Temmuz 2020 – Ekoloji Birliği
Akyatan Lagünü, 7 yıllığına kiralanacak
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait 4 bin 900 hektar Akyatan Lagünü’nün ıslah edilmesi, verimliliğinin artırılması ve sürdürülebilir kullanımı için projeye dayalı olarak 7 yıl süreyle kiraya verileceği bildirildi.
15 Temmuz 2020 – Cumhuriyet
Köylü şirketin yalanlarına kanmadı… ALTIN’CI ŞİRKET HÜSRANA UĞRADI
Balıkesir’in İvrindi ve Altıeylül ilçelerine bağlı Gökçeyazı, Sarıalan ve Sofular köylüleri, altıncı şirketin yalanlarına kanmadı. Madenin vereceği zararlara ilişkin sorulan soruları cevapsız bırakan şirket yetkilisinin projeye ilişkin çizdiği pembe tabloya aldanmayan köylüler, köylerinde maden istemediklerini imzalarıyla tutanağa geçirtti.
16 Temmuz 2020 – Eskimiyen Haber
‘Taş ocağı yapılmasına izin vermeyeceğiz’
Mazgirt ilçesi kırsalında yapılmak istenen taş ocağına tepki gösteren Güneyaharman köylüleri, ocağın yapımına izin vermeyeceklerini belirterek, “Gerekirse ağaçların önüne yatarız” dedi. Taş ocağı işletmesi yapılması durumunda bölgedeki ziyaretgah, su kaynakları, tarım arazileri ve hayvancılığın olumsuz etkileneceği belirtiliyor.
16 Temmuz 2020 – Mezopotamya Ajansı
Hamus Çayı’na zehir akıyor
Osmaniye’nin Nohuttepe mevkiinde bulunan ve belediyeye ait Evsel Nitelikli Atıksu Tesisi’nin, şehrin atık suyunu arıtmadan Hamus Çayı’na verdiği ileri sürüldü.
Osmaniye Belediyesi’ne ait atıksu arıtma tesisinin 2003 yılında faaliyete başladığını ve tesis planlanırken nüfusun 169 bin olduğu, 2019 yılı itibarıyla nüfusun 320 bin kişiye ulaştığı ve tesisin artık karşılamadığı belirtildi.
16 Temmuz 2020 – Cumhuriyet
Mavişehir’deki arsa satışına karşı ortak mücadele
Mavişehir’de halkın kullanımı için ayrılan ve normal koşullarda belediyelere ücretsiz olarak devredilmesi gereken iki parselin TOKİ tarafından satılmasına karşı verilen mücadele büyürken düzenlenen toplantıya TMMOB oda ve belediye temsilcileri katıldı
16 Temmuz 2020 – BirGün
Atakum sahilini erozyon vuruyor!
Samsun’un Atakum ilçesi Çatalçam, Taflan, Dereköy Barınağı’na kadar olan sahil şeridinde kıyı erozyonu bölgeyi yok ediyor. Samsun’un Çatalçam Mahallesi, Taflan Mahallesi, Dereköy Mahallesi kıyı erozyonu ile boğuşuyor. İlçenin söz konusu bölgelerindeki sahil şeridi, her yıl daha fazla ileri gidiyor. Kumsalda yoğun yosunlaşma ve deniz yüzeyini kaplama başladı.
16 Temmuz 2020 – Diye Konuştu
Loç Vadisi’nde HES’e geçit yok: Danıştay, şirketin itirazını reddetti
Kastamonu Cide ilçesi Loç Vadisi’nde OR-YA Enerji tarafından yapılması planlanan CİDE HES projesi için 18.03.2020 tarihinde Kastamonu İdare Mahkemesi tarafından “ÇED Olumlu Kararı” iptal edilmişti. Ancak Orya Enerji bu karara itiraz ederek yeniden Loç Vadisi’ne HES yapmak için harekete geçti. Mahkemenin iptal kararına karşı dava açan şirkete Danıştay tarafından ret cevabı verildi.
16 Temmuz 2020 – İleri Haber
18 kızıl geyik için düzenlenen av ihalesi tepkiler üzerine iptal edildi
Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü Eskişehir Şube Müdürlüğü tarafından Eskişehir’de kızıl geyik acente kotalarının avlattırılmasına ilişkin düzenlenen ihale kamuoyunda yükselen tepkiler sonrası iptal edildi. İhalenin iptal kararı Eskişehir Kent Konseyi tarafından duyuruldu.
17 Temmuz 2020 – Ekoloji Birliği
Bergama Cevaplı köylüsünün taş ocakları isyanı
Demircioğlu Beton A.Ş’ye ait taş ocağının faaliyet alanı kapasite artışı için ÇED Toplantısı, Bergama‘nın Cevaplı Mahallesi köy kahvesinde gerçekleşti. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri, şirket yetkilileri, Bergama Çevre Platformu Üyeleri, Bergama CHP Kadın Kolları ve yöre köylüleri katıldı. Toplantıda köylü ve Bergamalı çevreciler kapasite arttırımına karşı çıktı.
17 Temmuz 2020 – Ekoloji Birliği
Van’da depremzedeleri sel vurdu
Van’da Erciş ve Çatak’tan sonra bu defa da 25 Haziran Depremi’nde büyük bir yıkım yaşayan Gürpınar’ın Elaçmaz Köyü’nü sel vurdu. Köylülerin çadırları yıkılırken birçok hayvan da telef oldu.
17 Temmuz 2020 – Gazete Duvar
Tavaslılardan JES’e karşı platform
Denizli Tavas ilçesine bağlı Altınova, Seki ve Solmaz köyleri’nde yapılması planlanan JES için valilik geçtiğimiz haftalarda ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vermişti. Verimli tarım arazileri üzerine kurulacak JES’e karşı, bölgeden 24 muhtarın imzacısı olduğu ‘Tavas Ovası Jeotermal Platformu’ kuruldu. “Avdan’daki termik santral projesini durdurduk, yine kazanacağız” açıklaması yapıldı.
17 Temmuz 2020 – Gazete Duvar
2020’nin ilk 7 ayında 297 hayvanın avlanması için ihaleye çıkıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılının ilk 7 ayında Türkiye’nin dört bir yanında hayvanların avlanması için 21 ihaleye çıktı. Toplamda 189 yaban keçisi, 11’i yaban koyunu, 70’i geyik ve 27’si ceylan olmak üzere 297 hayvanın avlanması için ihale ilanı verildi. Ayrıca kınalı keklik, yaban tavşanı ve yaban domuzunu 10 yıllığına avlanması için ihaleye çıkıldı. İhalelerin toplam bedeli ise 17 milyon 145 bin 42 lira 48 kuruş.
18 Temmuz 2020 – Cumhuriyet
Salihli’de mücadele edenler kazandı
Manisa’nın Salihli İlçesi’nin Hacıbektaşlı Köyü’nde kurulmak istenen JES için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı iptal edildi. Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege, “Valiliğin verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı mahkeme bilirkişi raporu ve tüm belge ve bilgiler doğrultusunda kararı iptal etti. Tabii temyiz yolu açık bir karar, diğer tarafların itiraz hakkı var. Biz hem doğaya hem de tüm canlılara zararı olduğu gerekçesiyle bir duruş göstererek bu davayı açtık” dedi.
18 Temmuz 2020 – BirGün
Çavuşcugöl’deki köylülerin mücadelesi sonuç vermeye başladı
Konya Ilgın’a bağlı Çavuşçugöl’de tarlalarının kömür ocağı yapılmak istenmesine karşı direnen köylülerin mücadelesi sonuç vermeye başladı. Çavuşçugöl sakinlerinin bir süre önce başlattığı eylemlerde kadınlar ön saflarda yer alıyor. Köylü kadınlar son olarak seslerini duyurmak için yürüyüşe geçti. Kadınlar Konya Programı olan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye seslerini duyurmak istiyorlar. Öte yandan köylüler, kazı çalışmalarının şimdilik durdurulduğunu paylaştı.
18 Temmuz 2020 – BBN Haber
Sarıalan kadınları altın madenine karşı: Altın değil memleket istiyoruz
Balıkesir’in Altıeylül ilçesine bağlı Sarıalan Köyü’nde yapılmak istenen altın madeniyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başladı. Köy halkı ise projeye karşı çıkıyor. Köylü kadınlar, doğalarının kendilerine yeteceğini vurgulayarak, “Canlı canlı bizi gömecekler, bu yeşili, doğayı nerede görecekler” diyor.
18 Temmuz 2020 – Cumhuriyet
Laodikya antik kentinde yangın çıktı
UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi’nde yer alan Denizli’deki tarihi Laodikya antik kentinde dün akşam yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle 40 dekar alan yanarken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Yangında yaklaşık 40 dekar alanın zarar gördüğü öğrenildi. Laodikya antik kentinde kazı çalışmalarının yapıldığı alanların ise yangından zarar görmediği belirtildi.
19 Temmuz 2020 – Yeni Yaşam
ORÇEV: Yeşil Yol çalışması durdurulmalı
Samsun’dan Artvin’e kadar yaylaları birbirine bağlama adıyla yapılmaya başlanan Yeşil Yol çalışması sırasında yaylalarına sahip çıkanların tepkilerini dikkate almayanlara Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından “dur” denildiğini ifade eden Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Bu karar elimize geçer geçmez Ordu’daki yeşil yolu yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne ve projenin sahibi olan DOKAP’a çalışmaları durdurmaları için uyarı yazımızı verdik. Bundan sonra çalışmalar devam ederse mahkeme kararını uygulamadıkları için suç işlemiş olurlar” dedi.
19 Temmuz 2020 – Ekoloji Birliği
İzmir’de orman ve baraj alanında 85 yıl faaliyet sürdürecek taş ocağı ÇED raporu onaylandı
Menderes’te 57 hektarlık alanda yıllık 1.5 milyon ton kapasiteli kalker ocağı kurulması için hazırlanan ÇED raporu nihali olarak onaylandı. BATIÇİM tarafından hayata geçirilecek proje kapsamında 85 yıl boyunca delme-patlatma yöntemi kullanılacak. Taş ocağının orman alanının yanısıra, Tahtalı Barajı ve Menderes Nehri Yeraltı Suyu Alt Havzası Bölgesi’nde olması da dikkat çekti.
19 Temmuz 2020 – Ekoloji Birliği
Konyaaltı Sahili 60 yılda 35 metre eridi, bir havluluk yer kaldı
Şirket kepçelerinin yol yapımı için arazi düzleme çalışmasına engel olan köylüler yol üzerine “Havamız, suyumuz temiz kalsın” dövizleri koydular. Çocukların da katıldığı eylemde köylü kadınlar yine en önde yer aldı.
20 temmuz 2020 – Cumhuriyet
Madende 766 saha ihale edilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce (MAPEG), 766 maden sahası ihale edilerek aramalara açılacak. MAPEG’in konuya ilişkin ilanı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
20 Temmuz 2020 – Gazete Duvar
Bodrumlu köylüler RES’ti çekti: Sizi köyde istemiyoruz
Bodrum’un köylerinde, ÇED raporu almadan 13 adet RES kurmaya çalışan ve üç kez mahkeme kapılarından çevrilen Yıldız Enerji Elektrik Üretim AŞ, aynı yerde RES kurmak üzere yeniden harekete geçti. Firma yetkilileri, köylülerin -zaten belli olan- fikrini sormak için yarın köyleri ziyaret etmeye hazırlanırken bölgede tansiyon iyice yükseldi. Köylüler bugünden resti çekip “Sizi köyde istemiyoruz” uyarısında bulundu.
20 Temmuz 2020 – Evrensel
Salihli’de Çapaklı köylüleri yaşam alanlarının gasp edilmesine izin vermedi
Manisa ili Salihli ilçesi Çapaklı köyü yakınlarında kurulmak istenen biyogaz enerji santrali için çalışmalara başlanması köylüler tarafından engellendi. Şirketin iş makinelerinin geçtiği yolu kapatan köylüler araçların çalışmasına izin vermedi. Şirket kepçelerinin yol yapımı için arazi düzleme çalışmasına engel olan köylüler yol üzerine “Havamız, suyumuz temiz kalsın” dövizleri koydular. Çocukların da katıldığı eylemde köylü kadınlar yine en önde yer aldı.
21 Temmuz 2020 – Ekoloji Birliği
Sinop NKP: Türkiye’ye 16 km uzaklıktaki Metsamor nükleer santralinin hedef alınmasını kınıyoruz!
Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri Ermenistan’ın, 15 milyar metreküp su bulunan Mingechavir Barajı’nı vurma tehdidine karşı kardeş ülke Azerbeycan’ın, Ermenistan’da yer alan ve Türkiye’ye 16 km uzaklıktaki Metsamor Nükleer Santrali’ni hedef göstermesine ilişkin açıklama yaptı. Cenevre Konvansiyonu Birinci Ek Protokolü’ne aykırı davranıldığı hatırlatıldı.
21 Temmuz 2020 – Ekoloji Birliği
Kazandere ve Papuçdere barajları kurudu
İstanbul’un önemli su kaynaklarından Kazandere ve Papuçdere barajlarında dolululuk oranı sıfıra yaklaştı. Kırklareli’nin Aksicim ilçesinde yaşayan Şerafettin Gül, “Normalde su altında olan yerler tarla gibi yeşerip ortaya çıkmış durumda şu an. Barajlarda olan suyu da Terkos kurumasın diye oraya basıyorlar” dedi.
22 Temmuz 2020 – ETHA
Madenci şirkete karşı direnen 12 kadın gözaltına alındı
Dün öğlen saatlerinde, köye flotasyon ve atık tesisi yapan Meyra Madencilik adlı şirketin gölete giden yolu kesmesinin ardından tartışma çıktı. Hayvanlarını ve bahçelerini suladığı göletin yolun kesilmesine tepki gösteren kadınlar şirket araçlarını durdurarak yolu kapattı. Köylülerin yolu açarak araçlara izin verilmesini söyleyen jandarmayla kadınlar arasında tartışma yaşandı. Yaşanan tartışmaların ardından kadınlar bugün jandarma tarafından evlerinden alındı. Gözaltına alınan 12 kadın Yenişehir Karakolu’nda ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.
23 Temmuz 2020- BirGün
Gümüşhane’de Karamustafa Deresi’nde siyanür tespit edildi
Gümüşhaneliler Dayanışma Platformu geçtiğimiz günlerde balık ölümlerinin yaşandığı Karamustafa Deresi’ne siyanür karıştığının analiz sonuçları ile ortaya çıktığını belirterek “Canını seven suya dokunmasın!..” uyarısında bulundu. Sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklama yapan platform, Karamustafa Deresinden Torul barajına kadar siyanüre maruz kalmamak için su ile iletişimin kesilmesi gerektiğini belirtti.
23 Temmuz 2020 – Evrensel
Bu kez Bingöl: Yaban keçilerinin öldürülmesine ihaleyle izin
2020-2021 yılları arasında “Av Turizmi Uygulama Talimatı”nda avın açılış ve kapanış tarihleri, izin verilen av hayvanları ile avcı başına avlanabilecek bir günlük av hayvanı limitleri, avlanma izni verilen avlaklar ile sahalar belirlendi. Bingöl’de yedi çengel boynuzlu dağ keçisi ve yedi yaban keçisi için avlanma izni verildi. Dersim’den sonra Bingöl’de de dağ keçileri için avlanma izni verilmesi ise tepki çekti.
24 Temmuz 2020 – Gazete Karınca
Tarsus’ta Kusun Deresi köpürdü!
Mersin’in Tarsus ilçesindeki Kusun Deresi bir firmanın kimyasal atık bırakması nedeniyle köpürdü. Tarsus Belediyesi Zabıta ve Çevre Koruma ve Kontrol ekipleri, Ferahim Şalvuz ve Heleke Mahallesi’nde geçen Kusun Deresi’nde kimyasal atık atıldığını tespit etti. Derede çok sayıda balığın da öldüğü görüldü
24 Temmuz 2020 – HaberTürk
Ağrı’da sel: Bir çocuk hayatını kaybetti
Ağrı Doğubeyazıt’ta sağanak sonrası meydana gelen selde 16 yaşındaki Nurşah Taş adlı çocuk hayatını kaybetti, çok sayıda ev ve tarım arazisi zarar gördü.
24 Temmuz 2020 – Gazete Karınca
Kırklareli’nde kirlenen “Lüleburgaz Deresi”nin rengi değişti
Lüleburgaz Deresi kirlilikten kırmızı renge büründü. Derenin renginin değiştiğini gören vatandaşlar durumu Lüleburgaz Belediyesi ekiplerine bildirdi. Belediye ekipleri dereden numune aldı. Derenin yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler süresince temiz aktığını ifade eden Binay, normalleşme süreci ile derenin yeniden renk değiştirdiğini ifade etti.
25 Temmuz 2020 – Çerkezköy Bakış
Cudi’de top atışı sonrası orman yangını
Şırnak’ın Silopi ilçe merkezinden askerler tarafından Cudi Dağı’na yapılan top atışları sonrası orman yangını başladı. Gece 01.00 sıralarında yapılan bombardıman sonrası Uyanık (Xinis) köyü kırsalında başlayan yangın ilçe merkezinden de görüldü. Dün gece saatinde başlayan yangın devam ediyor. Yetkililer tarafından yangına herhangi bir müdahalede bulunulmadığı belirtildi.
25 Temmuz 2020 – Mezopotamya Ajansı
Dipsiz Göl’den sonra define arama yönetmeliği değişti; göllerde kazı yasaklandı
Gümüşhane’de, Dumanlı köyü sınırlarında yer alan Taşköprü Yaylası’nda yasal izinle yapılan kazıda Dipsiz Göl’ün yok olmasının ardından tartışılan define arama yönetmenliği değiştirildi. 100 metrekare olan define arama sınırı 50 metrekareye düşürülen yönetmenlikte, karasal ortam dışındaki göl, dere ve denizlerde kazılar yasaklandı.
25 Temmuz 2020 – Evrensel
TEMA’dan Kazdağları hakkında çarpıcı rapor
Kazdağları yöresine ilişkin madencilik raporu yayımlayan TEMA Vakfı, Biga Yarımadası ve Ege’nin kuzeyinde yer alan 1 milyon 697 bin hektarlık alanın yüzde 79’unun madencilik ruhsatlı olduğunu açıkladı.
26 Temmuz 2020 – Sözcü
Akdeniz’de dev çöplükler oluştu: En çok kirleten üç ülkeden biri Türkiye
Oceana’nın denizlerdeki plastik atıklarla ilgili araştırmasına göre, risk altındaki denizlerden biri olan Akdeniz’in zemininde ‘dev çöplükler’ oluşmuş durumda. WWF’e göre de Akdeniz’i plastik atıklarla en fazla kirleten üç ülke Mısır, İtalya ve Türkiye. Plastik atıklarla ilgili yapılan bir araştırmaya göre, su yüzeyinde kalan ve gözle görülen atıklar, denizlere atılan plastik çöplerin sadece yüzde birini oluşturuyor.
26 Temmuz 2020 – Gazete Karınca
Siirt’te yangın ihbarına ‘ekip ve su yok’ yanıtı
Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Akgeçit köyündeki ormanlık alanda dün çıkan yangın halen devam ediyor. Siirt Belediyesi ekipleri tarafından dün yapılan kısmi müdahaleye rağmen kontrol altına alınamayan yangın gittikçe farklı alanlara yayılıyor. Yurttaşlar, kendi imkanlarıyla yangını söndürmeye çalışıyor.
26 Temmuz 2020 – Gazete Duvar
Barmağıç için kampanya
Munzur Çevre Derneği, başkanları Ali Ekber Barmağıç’ın 3 Temmuz’da tutuklanmasına karşı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya dernek üyeleri katıldı. Açıklamayı yapan Munzur Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Baba Ben, başkanlarının ekoloji mücadelesi verdiğini vurgulayarak, doğa ve yaşam alanlarına karşı verdikleri mücadelenin meşru olduğunu söyledi. Başkanlarının tutuklanmasının doğaya sahip çıkan herkese gözdağı olduğunu dile getiren Ben, tahliye edilmesi için imza kampanyası başlattıklarını duyurdu.
26 Temmuz 2020 – Yeni Yaşam
Kapıdağ için RES tepkisi: Doğa talanı ve yıkıma yol açıyor
Kapıdağ Dayanışma Platformu, bölgede kurulması planlanan rüzgar elektrik santrallerinin etkilerini inceledi ve uyardı: Devasa RES projelerinin daha yapım aşamasında bile ne denli bir doğa talanına ve yaban hayatının yıkımına yol açtığını belgeledik. Bu projeler, bir cennet bahçesi olarak Kapıdağ yarımadasının biyolojik çeşitliliğine zarar verecektir.
27 Temmuz 2020 – Gazete Duvar
Kanal İstanbul güzergahında 63’ü etkin 267 heyelan alanı var
İBB, İstanbul’un taşıdığı heyelan riskini saha çalışması yaparak ilçe ilçe analiz etti. Kanal İstanbul güzergahında 63’ü etkin 267 heyelan alanı tespit edildi.
28 Temmuz 2020 – Gazete Karınca
Çevre Örgütleri Vali Aktaş’a Sorunları Aktardı
Çanakkale ve Kazdağları bölgesini korumak için faaliyet gösteren 8 çevre örgütü temsilcileri Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ile bir araya geldi. Çevre sorunları hakkında Vali Aktaş’a bilgi veren çevre örgütü temsilcileri, çevre katliamlarına yönelik alınması gereken tedbir ve önerilerini ilettiler.
29 Temmuz 2020 – Çanakkale Aynalıpazar
Lice’de yangın: 600 hektarlık alan kül oldu
Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Dibek, Yolçatı, Çağdaş, Cimar ve Henyat olmak üzere toplam 5 mahalle arasında kalan kırsal bölgede dün sabah saatlerinde orman yangını çıktı. Rüzgarın etkisi ile yerleşim yerlerine kadar ilerleyen alevler, geniş bir alana yayıldı. Yangının çıkış nedeni hala bilinmiyor.
29 Temmuz 2020 – Gazete Karınca
‘Roundup’ davasına müdahillik talebi
Çiftçi-Sen Genel Başkanı Ali Bülent Erdem, özellikle çiftçilerde lenf kanserine neden olan ilacın Türkiye’de yasaklanması gerektiğini söyledi. Alman şirketi Bayer’in, ABD’de satılan, “glifosat” etken maddeli tarım kimyasalı Roundup’a karşı kansere yol açtığı iddiasıyla açılan davalarda anlaşma yoluna giderek açılan 125 bin davanın dörtte üçünün, 10 milyar 900 milyon dolar tazminat karşılığında geri çekileceğini duyurmuştu.
29 Temmuz 2020 – Karasaban
Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu’ndan imar planına itiraz
Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanarak askıya çıkarılan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planına itiraz etti. İstanbul Ataşehir’de bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü önünde açıklama yapan Koordinasyon üyeleri, imar planının iptal edilmesini istedi.
29 Temmuz 2020 – Dokuz8 Haber
Bir günde 12 ilde 19 orman yangını
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin verdiği bilgiye göre, bugün 12 ilde 19 orman yangını çıktı. Bunlardan 15’i kontrol altına alındı, üçü söndürüldü, biri ise kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Ancak Bakan Pakdemirli’nin verdiği bilgilerde Diyarbakır Lice’de üç gündür süren orman yangını bilgisi yer almadı.
30 Temmuz 2020 – Gazete Karınca
16 çevre örgütünden tutuklanan Özkan Arslan’ı sahiplenme çağrısı
Munzur Çevre Derneği Dersim Temsilcisi Özkan Arslan 4 gün önce 3. Havalimanı’nda gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Peri Suyu Koruma Platformu öncülüğünde 16 kurum ortak yazılı bir açıklama yaparak, “Peri suyu özgür aksın” diyen Özkan Arslan’ı
sahiplenme çağrısı yaptılar. Açıklamada acele kamulaştırma ile bölge halkının topraklarına el konulduğu belirtildi.
30 Temmuz 2020 – Nupel Haber
Marmaris’teki yunus gösteri ve terapi merkezi kapatıldı
Marmaris Hayvan Hakları Deneği, kentteki yunus gösteri ve terapi merkezinin kapatıldığını açıkladı. Dernek yaptığı açıklamada, “Tüm hayvan hapishaneleri kapatılana dek mücadelemiz sürecek!” ifadelerini kullandı. Dernek, tesisin kapatılması için Muğla Barosu Doğal Yaşamı Koruma ve Hayvan Hakları Komisyonu’nun desteğiyle Marmarislilerden imza toplamıştı. Marmaris Çevrecileri Derneği de, hapsedilen yunusların gösteri ve terapiye zorlandığı tesisin kapatılması için ÇŞB’ye başvurmuştu.
31 Temmuz 2020 – Gazete Karınca
Sakarya’daki saklı cennete kara leke!
Sakarya’nın Kaynarca ilçesinden başlayan ve Karasu ilçesinde bulunan saklı kalmış cennet Acarlar Longozu’na dökülen dere kirlilikten siyaha büründü. Acarlar Longozu işletme sahibi Cihan Emre, “Bu doğa harikasının korunması için yetkililere çağrıda bulunmak istiyoruz” dedi. Ortaköy Mahalle Muhtarı Muzaffer Aydın ise, “Gezip oynadığımız su içtiğimiz derede bir tane canlı hayvan kalmadı” diyerek, bölgedeki tehlikeye dikkat çekti.
31 Temmuz 2020 – HaberTürk