Yeni bir on yıla henüz girdik, her ayın ve her günün geleceğin nasıl görüneceğine karar vermede kesinlikle çok öneli olacağı bir on yıl. Ocak ayının sonuna doğru, baş yöneticiler, yatırımcılar ve karar verici pozisyonlardakiler Dünya Ekonomik Forumu’nun 50. yıldönümü için Davos’ta bir araya gelecekler.
Dünyanın dört bir yanından genç iklim aktivistleri ve okul grevcileri bu liderlere baskı yapmak üzere hazır bulunacaklar.
Bu yılki forumda, tüm şirketlerden, bankalardan, kurumlardan ve hükümetlerden katılımcıların fosil yakıt arama ve çıkarmaya yapılan tüm yatırımları derhal durdurmalarını, tüm fosil yakıt sübvansiyonlarını derhal sonlandırmalarını ve fosil yakıtlardan derhal ve tamamen kurtulmalarını talep ediyoruz.
Bunların 2050, 2030 veya hatta 2021’e kadar yapılmasını istemiyoruz, bunun şimdi yapılmasını istiyoruz, yani tam olarak şu anda.
Dünyanın karmaşık olduğunu ve istediğimiz şeyin kolay olmayabileceğini çok iyi biliyoruz ve anlıyoruz. Ancak iklim krizi de son derece karmaşık ve bu bir acil durum. Acil bir durumda rahat koltuklarınızdan kalkar ve çok da rahat veya hoş olmayan kararlar alırsınız. Ve açık olmak gerekirse, iklim ve çevresel acil durum hakkında kolay, rahat veya keyifli hiçbir şey yok.
Gençler, daha yaşlı nesiller ve iktidardakiler tarafından hayal kırıklığına uğratılıyor. Bazıları için çok şey istiyormuşuz gibi görünebilir. Ancak bu sadece, hızlı bir sürdürülebilir geçişi başlatmak için gereken en az çabadır. Bunun hâlâ, yani 2020 yılı gelmişken, yapılmamış olması gerçeği, açıkçası bir utançtır.
Buna rağmen 2015 Paris Anlaşması’ndan bu yana, 33 büyük küresel banka toplamda 1,9 trilyon doları (1,5 trilyon £) fosil yakıtlara akıttı. IMF, sadece 2017’de dünyanın fosil yakıtları sübvanse etmek için 5,2 trilyon $ harcadığını açıkladı. Bu durmak zorunda.
Finans dünyası gezegene, insanlara ve gezegen üzerinde yaşayan diğer tüm türlere karşı bir sorumluluk taşımaktadır. Aslında, üzerinde yaşadıkları gezegenin gelişimini garanti altına almanın her şirketin ve hissedarın çıkarına olması gerekir. Ancak tarih, şirketler dünyasının kendilerini sorumlu tutmaya hiç de gönüllü olmadıklarını gösterdi. Bu nedenle bunu yapmak bize, yani çocuklara düşer. Dünya liderlerini, bu gezegensel krizin merkezinde yer alan fosil yakıt ekonomisine yatırım yapmayı durdurmaya çağırıyoruz. Bunun yerine, paralarını mevcut sürdürülebilir teknolojilere, araştırmalara ve doğayı restore etmeye yatırmalılar. Kısa vadeli kâr, yaşamın uzun vadeli istikrarını gölgelememelidir.
Davos’taki bu yılki buluşmanın teması “uyumlu ve sürdürülebilir bir dünya için paydaşlar”dır. Forumun internet sitesine göre, liderler fikirleri tartışmak ve iklim değişikliği konusunda küresel olarak kat ettiğimiz mesafeyi geliştirmek için bir araya gelecekler. Bu acil durumu anladıklarını ve önceliklendirdiklerini söylediklerini düşünürsek onlardan talebimiz belki de o kadar da abartılı değil. Fosil yakıt endüstrisine olan bu yatırımları derhal durdurmaktan daha az olan her şey yaşamın kendisine bir ihanet olacaktır. İşlerin bugün olduğu gibi aynı tas aynı hamam işleyişi insanlığa karşı bir suç haline geliyor. Liderlerin bu deliliğe son vermede üzerlerine düşen rolü oynamalarını istiyoruz. Geleceğimiz tehlikede, gelin tehlikede olan onların yatırımları olsun.

- Greta Thunberg, İsveç Stockholm’den 17 yaşında bir çevre mücadelecisidir. Bu makale genç iklim aktivistleri Avustralya’dan Jean Hinchliffe, Brezilya’dan Danielle Ferreira de Assis, Şili’den Joel Enrique Peña Panichine, Fransa’dan Robin Jullian, Almanya’dan Luisa Neubauer, Hindistan’dan Licipriya Kangujam, İtalya’dan David Wicker, Lübnan’dan Julia Haddad, Nijerya’dan Oladosu Adenike, Pakistan ‘dan Iqbal Badruddin, Rusya’dan Arshak Makichyan, İskoçya ‘dan Holly Gillibrand, İspanya’dan Alejandro Martínez, İsveç’ten Isabelle Axelsson, İsveç’ten Sophia Axelsson, İsveç’ten Ell Jarl, İsveç’ten Mina Pohankova, İsviçre’den Linus Dolder, Uganda’dan Vanessa Nakate, ABD’den Tokata Iron Eyes ile birlikte kaleme alınmıştır.